Ako si vybudovať imunitu? Vyskúšajte beta-glukán.

4. septembra 2013
Hliva obsahuje beta-glukán. Foto: Shutterstock

Žijeme v prostredí preplnenom mikroorganizmami, baktériami, vírusmi aj parazitmi a neustále pribúdajú nové druhy alebo tie už známe postupne zmutujú do iných podôb. Styku s nimi sa vyhneme ťažko.

Pri každom dotyku alebo nadýchnutí vnikajú do našich tiel a sú ich „milióny“. Naše prirodzené obranné bariéry (koža, sliznica) by si s nimi síce mali väčšinou poradiť, ale predsa len sa nám ich do organizmu dostane až – až.

V priebehu ľudského vývoja sa vyvinul imunitný systém, ktorý by mal byť v súčasnosti najdokonalejším ochranným štítom človeka. Fungujúca obranná „hrádza“ nášho tela patrí medzi jeho najvýkonnejšie „zariadenia“ a vzhľadom na kontaminované obdobie musí byť neustále v pohotovosti.

Pokiaľ máme z akéhokoľvek dôvodu oslabený imunitný systém, za nejaký čas začne organizmus boj s vonkajším nepriateľom prehrávať. Dlhodobé infekcie alebo opakované ochorenia vyčerpajú obranný mechanizmus a jeho funkcia je oslabená. Preto si musíme nejako pomôcť. A navyše – ochoreniam je vždy lepšie predchádzať prevenciou ako ich potom komplikovane liečiť.

Pomôže príroda

Prirodzeným preventívnym aj terapeutickým pomocníkom sú okrem štandardných liekov, ktoré predpíše imunológ – špecialista na liečbu obranyschopnosti, najmä výživové doplnky na prírodnej báze.

Vyniká medzi nimi beta-glukán – unikátny prírodný zložený cukor (komplexný polysacharid), vyskytujúci sa najmä v pivovarských kvasniciach, zrnách niektorých obilnín, morských riasach a viacerých druhoch jedlých húb, u nás najmä v hlive ustricovej.

Z týchto zdrojov sa dá izolovať vo veľmi čistom stave, čo sa o viacerých imunomodulačných látkach povedať nedá.

Hliva ustricová je prírodným zdrojom beta-glukánu. Foto: Shutterstock
Hliva ustricová je prírodným zdrojom beta-glukánu. Foto: Shutterstock

Beta-glukán je schopný veľmi aktívne podporovať obranné reakcie organizmu proti vírusovým, bakteriálnym a parazitárnym ochoreniam a má aj ďalšie účinky. Dnes je už prakticky nemožné vyhnúť sa rôznym typom mierneho ožiarenia a elektronického smogu – či sa jedná o časté cestovanie lietadlami, používanie svietiacich obrazoviek počítačov, mobilných telefónov alebo akceptovanie  lekárskych vyšetrení.

Beta-glukán aktivizuje bunky – makrofágy, ktoré odstraňujú z tela ožiarené mikročastice už po siedmich hodinách od ich užitia a funguje aj ako antioxidačný štít proti fyzickému a psychickému stresu. Jeho užívanie aktivuje tvorbu červených krviniek a optimalizuje zloženie krvi aj po radiácii a chemoterapii pri onkologických situáciách.

Beta-glukán zohráva významnú úlohu tiež pri znižovaní nežiaduco vysokej hladiny cholesterolu a triglyceridov v krvi, udržiava optimálnu hladinu krvného cukru a zlepšuje pooperačné stavy.  Je bezpečný, netoxický a nenávykový. Zabraňuje predčasnému starnutiu a zákerným prejavom nepríjemných účinkov stresu. Napomáha znižovať výskyt infarktov srdca aj mozgu. V prípade antibiotickej terapie jeho súčasné podávanie zvyšuje jej účinky, urýchľuje a efektivizuje ju.

Boj proti voľným radikálom

Osobitou kapitolou v účinkovaní beta-glukánu je proti voľným radikálom – akýmsi nestabilným, nestále agresívnym molekulám či skupinkám atómov, ktoré vznikajú prirodzene v organizme fyzicky zaťažovaného jedinca ako produkt látkovej premeny (metabolizmu). Ich pôsobenie v tele je však za určitých okolností neprirodzené, škodlivé. Bývajú prirovnávané k nebezpečným iskrám, ktoré môžu spôsobiť zničujúci požiar. Pokiaľ nie sú vlastnými silami organizmu – vlastnými zbraňami, ktoré sa nazývajú antioxidanty (vitamín C, E, beta-karotén, selén, Q 10, zinok, mangán, bioflavonoidy a iné) včas zlikvidované, môžu veľmi citeľne poškodiť bunky telesných štruktúr. Antioxidanty sa tiež nazývajú „zhášače“ alebo „zametače“ voľných radikálov.

Dnes je už takmer nemožné vyhnúť sa rôznym typom ožiarenia a elektrosmogu. Proti negatívnym účinkom nám pomôžu antioxidanty. Foto: Shutterstock
Dnes je už takmer nemožné vyhnúť sa rôznym typom ožiarenia a elektrosmogu. Proti negatívnym účinkom nám pomôžu antioxidanty. Foto: Shutterstock

Zvýšený vznik týchto miniatúrnych nepriateľov zdravia organizmu, pôsobiacich maximálnou deštrukčnou silou, býva zapríčinený aj vonkajšími vplyvmi akými sú nadmerné slnenie, pobyt v prostredí s vysokou koncentráciou škodlivín (cigaretový dym, výfukové plyny, výpary chemických látok), nadmerné pôsobenie ozónu alebo už spomínané ožarovanie.

Človek si v tele nadmerne vytvára voľné radikály aj pri zraneniach (najmä svalových), po požití väčšieho množstva alkoholu, pri zhoršenom prekrvení centrálneho nervového systému, vstrebávaní hnisavých ložísk, napríklad na koži a pri zubných koreňoch.

Zvýšená produkcia voľných radikálov je aj pri mimoriadne intenzívnych športových tréningoch všetkých typov a pretekoch. Pri všetkých týchto stavoch nám nemusia postačovať vlastné zásoby antioxidantov, a tak je dôležitý príjem podporného prostriedku napríklad práve vo forme beta-glukánu.

Text: MUDr. Pavel Malovič, PhD., MPH
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu