5 rád, ako sa na bicykli vyhnúť pokute

Bicykle a chodci. Zdroj: Shutterstock

Päť chýb, ktorých sa najčastejšie dopúšťajú cyklisti.

1. Jazda na chodníku

Vari najčastejším priestupkom cyklistov je ich jazda po chodníku alebo cez priechod pre chodcov. Okrem toho, že takouto jazdou môžete ohroziť chodcov, vystavujete sa riziku pokuty až 60 eur. Treba zísť z bicykla a tlačiť ho.

2. Tlačenie bicykla

Keď nesedíte na bicykli, ste chodec. Ako chodec tlačiaci bicykel môžete byť obmedzený voči iných chodcom. Môžete ísť po chodníku, len ak neohrozíte a ani neobmedzíte chodcov. V opačnom prípade budete musieť použiť pravú krajnicu alebo pravý okraj vozovky.

3. Prepletanie sa na chodníku

S chodcami sa na chodníku smiete jazdou na bicykli prepletať len vtedy, ak je na mieste dopravná značka, ktorá to povoľuje. Vtedy má cyklista povinnosť neohroziť chodca. Ak cestička pre chodcov a cyklistov má oddelené pruhy, chodci aj cyklisti sú povinní použiť len pruh, ktorý je určený pre nich.

4. Prechádzanie cez cestu

Problém by tiež nemal nastať, ak cez cestu prechádzate na bicykli cez priechod pre cyklistov alebo mimo priechodu pre chodcov. V prvom prípade sa musíte presvedčiť, či tak môžete spraviť bez nebezpečenstva. Ak chcete prejsť cez cestu mimo akéhokoľvek priechodu, smiete tak ísť len vtedy, ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonútite ich vodičov k zmene smeru alebo rýchlosti jazdy.

5. Cyklista a alkohol

Ani na bicykli nesmiete jazdiť opitý. Keďže pri jazde na bicykli „vykonávate činnosť, pri ktorej môžete ohroziť zdravie alebo majetok sebe alebo inému“ (zákon o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov), môžu vám dať policajti fúkať. Ak zistia, že ste opitý, policajti vám zakážu dôjsť do vášho cieľa na bicykli. Budete ho musieť tlačiť. Na mieste vám buď dajú pokutu do 650 eur, alebo si vás pozvú z dopravného inšpektorátu, kde je sadzba 200 až 1000 eur a hrozí vám zákaz bicyklovania až na päť rokov. (tn)

Text: Tomáš Novotný ©SME
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu