Test: cestný bicykel Specialized Tarmac

Specialized Tarmac. Foto: Martin Matula

Sedeli ste už niekedy na cestnom bicykli? Vravíte, že nie? Tak to by ste mali rýchlo zmeniť. Nemusíte hneď vyťahovať ťažké eurá z banky…

Zabehnite si napríklad do bratislavského Kaktus biku a dohodnite si testovaciu jazdu na jednom z dvoch ich “žihadiel” od Specializedu – Rubaix a Tarmac. Na Tarmacu sme sa boli povoziť aj my a veruže to bolo vynikajúce vozenie sa.

Specialized je obľúbená americká firma, ktorej sa podarilo preraziť do cyklopriemyslu hádam vo všetkých disciplínach a do najrôznejších oblastí cyklistiky. Od bicyklov cez komponenty až po oblečenie. Značka, ktorá sa v cyklistickom slangu označuje ako “Spešl” má zastúpenie v niekoľkých elitných tímoch Pro Tour (Astana, Omega Pharma-Quick Step, Saxo Bank, Lampre), jazdí na ňom dvojnásobný víťaz Hawaiského Ironmana – Chris McCormac a aj Majster sveta v horskej cyklistike, Jaroslav Kulhavý. A čo vy? Nedali by ste si povedať?

Aj pre najnáročnejších

Výhodou modelovej rady Tarmacu je, že dokáže osloviť veľkú skupinu cyklistov. Aj tých najnáročnejších. Na náš trh sa dováža 10 modelov Tarmacu – od najlacnejšieho Tarmacu Compact (1 799 €) až po najdrahší S-Works Tarmac SL4 Di2 (8 199 €), ktorý ste si mohli všimnúť aj na Tour de France. Samozrejmosťou sú rôzne farebné variácie jednotlivých modelov, takže pravdepodobne sa nemusíte báť, že by ste si nenašli vhodný bicykel k farbe vášho dresu :- ).

Tarmac SL3 Expert Mid-Compact

Siahli sme si na model, ktorý je približne na polceste medzi základným a najvyšším modelom a nesie modelové označenie Tarmac SL3 Expert Mid-Compact. Nad ním je ešte 5 vyšších modelov, takže tento model predstavuje približne strednú triedu Tarmacov. Jeho cena vo výške 3 399 € naznačuje, že nad ním budú premýšľať dve skupiny cyklistov – tí, ktorí to myslia s jazdením vážne alebo tí, pre ktorých vyššie ceny nie sú životnou prekážkou.

Prvý pohľad

Tarmac Expert poteší oko hádam každého cyklistu. Testovacie bicykle bývajú často v iných farbách ako tie, ktoré sú určné na predaj. Testovací Epert na ktorom sme jazdili je v nepriehľadnuteľnej červeno-bielej farbe, na zákazníkov však čaká oveľa decentnejšia, čierno-červená kombinácia (viď. nasledujúca strana). Dizajnéri Spešlu spravili dobre, že červená je len v jemných náznakoch – v jednoduchosti je krása a prirodzená elegancia v tomto prípade vyhrala. Už je len na cyklistovi, ako doplní celkový vzhľad svojím outfitom.

Komfort

Jazda na cestnom bicykli je úplne iná ako na horskom. Napríklad, na cestnom bicykli nebudete mať odpruženú vidlicu. To je pri jazde na asfaltových cestách samozrejme výhoda. Musíte však počítať s tým, že na nekvalitnejších a rozbitejších cestách vás to viac “vytrasie”. Je to však len sila zvyku. Napriek tomu je jazda na Tarmacu Expert komfortná. Je to aj zásluhou karbonového rámu a vidlice.

Jazda

Hlavnou črtou geometrie cestných bicyklov je fakt, že v porovnaní s horským bicyklom je posed “natiahnutejší”. Aj preto je dôležité vybrať si správnu veľkosť bicykla – ak vám bude veľký, bude sa vám nielen zle jazdiť, ale môže sa stať, že napríklad nebudete dočiahnuť na brzdy. Tarmac Expert má jemný sloping hornej rámovej trubky, vďaka čomu máte viac priestoru, keď potrebujete zísť z bicykla.
O radenie sa stará Shimano Ultegra, ktoré pracuje spoľahlivo. Niesť vás budú kolesá od Campagnola – Fulcrum Racing 4, ktoré sa pýšia pretekárskymi ambíciami.

V sedle

Tarmac je rodený pretekár a na jazde to je poznať. Výrobca pri predstavovaní modelu hovorí o jeho “raketovej akcelerácii” a hoci je pravda, že vždy je to o nohách, ak sa do pedálov zapriete, pocítite, že bicykel sa snaží vyhovieť vašej snahe čo najlepšie a dravo sa prediera dopredu. Výhodou Tarmacu je, že na tom istom ráme máte postavených 10 modelov, ktoré sa odlišujú použitými komponentmi. Môžete tak mať za priaznivejšiu cenu bicykel, ktorý je vyvíjaný pre svetovú špičku – rozdiel je len vo výbave.

Hodnotenie

Tarmac SL3 Expert Mid-Compact je výbornou voľbou pre všetkých, ktorí majú pretekárske ambície alebo chcú na svojich výjazdoch zažiť pocit pretekania sa s vetrom. Rám Tarmacu je top trieda a je obľúbený aj v profesionálnom pelotóne. Vďaka nižšej výbave je SL3 Expert o čosi prístupnejší širšej vrstve cyklistov. Hoci, cena 3 399 € je pre bežného smrteľníka stále vysoká, nie je to ani polovica z najvyššieho modelu, ktorý je postavený na rovnakom ráme.

Tarmac je rodený pretekár a jeho akcelerácia bude rozmaznávať vaše nohy.

Tarmac SL3 Expert Mid-Compact si môžete vyskúšať aj vy! Navštívte predajňu Kaktus Bike na adrese:
Karloveská 6/B,
Bratislava – Karlova Ves

Wheeler Route

Wheeler Route 1.7
Wheeler Route 1.7

Ďalší karbonový krásavec, ktorý vďaka svojej nižšej váhe bude s vami ochotne spolupracovať, čo zacítite najmä v kopcoch. Spoľahlivý chod vám zaručí komponentová sada Shimano Ultegra. Kombinácia bielej, čiernej a červenej je veľmi vkusná a detailistov určite poteší červený pásik na plášťoch Schwalbe Ultremo.
Cena: 2 999 €
www.bikemania.sk

Felt F85

Felt F85
Felt F85

Z príjemnejšej cenovej kategórie pochádza tento Felt. Farbebné zladenie poteší najmä fanúšikov námorníctva, ale nielen nich. Bicykel predstavuje veľmi slušný pomer ceny a výkonu – (aj) vďaka odľahčenému hliníkovému rámu a karbonovej prednej vidlici má bicykel príjemnú váhu – 9,08 kg.
Cena: 860 €
www.feltbicykle.sk

Giant Avail Composite 2

Giant Avail Composite 2
Giant Avail Composite 2

Výrobcovia cestných bicyklov nezabúdajú ani na ženy. Výhodu takýchto bicyklov je nielen farba, ale aj rozdielna, “ženská” geometria. A Giant je značka, ktorá vie, ako na ženy. No uznajte dámy, nie je nádherný? Navyše, karbonový rám a Sram Apex uspokoja aj náročnejšie cyklistky.
Cena: 1 829 €
www.giant-bicycles.com

Dema Ventto

Dema Ventto
Dema Ventto

Cenovo prístupnejší model od slovenského výrobcu je nepriehľadnuteľný – červená je obľúbená aj medzi pánmi aj medzi dámami. Ventto je postavené na Shimano Sore, čo je najnižšia komponentová sada, ale úplne postačujúca hlavne pre cyklistov, pre ktorých to bude prvý cestný bicykel.
Cena: 699 €
www.dema-bicycles.com

Merida Ride Lite Juliet 91-COM

Merida Ride Lite Juliet 91-COM
Merida Ride Lite Juliet 91-COM

Merida pri vývoji dámskeho cestného bicykla stavila na modernú fialovú farbu, ktorá poteší nejednú slečnu a ženu. Postavená na základnej výbave Shimano Sora a s váhou 9,5 kg je ideálnym spoločníkom na (nielen) víkendové výlety.
Cena: 799 €
www.merida.sk

Scott Contessa CR1 Team

Scott Contessa CR1 Team
Scott Contessa CR1 Team

Scott bol jednou z prvých značiek, ktorá začala vyvíjať produkty špeciálne pre ženy. A neostávajú len pri základných modeloch. Dôkazom toho je Contessa CR1 Team, ktorá sa vďaka karbónu a vyššej rade komponentov dostala na váhu 7,9 kg.
Cena: 1 999 €
www.sportservis.sk

Text: Redakcia
Foto: Martin Matula, Wheeler, Giant, Felt, Dema, Merida, Scott

1/1
Zavrieť reklamu