Kura so slaninou a jablkom na tymiane

24. februára 2012
Kura na jablkách. Foto: Jana a Dano Veselskí

Sýte, výživné jedlo, v ktorom výraznú chuť mäsa so slaninou zjemňuje čerstvý tymian a jablko.

Počet porcií: 4
Príprava: 15 minút
Varenie: 35 minút

Suroviny:

  • 450 g malých zemiakov
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 4 umyté kuracie prsia (asi 350 g)
  • 1/4 lyžičky soli
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • lyžičku červenej mletej papriky
  • 30 g masla 80 g na kocky nakrájanej prerastenej slaniny
  • 1 stredne veľkú nakrájanú cibuľu
  • 1 veľký roztlačený strúčik cesnaku
  • 1 veľké ošúpané a na kocky nakrájané dezertné jablko
  • 400 g konzervovaných krájaných rajčín
  • 1 malý konárik čerstvého tymianu (alebo lyžičku sušeného)
  • 1 lyžicu worcesterskej omáčky
  • 3 lyžice nakrájanej petržlenovej vňate

Postup:

Očistené a nakrájané zemiaky 10 minút povarte. Vo veľkej ťažkej panvici rozpáľte 2 lyžice oleja a zemiaky na ňom do zlatista opečte a preložte na tanier. Kuracie prsia, pokrájané na menšie plátky, trocha naklepte, posoľte a okoreňte čiernym korením a červenou paprikou. V panvici rozpáľte maslo a plátky opečte z oboch strán dohneda. Preložte ich k zemiakom a uložte na teplé miesto. Na panvicu dajte zvyšok oleja a opečte na ňom slaninu, cibuľu a neskôr aj cesnak. Pridajte jablko a 2 minúty ho smažte, potom vmiešajte rajčiny, tymian a worcesterskú omáčku. Priveďte do varu, potom na miernej teplote varte 3 – 4 minúty. Do omáčky pridajte zemiaky a mäso, opatrne zamiešajte a nechajte 3 – 4 minúty prehriať. Na záver stačí dochutiť trochou čierneho korenia, posypať petržlenovou vňaťou a môžete podávať.

Na jablkovú chuť!

Pripravili: Jana a Dano Veselskí

1/1
Zavrieť reklamu