Pripravte sa na slnečné dni! Ako sa vyhnúť alergii na slnko či herpesu.

15. marca 2013
Pripravte sa na príchod slnečných dní. Foto: Shutterstock

Nová sezóna prináša nielen radosť, ale aj nástup herpesov a alergie na slnko.

Šport a pobyt vonku počas slnečných dní nabíjajú po zime každého energiou. Slnko navyše lieči, no nadmerné vystavovanie nášho tela jeho lúčom môže priniesť opačné účinky a nepríjemnosti – či už v podobe herpesu (opar), alebo slnečnej alergie. Ak plánujete dlhší pobyt na slnku, dôkladne sa na to pripravte.

Herpes

Čo je to

Herpes simpex patrí medzi najviac rozšírené vírusové ochorenia človeka. Pri nákaze sa prejavuje charakteristickými zmenami na koži a slizniciach, odkiaľ sa môže preniesť aj na iné osoby. Vyskytuje sa v okolí ústnej dutiny, ale aj na slizniciach očí a genitálií.

Zdrojom nákazy môžu byť infikované osoby, ale aj nosiči vírusu. K prenosu dochádza slinami a pri pohlavnom styku.

Príčiny vzniku

Prvé stretnutie s týmto veľmi častým ochorením prekoná väčšina ľudí v ranom detstve, kedy sa infekcia môže, ale tiež nemusí naplno prejaviť. Už po prvom kontakte vznikajú v tele protilátky, ktorých hladina môže počas života kolísať.

Častice vírusu však zostávajú v organizme a čakajú na ďalšiu príležitosť prejaviť sa. Predpokladá sa, že väčšina infikovaných ľudí zostáva celý život prenášačom vírusu.

K opätovnej aktivácii dochádza v dôsledku krátkodobého oslabenia imunity vplyvom viacerých faktorov – napríklad slnka, horúčky, traumy, emočného stresu, nadmernej športovej záťaže a podobne. Silné letné slnko býva častým provokačným faktorom vzniku ložiska oparu. Leto je obdobím, kedy opary sužujú aj jedincov, ktorí nimi trpia len výnimočne.

Príznaky

Oblasť budúceho oparu je najprv ľahko napnutá a necitlivá, potom naopak svrbí, alebo mierne bolí. Počas niekoľkých hodín sa objaví sčervenanie. V tomto mieste postupne vznikajú skupinky pľuzgierikov s čírym obsahom, ktoré čoskoro praskajú, spodná časť sa obnaží a na povrchu sa tvoria chrasty.

Zápalové zmeny na koži môžu byť sprevádzané zväčšením spádových miazgových uzlín, zvýšenou teplotou a celkovou nevoľnosťou. Neliečené ložisko sa hojí zväčša 10 až 14 dní – ak nedôjde ku komplikáciám, napríklad druhotnej bakteriálnej infekcii.

Prevencia

Prevencia prenosu herpetických infekcií je veľmi ťažká. Pri infekcii treba používať vlastný uterák a príbor, dodržiavať všetky hygienické zásady, nebozkávať deti ani partnera a vyhnúť sa orogenitálnym sexuálnym praktikám.

Liečba

Pri infekcii sa môžu používať tabletky B komplex forte, vitamín C a zinok. Pri liečbe bežných herpesov stačí použiť vysušujúce prostriedky. Pri liečbe ťažších herpesov prichádza do úvahy použiť ACYKLOVIR – ako masť alebo tabletky. V rámci prevencie možno zvážiť aj voľnopredajné preparáty na zvýšenie imunity, napríklad beta-glukany alebo kolostrum.

Cvičiť s herpesom?

Môžete vykonávať ľahké cvičenie, ak však cítite príznaky celkovej infekcie, treba si niekoľko dní oddýchnuť a posliniť imunitný systém preparátmi na zvýšenie imunity.

Kožná slnečná alergia

V poslednom čase rastie počet pacientov so slnečnou alergiou. Týka sa najmä ľudí, ktorí trpia aj inými typmi alergií, čo zvyšuje ich citlivosť.

Alergická reakcia nezávisí od intenzity slnečného žiarenia. U niekoho ju vyvolá prudké rovníkové slnko, inému sa stačí prejsť po lúke na strednom Slovensku.

Nerozhoduje ani sfarbenie pokožky. Samozrejme, bledšie typy sú citlivejšie, chránení však nie sú ani „tmavokožci“.

Jej nárast spôsobuje zväčšovanie ozónovej diery, vonkajšie prostredie a stresový spôsob života. Pri alergii na slnko vznikajú v tele látky, ktoré už samotným pôsobením slnečného žiarenia vyvolávajú u citlivejších ľudí zmeny na pokožke podobné alergickej reakcii.

Zo 70 percent sú za túto reakciu zodpovedné UVA lúče. Slnečnú alergiu spoznáte podľa svrbivých červených vriedkov, pupencov, pľuzgierikov a zdurenín – predovšetkým na miestach vystavených slnku, často vo výstrihu, na ramenách a pažiach.

Pripravte sa na príchod slnečných dní. Foto: Shutterstock
Pripravte sa na príchod slnečných dní. Foto: Shutterstock

Tri druhy alergie na slnko

Polyformná svetelná dermatóza

Toto je najčastejšia forma alergie na slnko. Vzniká niekoľko hodín alebo dní po pôsobení slnka. Spočiatku je vyrážka mimoriadne silná, ale počas leta, keď si koža na slnko trochu zvykne, má tendenciu sa vytrácať.

Fotoalergická reakcia

Takúto reakciu spôsobuje vzájomné pôsobenie slnečného UV žiarenia a niektorých rastlín alebo liekov (antibiotiká, antireumatiká, antidiabetiká, sedatíva). Toxické alebo alergické reakcie môžu v spojení so slnkom vyvolať napríklad parfumy (najmä bergamotový olej, ktorý je v nich obsiahnutý), decht, ale aj niektoré potraviny (citrusy, petržlen, zeler, figy) a umelé sladidlá.

Malorka akné

Svojím vzhľadom pripomína bežné akné. Na jeho vzniku sa podieľa vzájomná reakcia slnečného žiarenia a niektorých chemických látok, ktoré sa vyskytujú v určitých opaľovacích a kozmetických prostriedkoch, takže vlastne patrí medzi fotoalergické reakcie.

Text: MUDr. Katarína Bergendiová, PhD.
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu