Test: elektrobicykel Eego Noahk

31. augusta 2013
Eego Noahk pedelec. Foto: Martin Matula

Najľahší elektrobicykel sveta nesie meno Noahk, pochádza z dielne rakúskej firmy Eego a váži len 9 kg. Je to čistokrvný mestský bicykel, ktorý si pri presunoch v meste dokonale užijete. Takže ako sa na ňom jazdí?

Ponuke otestovať najľahší elektrobicykel na svete sme jednoducho neodolali. A čo sme zistili?

Na prvý pohľad

Moderný dizajn bicykla priťahoval pohľady všade, kam sme sa s ním v našom hlavnom meste pohli. Zaujímavosťou bolo, že zaujal všetky vekové kategórie, takže dizajnérom sa podarilo produkt zamerať na širokú cieľovú skupinu. Náš testovací stroj bol neutrálnej bielej farby – výborné riešenie pre tých, ktorí hľadajú decentný dopravný prostriedok. Pre mladšie ročníky však budú možno zaujímavejšie veselšie a nápadnejšie farebné zhotovenia.

Každý gram sa počíta

Ak nie ste vyslovene cyklista, je možné, že hmotnosť bicykla je údaj, ktorý vám veľa nehovorí. A tak sa vám môže stať, že skĺznete do mylnej predstavy: jedno či dve kilečká hore-dole, veď je to predsa jedno. Ak vám toto bude tvrdiť predavač, rýchlo od neho utekajte a pamätajte si, že (nielen) v cyklistike platí, že každý gram sa počíta. A neplatí to len pri pretekárskych cestných bicykloch. Ak váš mestský bicykel bude mať 15 kíl, verte, že už len manipulácia s ním vás bude otravovať.

9 kíl znamená pohodový život

Elektrobicykle zvyknú byť vo všeobecnosti ťažšie ako bicykle bez pohonu. Noahk však ukázal všetkým výrobcom elektrobicyklov, že to ide aj „ľahkou cestou“. Baterka bicykla je výnimočne ľahká a zaujímavosťou je, že je integrovaná priamo v ráme. Samotný rám je z magnéziovej zliatiny, takže aj tu výrobca ušetril na hmotnosti. Bicykel tak v pohode vynesiete po schodoch, postavíte v menšom výťahu, vynesiete do električky… Rám je pri sedlovej trubke rozdvojený, vďaka čomu vznikla rúčka, ktorá je dobrým pomocníkom pri prenášaní bicykla. Akákoľvek manipulácia s Noahk je tak jednoduchá a nepotrebujete k nej svaly Ramba.

S elektropohonom je zábava

Noahk má novú technológiu, vďaka ktorej sa elektropohon automaticky zapína už pri rýchlosti 2 km/h. Túto akceleráciu oceníte hlavne v meste, keď sa potrebujte „preštrikovať“ cez davy ľudí. Bicykel je vďaka tejto vlastnosti živý a veľmi rýchlo dokáže reagovať na vaše pokyny. Chce to chvíľku, aby ste si zvykli, keď sa však s bicyklom zžijete, bude pre vás bikovanie mestom zábava a slalom pomedzi ľudí či rôzne iné prekážky si budete užívať. Za zmienku stojí, že baterka vám vydrží 30 až 50 km v závislosti od toho, koľko budete šliapať do pedálov.

Moderný dizajn elektrobicykla priťahuje pohľady. Foto: Martin Matula
Moderný dizajn elektrobicykla priťahuje pohľady. Foto: Martin Matula

Veľké veci na malých kolesách

Noahk je čistokrvný mestský bicykel. (Aj) vďaka malým kolesám sa dokážete vytočiť na malom priestore. To dodáva úplne nový rozmer vašej jazde po meste – pri kľučkovaní pomedzi ľudí budete nachádzať stále nové stopy a budete si môcť dovoliť jazdiť oveľa agresívnejšie ako na klasickom veľkom bicykli. Schopnosti slalomovej jazdy sme testovali aj v náročnejších podmienkach – v našej kancelárii. A Noahk uspel! Zistili sme, že pri ostrých zákrutách treba dávať pozor na zárubne, ale jazdné vlastnosti boli vynikajúce. Dovolíme si preto bicykel odporučiť aj do pracovného prostredia. V hypermarketoch bývajú zamestnanci na korčuliach, vo vašej firme sa môžu presúvať na elektrobicykloch.

Nečakajte vysokú rýchlosť

Pri kúpe nového bicykla je najdôležitejšie ujasniť si, čo od neho očakávate a kde chcete jazdiť. Ako sme už povedali, Noahk je čistokrvný mestský bicykel a jeho najväčšou prednosťou je schopnosť predierať sa mestom. Ak však chcete dopravný prostriedok, na ktorom sa potrebujete presúvať po normálnej ceste, kúpte si radšej skúter.

Elektropohon biku Noahk dosahuje rýchlosť 20 km/h , čo je do mesta úplne postačujúce, ale na dlhých rovných cestách, kde na cestnom bicykli môžete ísť bez väčšieho úsilia v pohode viac ako 30 km/h, sa vám pravdepodobne jeho maximálna rýchlosť bude zdať málo. A ak tak máte absolvovať niekoľko kilometrov, na druhý deň pôjdete asi radšej autobusom.

Hodnotenie

je čistokrvný mestský bicykel. Jeho Prednosti elektrobicykla Noahk od rakúskej značky Eego vyniknú hlavne na miestach, kde si treba hľadať ideálnu stopu a kľučkovať medzi prekážkami. Vďaka elektropohonu sa cestou do práce nespotíte a neumordujete sa ani pri jeho prenášaní – jeho hmotnosť je len 9 kg, čo je na elektrobicykel priam neuveriteľne nízke číslo. Avšak z elektropohonu vytiahnete maximálnu rýchlosť len 20 km/h, takže ak hľadáte niečo na extra rýchle presuny na klasických cestách, zvážte radšej kúpu skútra.
www.sloger.sk

Text: Daniela Števánková
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu