Päť otázok pre… Janu Dukátovú

30. apríla 2013
Janka Dukátová, Soca. Foto: Dan Vojtech/Red Bull Content Pool

Jana Dukátová je úspešná kajakárka. Na olympijských hrách v Riu 2016 skončila 4. a v Londýne 2012 na 6. mieste.

1. Aký je to pocit patriť medzi najúspešnejších športovcov sveta?

Cesta na vrchol je zložitá a plná križovatiek. V športe to nie je inak. Sú za tým roky tréningu a oddanosť tomu, čo robíte. Tisíce drobností, ale aj veľkých rozhodnutí musia do seba zapadnúť. Je to však fantastický pocit, keď sa rokmi vynakladanú energiu podarí premeniť na úspech.

2. Pamätáte sa ešte na vaše začiatky na divokej vode? Aké to bolo?

Keď som začínala na divokej vode, mala som už trojročné skúsenosti s pádlovaním na kajaku. Zvládnuť divokú vodu však bolo aj napriek tomu náročné, trvalo dva roky, kým som sa naučila jazdiť cez pereje, prúdy a vodné valce. Aj po rokoch jazdenia som však skončila po prevrátení na trati na majstrovstvách sveta v sanitke. Divokú vodu nikdy nesmiete podceňovať.

3. Predpokladám, že ste vo vašej kariére mali aj chvíle, kedy sa vám možno nedarilo najlepšie. Kto vám bol v takých chvíľach oporou a motiváciou nevzdať sa?

Takmer každý športovec zažije vzostupy a pády a možno aj niekoľkokrát v kariére. Ja som mala veľmi ťažký rok 2003, keď som si vykĺbila na tréningu rameno, alebo rok 2008, keď som prehrala boj o olympiádu a veľmi ťažko sa mi hľadala motivácia pokračovať ďalej. V roku 2010 som zase podstúpila operáciu ramena. To všetko sú skúšky, ktoré ukážu, či dokážete ísť vo vrcholovom športe ďalej. Mám však okolo seba ľudí, ktorí dokázali nájsť riešenia a ukázať mi cestu, ako mám pokračovať ďalej.

4. Keby ste mali možnosť vybrať si iný šport ako vodný, čo by to bolo?

V rámci prípravy sa venujem mnohým kondičným športom, ako beh, bežecké lyžovanie, bicykel. Rekreačne rada robím windsurfing, surfing alebo v zime snowboarding. Vyskúšala som si aj tandemový zoskok padákom a šoférovať pretekárske auto. Nemyslím si však, že by som niektorý z nich chcela robiť profesionálne.

5. Je ťažké byť ženou v mužskom svete? (Máme na mysli v tom športovom, samozrejme.)

Myslím, že nie. Vo väčšine športov je v realizačných tímoch viac mužov ako žien a podobne je to aj v zastúpení mužov a žien na štarte pretekov. Vyrastala som v „športovom svete”, vnímam to prirodzene.

Chcete vedieť, akí muži zaujmú Janu?

Cieľavedomí.

Šport je divadlo

Teším sa zo všetkých úspechov, ktoré som doteraz dosiahla. V športe ale mám ešte stále méty, ktoré by som chcela dosiahnuť. Mám radosť, keď svojím výkonom môžem priniesť pozitívne emócie aj ľuďom, ktorí sedia v hľadisku alebo pred televízorom. Šport je divadlo, prináša napätie, emócie, sklamanie aj víťazstvá. Nikdy si nemôžete byť istý, aký bude záver „predstavenia”.

Dovolenka podľa Jany Dukátovej

160 dní v roku som na cestách, takže som skutočne rada, keď nemusím niekam letieť alebo šoférovať. Stále viac ma láka len tak si opekať na záhrade a nemusieť nikam ísť. Na druhej strane si rada pozriem zaujímavé miesta, kde som ešte nebola, niečo si však musím nechať aj na penziu. 

Text: Lucia Titková
Foto: Dan Vojtech/Red Bull Content Pool

1/1
Zavrieť reklamu