Zvládnite útok jari na vaše zdravie športovo: astma a alergie

27. mája 2013
Alergie a astma. Foto: Shutterstock

Zima, poskytujúca úľavu od vonkajších alergénov, je za nami, čo pre ľudí s astmou a alergiami znamená najvyššiu pohotovosť. Škodcovia v podobe alergie či astmy vám dokážu znepríjemniť akýkoľvek outdoorový šport.

Tradičné jarné ťažkosti, keď vám slzy tečú prúdom, škriabe vás hrdlo, svrbia sliznice, z nosa sa vytvorí vodovod, cítite sipot v pľúcach či pocit tlaku na hrudi si opäť vynucujú pozornosť.

Alergia je nenápadný škodca, ktorý vám dokáže znepríjemniť akýkoľvek outdoorový šport. Najprv sa len tak nenápadne prihlási raz za čas a postupne svoje príznaky riadne pritvrdzuje. Namiesto toho, aby ste sa pri športe dobíjali jarným slniečkom, hltali prvé kilometre a vychutnávali si zvuky a vône jarnej prírody, prepadáte depresii, že kondícia nadobudnutá v zime zmizla niekam do nenávratna, že to stiahnutie, ktoré cítite na hrudníku, tak skoro nepominie a uvažujete o tom, či má vôbec zmysel smrkať, keď to z nosa odkvapkáva samo.

Pozrime sa, ako najlepšie zvládnuť útok jari na naše zdravie.

Astma – choroba olympionikov?

Asthma bronchiale nie je obyčajná choroba. Týmto chronickým zápalom dýchacích ciest trpí až 300 miliónov ľudí na celom svete, častejšie ženy ako muži. V súčasnosti patrí k najlepšie kontrolovateľným ochoreniam vôbec. Výsledok do veľkej miery ovplyvňuje liečba šitá pacientovi na mieru, ale aj disciplína a trpezlivosť pacienta. Inšpiráciou môže byť množstvo profesionálnych športovcov – astmatikov –, ktorí majú svoju astmu pod kontrolou, ako sú napríklad Jozef Gönci, Mark Spitz, Paula Radcliffe, Dennis Rodman, Justine Henin a ďalší.

Je astma iba alergického pôvodu?

Napriek tomu, že sa v tomto článku venujeme najmä astmatikom s tzv. alergickou astmou (napr. peľovou), faktom je, že zdrojov astmy je oveľa viac. Poznáme napríklad nealergickú astmu, pri ktorej je chronický zápal pľúc bez vonkajšieho pôvodcu. Rozšírenou je však aj astma z povolania či ponámahová astma.

Astma a alergia – verní kamaráti

Najväčšie zastúpenie má alergická astma. Nepríjemná spolupráca alergie a astmy sa rozbehne s prvým jarným slniečkom, keď stromy začnú pučať a kvitnúť. Peľová sezóna je tu a s ňou aj spomínané príznaky. Najhoršie je to počas suchších a veterných dní, keď šíreniu peľov nič nebráni. Drobnou úľavou je len občasný jarný dážď.

Astma a alergická nádcha majú spoločný základ a veľa rovnakých rysov. Horné a dolné dýchacie cesty majú nielen rovnaké základné štruktúry, ale pri ich vzniku sa uplatňujú aj rovnaké bunky.

Zistili vám alergickú nádchu?

Pri ľuďoch s alergickou nádchou sa vyskytuje astma častejšie a je aj horšie kontrolovateľná. Preto si treba uvedomiť, že účinná liečba alergickej nádchy zvyčajne znižuje frekvenciu ťažkých astmatických záchvatov a pomáha k lepšej funkcii našich pľúc.

Najúčinnejšia liečba alergickej nádchy sa opiera o kombináciu udržiavania čo najčistejšieho nosa (napríklad pravidelným preplachovaním sprejmi z morskej vody alebo vincentkou), podávaním antihistaminík, aplikáciou lokálnych kortikosteroidov do nosa a pomocou špecifickej alergénovej imunoterapie.

Ako liečime bronchiálnu astmu

Základom liečby bronchiálnej astmy je podávanie protizápalových liekov, ku ktorým patria antileukotriény a inhalačné kortikoidy. Tie pôsobia ako dlhodobá protizápalová liečba bronchiálnej astmy, nie sú však efektívne tesne pred fyzickou záťažou.

Pri ťažkostiach, napr. pri športovom výkone, sa tesne pred záťažou môže podávať inhalačná dávka tzv. uvoľňovačov, ktoré zvyšujú prietok vzduchu prieduškami. Tieto lieky však musia byť prísne ordinované odborníkom pre liečbu bronchiálnej astmy, čiže imunoalergológom alebo pľúcnym lekárom.

Špecifická alergénová imunoterapia

Je to jediná liečba, ktorá lieči samotnú príčinu alergických ochorení a predstavuje zásah do samej podstaty ochorenia. Pacientovi sa postupne pridáva alergén, ktorý mu zapríčiňuje najväčšie ťažkosti, od najnižšej koncentrácie po najvyššiu a organizmus si vytvára vlastné protilátky proti alergénu.

Riziko zhoršenia alergie sa vďaka imunoterapii výrazne znižuje, symptómy alergie poľavujú a klesá spotreba liekov. Tak možno predísť zbytočnému zaťažovaniu a poškodzovaniu organizmu alergiou a prípadnému rozvoju bronchiálnej astmy.

Športujte! Šport prináša pocit uvoľnenia, relaxácie a vyplavovanie endorfínov. Foto: Shutterstock
Športujte! Šport prináša pocit uvoľnenia, relaxácie a vyplavovanie endorfínov. Foto: Shutterstock

Športovať či nešportovať?

Rozhodne áno!

Šport prináša pocit uvoľnenia, relaxácie a, samozrejme, neodmysliteľného vyplavovania endorfínov – „hormónov šťastia“.

Ľudia, ktorí pravidelne športujú, sa cítia zdravšie, určite mladšie a možno sú aj veselší. Samozrejme, všetci pacienti liečení na alergiu a bronchiálnu astmu, musia byť pravidelne sledovaní v ambulancii svojho lekára. Správne individuálne „ušitá“ liečba zabezpečuje zvyčajne bezpríznakové obdobie s možnosťou života vysokej kvality. To znamená plnohodnotne pracovať, venovať sa svojim záujmom a športovať, dokonca aj na vrcholovej úrovni.

Tipy pre športovcov alergikov a astmatikov

Sledujte peľový kalendár a približne 14 až 28 dní pred predpokladaným kvitnutím rastlín, na ktoré reagujete alergicky, začnite užívať každodennú preventívnu liečbu.

Vyhnite sa priamemu kontaktu s peľom a prispôsobte tomu aj tréning vonku, pričom rizikovým úsekom sa treba vyhýbať – lúky, aleje topoľov, brezový les…

Zvoľte si správny čas. Pohyb vonku je najlepší skoro ráno a neskoro večer – vtedy je v ovzduší najmenej peľu.

Trénujte v hlbokom lese, najmä ak je veľmi suché a veterné počasie, tam je alergénov veľmi málo. Ideálne je aj daždivé počasie a vhodné sú hodiny po daždi, keď je množstvo peľov v ovzduší minimálne.

Čo najmenej trénujte v meste. Agresivitu peľov totiž zvyšujú škodlivé látky v ovzduší,  napr. dopravný ruch.

Uprednostnite vyššie nadmorské výšky, kde je kvalita ovzdušia lepšia – ideálne nad 1 500 m n. m.

Odložte tréning, ak sa necítite dobre – ste unavení, máte plný nos, horšie sa vám dýcha –, mohli by ste si pohoršiť!

Používajte slnečné okuliare a pokrývku hlavy (napr. prilbu na bicykli, čiapku so šiltom pri behu, šatku) pri tréningu, ale aj počas pobytu vonku je to nevyhnutné.

Obmedzte vetranie oknom a vetrajte hlavne nad ránom alebo po daždi, keď je peľu v ovzduší najmenej.

Po tréningu sa prezlečte (nie v spálni) a osprchujte sa aj s umytím vlasov. Spláchnite peľ z vlasov, obočia aj tváre, kde sa zo vzduchu zachytáva a mohol by vás dráždiť aj v noci.

Preplachujte si nos sprejom s morskou vodou alebo vincentkou.

Nefajčite – dráždivé elementy ako tabak ešte viac stupňujú silu alergických príznakov.

Otužujte sa a posilnite svoju imunitu – na zlepšenie imunitnej odpovede sú veľmi dobré Imunoglukan P4H (hlivy ustricovej) a COLOSTRUM. Tieto prípravky zabezpečujú lepšiu ochranu pred vírusmi, parazitmi, baktériami a pri záťaži organizmu fyzickým a/alebo psychickým stresom.

Text: MUDr. Katarína Bergendiová, PhD.
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu