Burgenland – pohyb a zábava pod panónskym slnkom

30. apríla 2013
Foto: ©NTG/Mike Ranz

Krajina, ktorá sa rozprestiera za našimi západnými hranicami, má čaro, ktorému podľahne hádam každý návštevník. Región láka nielen na svoje bohaté historické pamiatky, ale aj športom.

Športovo založeným návštevníkom sa od nadšenia srdce rozbúcha až niekde v hrdle pri možnostiach, ktoré Burgenland ponúka aj vo sfére aktívneho života.

Nie je všetko zlato, čo sa výši

Rakúsko. Čo vám napadne ako prvé? Alpy? Rakúsko bez Álp si totiž väčšina ľudí ani nedokáže predstaviť a aj pre samých Rakúšanov sú Alpy zlato, ktoré si strážia ako oko v hlave. Ale… Pravda je taká, že v Burgenlande nenájdete žiadne do neba čnejúce alpské končiare. Krajina má prevažne rovinatý stepný charakter a z tohto stereotypu ju vytrhávajú len pohoria Rosalien a Leitha. Aj napriek tomu región ponúka viac, ako by ste si na prvý pohľad mohli myslieť. Možno sa vám to bude zdať až neuveriteľné, ale aj rovinatá, prípadne zvlnená krajina má svoje čaro.

Neziderské jazero – perla Burgenlandu

V Európe máme len dve stepné jazerá – popri Balatone je to práve Neziderské jazero, v nemčine známe ako Neusiedler See. Neziderské jazero je skutočnou perlou regiónu (nielen) pre aktívnych návštevníkov. Rozsiahla vodná plocha ponúka veľmi veľa možností vodných športov a v okolí si prídu na svoje hádam všetky športové odvetvia.

Vďaka svojej rozlohe (približne 315 km2; severojužná dĺžka jazera je 36 km) je Neziderské jazero najväčším jazerom v Rakúsku a zasahuje aj do Maďarska.

A keďže nevidíte na druhý breh jazera, máte pocit, akoby ste boli pri mori.

Neziderské jazero. Foto: ©Kerstin Reiger
Neziderské jazero. Foto: ©Kerstin Reiger

Cyklistický raj

Burgenland je cyklistickým a cykloturistickým rajom. A to doslova – 2 500 km značených cyklociest rozžiari oči každému milovníkovi tohto športu. Trasy si môžete ušiť na mieru. Od tých najkratších a najjednoduchších pre rodiny s deťmi až po náročnejšie vhodné aj ako tréning pre náročnejších športovcov.

Ak to s bicyklovaním myslíte trochu vážnejšie, vyberte sa na dlhší výlet okolo celého jazera. Je to jedna z najobľúbenejších cyklotrás. Jej dĺžka je 138 km a časť vedie aj Maďarskom. Ak nebudete mať vo vrecku forinty, odporúčame nezabudnúť doplniť zásoby vody v poslednej rakúskej dedinke zvlášť počas horúcich letných dní.

Aj pre horské bicykle

Burgenland však nie je len nekonečná rovina. Ak uprednostňujete horskú cyklistiku, tiež si nájdete možnosti zajazdiť si do sýtosti. V ponuke sú aj trasy pre horské bicykle na strmých tratiach kopcov Rosalia, Geschriebenstein a Eisenberg. Takže, namazať reťaze a hor sa na bicykle za hranice.

Cyklistika v Dolnom Rakúsku. Foto: ©Burgenland Tourismus/Steve.Haider.com
Cyklistika v Dolnom Rakúsku. Foto: ©Burgenland Tourismus/Steve.Haider.com

Jazdectvo je svet z inej perspektívy

V okolí Neziderského jazera si môžete vyskúšať aj šport, ktorý zažíva v poslednej dobe slušný rozmach – jazdu na koni. Tucty jazdiarní, gazdovské dvory a hlavne 1 500 km jazdeckých trás. Burgenland je najväčší a zároveň je považovaný za najatraktívnejší jazdecký región v Rakúsku. Vedeli ste, že z konského chrbta vyzerá svet úplne inak? Vyskúšajte, možno uvidíte veci, ktoré ste si nikdy predtým nevšimli.

Golf stojí za vyskúšanie

Považujete golf za snobský šport, ktorý so životom bežného človeka nemá nič spoločné? A čo keby ste si povedali, že ho aspoň vyskúšate? A aká príležitosť na skusy je najlepšia? Predsa dovolenka.

Dovolenka však neznamená len pár dní preč z práce, ale hlavne zmena prostredia a nové zážitky. Nechajte sa aj vy unášať vlnou nových skúseností a skúste počas dovolenky na Neziderskom jazere golf. Veľké golfové ihriská nájdete v Donnerskirchene, Lutzmannsburgu, Bad Tatzmannsdorfe, Stegersbachu a Loipersdorfe.

Golf v Dolnom Rakúsku. Foto: ©Reiter`s Golf & Country Club
Golf v Dolnom Rakúsku. Foto: ©Reiter`s Golf & Country Club

Leto bez vodných športov nie je leto

Aké by to bolo leto bez vody? Príjemne sa schladiť, keď je vzduch vypečený od rozradosteného slnka, je na nezaplatenie. Polihovať na pláži a chytať bronz je super záhaľka, ale pri nejakej tej aktivite vás krásne a „bezbolestne”opáli. A Neziderské jazero vám ponúka veľké množstvo aktivít. Navyše v regióne nájdete aj školy windsurfingu a kitesurfingu, kde vás naučia rozumieť vetru a zdolávať vlny aj inak ako len s pádlom. Tak prečo nevyskúšať niečo nové?

Vodné športy na Neziderskom jazere. Foto: ©Kerstin Reiger
Vodné športy na Neziderskom jazere. Foto: ©Kerstin Reiger

TIP: Buďte aktívni!

Veľká túra Burgenlandom

Die grosse Burgenland Tour je akcia ako stvorená pre tých, ktorí radi spoznávajú nové miesta, mestá a regióny. V pohybe. Za 7 dní prejdete 7 okresov zo severu Burgenlandu do jeho južných častí. Účasť je bezplatná a pre účastníkov je zabezpečená kyvadlová doprava na presun medzi jednotlivými miestami štartov.

Jednotlivé etapy: 1. Illmitz – Purbach, 2. Bad Sauerbrunn – Mattersburg, 3. Raiding – Deutschkreutz, 4. Lockenhaus – Rechnitz, 5. Deutsch Schützen – Moschendorf, 6. Juni: Rohr im Burgenland – Güssing, 7. Juni: Neumarkt an der Raab – Jennersdorf.

Festival plávania

Schwimm Festival Neusiedler See – Mörbisch am See je festival venovaný plávaniu. Nemusíte byť však žiadnym výkonnostným plavcom, aby ste sa mohli zúčastniť. Môžete to poňať ako rodinný výlet a vďaka rôznym súťažiam si aj vaši najmenší prídu na svoje.
www.schwimmfestival.at

Text: Redakcia, platená inzercia
Foto: ©NTG/Mike Ranz, ©Kerstin Reiger, ©Burgenland Tourismus/Steve.Haider.com, ©Reiter`s Golf & Country Club

1/1
Zavrieť reklamu