Polovica októbra a zima na Slovensku sa už začala – na Veľkej Javorine už stojí iglu

16. októbra 2009

Posledné dni bolo celé Slovensko zasiahnuté kalamitou. V niektorých oblastiach napadlo viac ako meter. Viaceré strediská tento víkend otvorili predčasne svoje brány.

Posledné dni bolo celé Slovensko zasiahnuté kalamitou. V niektorých oblastiach napadlo viac ako meter. Viaceré strediská tento víkend otvorili predčasne svoje brány.

Asi hodinu od Bratislavy je stredisko Veľká Javorina s Holubyho chatou. Hlásia odtiaľ 50 cm nového snehu. Podľa informácii odtiaľ sa má lyžovať už v nedeľu. Ako to tam vyzerá si môžete pozrieť na fotkách z galérie.

S nadšením na sneh reagovala aj slovenská freestylová komunita. V Jasnej namiesto chodenia do školy decká celý deň jibbovali v novom snehu pričom sa dostali sa dokonca do hlavného programu správ jednej zo slovenských televízii.

Ako to vyzerá so snehom v ostatných slovenských strediskách?

Na Orave napadol skoro meter snehu. Rýchlo zareagovali v Ždiari a Hruštíne. Prevádzkovatelia stredísk sa ozvali, že v sobotu štartujú.

Ski Zábava Hruštín je malé stredisko v Oravskej Magure. Stredisko sa nachádza v nadmorskej výške 900 – 1150 metrov nad morom a disponuje 4 lyžiarskymi vlekmi. Súčasťou strediska je skiservis, požičovňa lyžiarskeho výstroja aj detská škôlka pre najmenších.

“Pred dvoma rokmi sme začínali 17. novembra, teraz začíname už 17. októbra, čo je absolútny rekord,” povedal pre agentúru čtk riaditeľ strediska Marián Bekeš. Lyžovať sa bude na prírodnom snehu. V uplynulých dňoch napadlo v Ždiari 50 až 60 cm snehu, po úprave je na zjazdovke 35 až 40 cm vrstva snehu.

Podľa Bekeša aj vďaka Belianskym Tatrám sa sneh s najväčšou pravdepodobnosťou udrží už celú zimu. “Sme tu ako v chladničke, v noci tu bolo mínus deväť stupňov,” dodal M. Bekeš. V prvej tretine novembra meteorológovia predpovedajú ďalšie výraznejšie snehové zrážky.

Veľké strediská ako Donovaly, alebo Jasná či Štrbské pleso zatiaľ s úvodom sezóny vyčkávajú. Sneh tu totiž zatiaľ netvorí trvalú pokrývku, je tu slabý základ. V budúcom týždni sa má tiež podľa meteorológov otepliť o desať stupňov.

[nggallery id=2]

1/1
Zavrieť reklamu