10 rád na prevenciu či „záchranu“ pred alergiou na slnko

15. marca 2013
Pred slnkom sa chráňte. Foto: Shutterstock

Slnečné dni nabíjajú po zime každého energiou. Slnko navyše lieči, no nadmerné vystavovanie nášho tela jeho lúčom môže priniesť opačné účinky a nepríjemnosti. Ak plánujete dlhší pobyt na slnku, dôkladne sa na to pripravte.

1. Slnko dávkujte postupne

Alergiu najčastejšie vyprovokuje silné nárazové slnko. Preto treba pokožku na leto postupne pripravovať a pred letnou sezónou sa vystavovať slnečnému žiareniu v postupne sa zvyšujúcich dávkach.

2. Prevencia UBV žiarením

Niektorým pacientom odporúčajú kožní lekári hyposenzibilizáciu UVB žiarením, ktoré pripraví pokožku na leto. Alergia sa potom neprejaví, prípadne bude mať aspoň ľahší priebeh.

3. Liečba antihistaminikami

Lieky proti alergii je vhodné začať užívať aspoň týždeň, dva pred plánovanou dovolenkou. Znížia reaktivitu na rôzne alergické podnety, zmiernia svrbenie a alergia sa môže prejaviť v miernejšej forme, prípadne sa vôbec neprejaví. Svrbiace miesta možno potierať aj lokálne gélmi s obsahom antihistaminika.

4. Zvlhčujte panthenolom

Má protizápalové účinky a zvlhčuje pokožku, podobne pomôže aj kalciová masť.

5. Rýchla pomoc s kortikoidnými masťami

Rýchly protizápalový účinok majú kortikoidné masti. Treba ich užívať podľa pokynov lekára.

6. Podpora imunity

Skúste napríklad Imunoglukan či Kolostrum – priaznivo ovplyvňujú nerovnováhu imunitnej reakcie, ktorá je podkladom alergických ochorení. Zníženie precitlivenosti po ich užívaní bráni rozvoju samotných alergických príznakov. Zároveň zabraňuje vyčerpaniu organizmu, a tým ovplyvňuje a znižuje chorobnosť.

7. Užívanie výživových doplnkov

Začnite brať betakarotén. Zvýšený príjem betakaroténu sa odporúča už niekoľko dní pred plánovaným vystavovaním sa slnku. Z ďalších výživových doplnkov sa odporúča vápnik či zinok.

8. Kvalitná opaľovacia kozmetika

Je vhodné používať opaľovacie prípravky s vysokým ochranným faktorom zakúpené v lekárňach bez konzervačných látok, farbív a parfumov.

9. Zamedzenie kontaktu so spúšťačmi

Zamedzte kontaktu so spúšťačmi fotoalergických reakcií. Pri opaľovaní by sa nemalo ležať priamo na tráve, ale na deke. Nie je vhodné používať parfumy a odporúča sa dôsledne študovať príbalové letáky svojich liekov, či v nich nie je upozornenie na možný fototoxický účinok.

10. Ochrana pred slnkom

Používajte šatky, šiltovky, rúže a make-up s UV faktorom. Ak máte slnečnú alergiu na hrudi či rukách, môžete sa ešte kúpať v tenkom bavlnenom tričku, hoci aj s dlhými rukávmi.

Diabetici, pozor

Nespáliť sa by malo byť pre vás alfou a omegou. Diabetici mávajú pomerne časté kožné infekcie a poruchy cievnej cirkulácie, ktoré vedú k zhoršenému hojeniu rán a spálenej kože. Pri opaľovaní či počas pobytu v horúcom prostredí môže teplo poškodiť inzulín, ktorý sa bude rýchlejšie vstrebávať a silnejšie účinkovať. Pumpu, inzulínové pero a glukomer chráňte pod dekou, tričkom či osuškou.

Pohotovostný balíček

Na cestu za slnkom si pribaľte zopár nevyhnutných vecí. V prvom rade anitihistaminiká. V lekárni sa dajú kúpiť aj voľnopredajné – cetirizín, loratadín. Nezabudnite na kvalitný opaľovací krém s dostatoč- ne vysokým faktorom. Ak už ste alergik a mávate alergické reakcie na slnko, oceníte aj kortikoidnú mastičku, ktorú však dostanete na predpis lekára špecialitu.

Text: MUDr. Katarína Bergendiová, PhD.
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu