Test: mestský bicykel Peugeot SC31

6. septembra 2013
Peugeot SC31. Foto: Martin Matula

V meste neexistuje praktickejšia, rýchlejšia, zdravšia a ekologickejšia doprava ako bicykel. Nielenže si pri nej precvičujete mnohé svalové partie a šetríte nervy pri parkovaní…

Keď vezmeme do úvahy, kam sa dizajn mestských bicyklov posunul za posledné roky, nenájdete viac imidžový doplnok k vášmu mestskému outfitu ako trendy city bike.

Stojanov v mestách pribúda a my sa tomu iba tešíme. Ak chcete aj vy diktovať trendy na ulici, siahnite po niektorom z týchto štýlových bikov a vylaďte si tak imidž.

Výrobca automobilov Peugeot stavia mestské bicykle už od roku 1882, preto by mal mať v génoch dizajn, štýl a mobilitu. Staré Peugeoty sú jednoducho klasika – biky s dušou a emóciou, a tak sme si ho odskúšali aj my – tento krát v novšom a športovejšom vyhotovení – v modeli SC31 pre ženy. Ide o model z radu multifunkčných športových bicyklov Peugeot Sport určených na rýchlu jazdu v meste po asfalte alebo po menej bežných terénoch. Dostať ho vo veľkostiach rámu 46, 49 a 52, výhradne v bielej farbe rámu, za 499 eur.

Prvý pohľad

Estetika a dizajn sú veľmi dôležitou stránkou city bikov – veď práve pre imidž si ich dnes mnohí hipsteri kupujú. Peugeot SC31 je vkusný krásavec. Prevažne biela farba rámu v kombinácii s tmavošedou perleťovou prednou vidlicou pôsobí jemne, čisto a elegantne. Farebné vyhotovenie biku je jeho veľkou devízou – tento decentný, jemný, ženský look sa vám bude hodiť takmer ku všetkému, vrátane elegantnejších či pracovných odevov.

V meste neexistuje praktickejšia, rýchlejšia, zdravšia a ekologickejšia doprava ako bicykel. Foto: Martin Matula
V meste neexistuje praktickejšia, rýchlejšia, zdravšia a ekologickejšia doprava ako bicykel. Foto: Martin Matula

Komfort

Sedenie na Peugeot SC31 je veľmi pohodlné – dostatočne široké a mäkké dámske sedlo a vzpriamenejšia geometria biku vám zaistia pohodlný posed.

Riadidlá sú tiež navrhnuté špeciálne pre ženy – na koncoch nájdete pohodlné, nie príliš hrubé, dovnútra zahnuté ergonomické rúčky (gumové zakončenia riadidiel), ktoré sú dobre uchopiteľné aj pre menšie ženské ruky. Výhodou je aj ohýbateľný predstavec, na ktorom si môžete nastaviť sklon, respektíve uhol naklonenia riadidiel podľa vašej postavy a preferencií (sklon viac dopredu akoby predĺži dĺžku bicykla a natiahne posed, zatiaľ čo sklon viac dohora skráti bicykel a vzpriami posed).

Geometria rámu je tiež optimalizovaná pre ženy – napríklad horná rámová trúbka je šikmo naklonená pre ľahšie nasadnutie aj vysadnutie.

Rýchla jazda

Oproti starým mestským bikom je Peugeot SC31 ľahučký (hmotnosť iba okolo 11,7 kg). Práve vďaka ľahkej váhe a pevnej konštrukcii (hliníkový rám bez tlmičov) je na asfalte rýchly, efektný a dobre sa na ňom šliape do kopca. Shimano radenie a prevody ponúkajú dostatok rýchlostí (24) na rôzne rýchlosti jazdy a sklony terénu, aj úplne strmé kopce.

Výhodou sú dobré, efektné brzdy (hoci iba V-brakes), takže si to nebudete báť pustiť s vetrom o preteky aj dole kopcom. Bicykel je rýchly aj vďaka veľkým kolesám cestných bicyklov (700 mm) – hoci treba vynaložiť viac energie, aby ste ich dostali do pohybu, o to lepšie držia rýchlosť a zotrvačnosť. Tenké a hladké plášte na kolesách (galúsky) sú tiež rýchle a vhodné práve na asfalt, ich nevýhodou však je, že nič neodpružia. A keďže je to bike s pevnou hliníkovou vidlicou bez pruženia, na obrubníkoch a mačacích hlavách v meste sa trochu vytrápite.

Výbava a doplnky

Peugeot SC31 má všetky klasické doplnky mestského bicyklu – zvonček, predné aj zadné svetlo či praktické veľké blatníky, ktoré vás – aspoň čiastočne – ochránia pred vodou a blatom na ceste.

Pomerne úzke riadidlá sú do mesta úplne ideálne, lebo sa s nimi lepšie zmestíte na úzky chodník či medzi autá. Hoci s nimi nemáte takú rovnováhu, obratnosť a kontrolu nad bicyklom ako so širokými riadidlami, v mestskej premávke či ulici preplnenej ľuďmi ich oceníte. Čo na bicykli chýba, sú niektoré klasické doplnky mestského biku ako košík či spätné zrkadielko – ale to si môžete už dokúpiť aj samy podľa vlastnej potreby a vkusu.

Peugeot SC31 je rýchly a komfortný bicykel navrhnutý špeciálne pre ženy. Foto: Martin Matula
Peugeot SC31 je rýchly a komfortný bicykel navrhnutý špeciálne pre ženy. Foto: Martin Matula

Hodnotenie

Peugeot SC31 je rýchly a komfortný bicykel navrhnutý špeciálne pre ženy. Vďaka ľahkej ovládateľnosti je vhodný aj pre príležitostné cyklistky. Je ľahký a dobre šliape do kopca, takže pokiaľ bývate niekde na kopci, potešíte sa jeho nízkej váhe a dostatočnému počtu prevodov.

Je tak trochu hybrid – rám má ako trekingový bike, riadidlá a kľuky ako mestský bike a kolesá s plášťami ako cestný bicykel. Výrobca mal zrejme ambíciu ponúknuť multifunkčný športový bicykel určený hlavne do mesta či na hrádzu, na hladké cesty.

Nie je však celkom vhodný na rozbité slovenské cesty, obrubníky či mačacie hlavy v meste – žiadne tlmenie a veľmi tenké, úzke cestné plašte spôsobujú, že všetky hrbole cítite. Svojim pomerom ceny a výkonu poteší všetky dámy, ktoré chcú rýchly, ľahký, pekný bicykel na presuny po meste alebo krátke výlety v okolí.

www.peugeot.sk/bicykle

Text: Linda Skrúcaná
Foto: Martin Matula

1/1
Zavrieť reklamu