Čo som dnes jedla? Táňa Keleová Vasilková

13. januára 2013
Táňa Keleová Vasilková. Foto: Tina Turnerová

Trápite sa s nastavením správnej životosprávy? Pozrite sa, ako to ide známym osobnostiam. Môžete sa inšpirovať, alebo potešiť, že v tom nie ste sama…

Táňa: Vďaka tomu, že som vynechala sladkosti a prílohy (zemiaky, ryžu a cestoviny), som úspešne zhodila 10 kíl. Teraz si váhu „len udržiavam“, takže nemusím byť taká dôsledná a občas si môžem dopriať aj čosi navyše: trebárs malú sladkosť a raz za týždeň prílohu. Mám to trocha komplikovanejšie, pretože zo zdravotných dôvod mám laktózovú diétu, čiže nemôžem jesť mliečne výrobky, no už som si zvykla.

Môj jedálny lístok:

Raňajky: hrianka pokvapkaná olivovým olejom alebo ovsené vločky zaliate pohánkovým mliekom s lyžičkou medu (striedam to podľa toho, na čo mám chuť).

Desiata: za hrsť orieškov – rôzne druhy: kešu, lieskovce, vlašské orechy, mandle (oriešky sú mojou slabinou, takže za hrsť treba brať s rezervou: zjem ich viac).

Obed: mäsko, ryba alebo omeleta so surovou alebo dusenou zeleninou (možností je veľa, kombinujem to a tak nemám pocit, že sa o niečo ukracujem: v nedeľu si bez problémov „capnem“ rezeň).

Olovrant: vždy poobede ma pochytí chuť na sladké: dám si figy, datle alebo iné sušené ovocie.

Večera: obmena obeda.

Pitný režim: ráno začínam pohárom odstátej vody, cez deň pijem mierne perlivú minerálku a vodu, spolu je to asi 1,5 litra, večer pijem medovkový, žihľavový, harmančekový alebo zelený čaj, podľa toho, na ktorý mám chuť.

Alkohol nepijem, len veľmi zriedka a veľmi málo, pretože mi nerobí dobre. Kávu pijem a veľa, pretože ju mám rada: za deň vypijem 5 šálok kávy (sladím si ju medom).

Táňa Keleová Vasilková. Foto: Tina Turnerová
Táňa Keleová Vasilková. Foto: Tina Turnerová

Čo na to odborníci na výživu:

Wellness Team Vlado Zlatoš a Tina Zlatoš Turnerová

V prvom rade pochvaľujeme Táničku za výborný krok vpred vynechaním sacharidov vo forme prílohy a dezertov.

Raňajky: Takisto výborný výber, možno ešte k vločkám by sme doplnili zdravý kokosový tuk, ktorý sa k sacharidom náramne hodí z nutričných dôvodov.

Desiata: Desiata zložená z orieškov je úplne v poriadku a keďže obsahujú veľa tuku, môžeme ich doplniť práškovým proteínom zarobeným s vodou, pre komplexnú výživu buniek.

Obed: Presne takto by mal vyzerať ukážkový obed v prípade, že chceme aby sme sa cítili dobre a zároveň dali telu to, čo potrebuje. Čokoľvek navyše je nevhodná kombinácia a záťaž pre organizmus. Aj rezeň je úplne v poriadku, ak bol pripravený na masti či kokosovom oleji, stačí odsať prebytočný tuk.

Olovrant: Chuť na sladké by sme práve poobede mali vynechávať a radšej absolvovať v doobedňajších hodinách. Možno skúsiť vymeniť desiatu za olovrant. Na večeru by mala byť porcia zeleniny väčšia a namiesto mäsa alebo ryby sú vhodnejšie vajíčka alebo syr pre ľahšie trávenie.

Pitný režim: Vynikajúca voľba pitného režimu – objem tekutín dennej dávky je pre každého človeka vysoko individuálny. Najviac vám napovie farba moču, ktorá by mala byť svetlo žltá.

Alkohol človek k výžive nepotrebuje, jedine pohár červeného vína občas je v poriadku. Päť šálok kávy denne je však dosť, predsa len je to stimulant, ktorý nám prepožičiava energiu, ktorá sa potom niekde „zúčtuje”.

Naše hodnotenie

Celkovo považujeme Tánin jedálny lístok a pitný režim za veľmi rozumné a držíme palce, aby jej vydržali doživotne a motivovali aj ostatné dámy.

Tipy

Skúste kokosový tuk

Ak raňajkujete vločky, skúste k nim doplniť zdravý kokosový tuk, ktorý sa k sacharidom náramne hodí z nutričných dôvodov.

Proteín k orieškom

Maškrta zložená z orieškov obsahuje veľa tuku, doplňte ju preto práškovým proteínom zarobeným s vodou, aby ste dosiahli komplexnú výživu buniek.

Text: Wellness Team
Foto: Tina Turnerová
Mejkap a vlasy: Katarína Lengyelová

1/1
Zavrieť reklamu