Olympijská zima 2010 pre Pärsonovú rozlúčkovou

Úspešná lyžiarska kariéra švédskej zjazdárky Anje Pärsonovej sa v olympijskom roku 2010 uzavrie. “Taký je môj zámer. Budúci rok odchádzam,” oznámila 27-ročná severanka v nedeľňajšom rozhovore pre švédsku televíziu TV4.

ŠTOKHOLM. Úspešná lyžiarska kariéra švédskej zjazdárky Anje Pärsonovej sa v olympijskom roku 2010 uzavrie. “Taký je môj zámer. Budúci rok odchádzam,” oznámila 27-ročná severanka v nedeľňajšom rozhovore pre švédsku televíziu TV4.

Pärsonová patrí k najvýraznejším ženským postavám na bielych svahoch, v zbierke má dva krištáľové glóbusy za celkové prvenstvá v Svetovom pohári (2004, 2005), sedem zlatých medailí z majstrovstiev sveta a jedno olympijské zlato za víťazstvo v slalome na ZOH 2006 v Turíne. Počas 11 rokov medzi svetovou špičkou škandinávska univerzálka vyhrala 40 pretekov SP a je iba jednou zo štyroch alpských lyžiarok, ktoré majú na konte úspechy vo všetkých piatich disciplínach. Ako jediná zjazdárka v histórii má najcennejší kov zo všetkých individuálnych disciplín majstrovstiev sveta. Vo vrcholnej forme ju zastihli najmä domáce MS 2007 v Aare, kde dominovala v zjazde, kombinácii aj super-G.

Uplynulý ročník bol pre ňu sklamaním, problémy s kolenom sa podpísali pod nezdar na šampionáte vo Val d´Isere, kde prvý raz od svojej premiéry na podujatí tohto rangu (MS vo Vaile v roku 1999) zostala bez medaily. Napriek tomu sa jej podarilo získať malý krištáľový glóbus v superkombinácii Svetového pohára. “Už som sa naučila žiť s boľavým kolenom. Viem, čo si môžem dovoliť a aké to bude mať zajtra následky,” vyrovnane konštatovala členka lyžiarskeho klubu Fjällvinden zo strediska Tärnaby, kde si už otestovala lyže na svoju poslednú sezónu.

1/3
Zavrieť reklamu