Liptov sa mení na cykloturistický raj

Liptov sa mení na cykloturistický raj. Foto: Región Liptov

Aj tu si uvedomili, aký poklad predstavuje cyklistika. A hlavne cykloturistika.

Cyklistika je šport, ktorý sa aj v našich končinách stáva stále viac populárny a stáva sa znovuobjavenou aktivitou (nielen) na voľné chvíle. Pred pár rokmi v lesoch človek stretol cyklistu veľmi sporadicky a dnes sa v niektorých oblastiach už ani nestíhate zdraviť.

Vyzerá to, že slovenským nadšencom dvoch kolies svitá na lepšie časy. V budúcnosti už možno nebudeme musieť cestovať na západ, aby sme si užili výbornú cykloturistiku. Už aj naše najväčšie prírodné poklady sa stávajú stále viac a viac cyklisticky dostupnejšie.

Stovky cyklotrás na Liptove

Liptovský región nezaspal svetový trend a rozhodol sa, že vybuduje hotový cykloturistický raj – k súčasným 634 kilometrom značených ciest a cestičiek pridajú stovky nových trás. Spolupráca Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) REGION LIPTOV so Slovenským cykloklubom a s Miestnou akčnou skupinou (MAS) Horný Liptov tak prinesie ovocie, z ktorého sa nám, cyklonadšencom už teraz rozbúchalo srdce bezbrehým nadšením.

Na Liptove nájdete stovky cyklotrás. Foto: Región Liptov
Na Liptove nájdete stovky cyklotrás. Foto: Región Liptov

Neodolateľné lákadlo

Určite nám dáte za pravdu, že liptovský región ukrýva krásy, ktoré sa dajú veľmi ťažko sprostredkovať – treba ich vidieť na vlastné oči.

Dlhé hodiny pešej turistiky môžu byť aj celkom otravné. Riešením je, samozrejme, bicykel! Na ňom je všetko nielen oveľa dostupnejšie, ale na dvoch kolesách si užijete aj kopec zábavy. A tak je Liptov pre cyklistiku ako stvorený.

Cyklotrasy v regióne vedú členitým terénom popri zaujímavých pamiatkach, termálnych prameňoch či jaskyniach, poskytujú očarujúce výhľady. A tak má región ambície osloviť vyznávačov cykloturizmu nielen zo Slovenska. Možno sa teda konečne dožijeme aj toho, že aj z našej krajiny sa stane cykloturistická destinácia.

Na cyklistov mysleli aj v bikeparku na Liptove. Foto: Región Liptov
Na cyklistov mysleli aj v bikeparku na Liptove. Foto: Región Liptov

Kondícia nehrá rolu

Samozrejme, že vyjadrenie podobného charakteru treba brať trochu s rezervou – niečo v sedle bicykla vydržať musíte, ale ako rekreačný cyklista sa nemáte čoho báť. Trasy sú navrhované tak, aby si mohol vybrať každý. Cieľom totiž bolo, aby sa jednotlivé trasy vzájomne prepájali, čím vznikla zaujímavá kombinácia trás. Takže prinajhoršom svoj výlet môžete podľa aktuálnej nálady modifikovať „za behu”. A aby to nebolo len také bezcieľne bicyklovanie, prioritou je, aby trasy boli nielen zjazdné, ale zároveň pre rekreačných športovcov aj dostatočne atraktívne.

CYKLO & AQUA BUS

Výbornou službou, ktorú cykloturisti určite ocenia, je premávka cyklobusu, ktorý v letnej turistickej sezóne spojí všetky významné turistické centrá na Liptove na trase Podbanské – Vlkolínec.  V tomto roku navyše pribudnú cyklomapy, takže sa nemusíte báť, že by vám hrozilo stratenie sa niekde v divočine.

Možno sa konečne dožijeme toho, že aj z našej krajiny sa stane cykloturistická destinácia.

Text: Daniela Števánková
Foto: Región Liptov

1/1
Zavrieť reklamu