Vyplávajte si skvelú postavu: ako si vybrať plavecké okuliare a pomôcky

22. novembra 2013
Plaváreň. Foto: Shutterstock

Plávanie je zázračný šport, ktorý vám pomôže vytvarovať postavičku ako lusk. Tak šup do plaviek a my vám poradíme, čo si treba vziať so sebou do tašky.

Upršané alebo chladné dni sú ideálne na to, aby ste začali chodiť plávať. Veterné alebo sychravé počasie za oknami vás nemusí vôbec trápiť – vy si príjemne zašportujete v teple, vo vode, predstavíte si pečúce slnko a palmy a svet bude hneď krajší.

Ako vybrať tie najlepšie okuliare?

  1. Vašou top prioritou by mal byť komfort. Na cene až tak nezáleží. Ak vám okuliare nebudú sedieť, nebudete ich nosiť ani za predpokladu, že boli lacné.
  2. Väčšie okuliare sú pre začiatočníkov pohodlnejšie ako malé škrupinky, ktoré nosia plavci. Tie totiž orámujú očné jamky a pre väčšinu nezvyknutých športovcov je to neprirodzený pocit. Znova však platí, že lepšie je raz skúsiť, ako dvakrát čítať. Pred kúpou si vyskúšajte oba typy a rozhodnite sa podľa toho, s ktorými sa lepšie cítite.
  3. Okuliare by mali byť priľnavé, ale nie príliš – ak vám doslova „vycucávajú” oči z očných jamiek, nie je to dobré. Niektoré typy majú aj nastaviteľný nosník – ten si môžete polohovať, ak máte príliš veľký/malý nos, prípadne máte oči položené ďalej od seba.
  4. Gumička na väčšine okuliarov je už dnes rozdvojená. Keď si nasadíte okuliare a idete plávať, uistite sa, že medzi týmito dvomi časťami máte priestor aspoň 2 až 3 centimetre, t. j. jedna gumička má byť vyššie, druhá nižšie. Zabraňuje to tomu, aby sa vám gumička zošmykla smerom k zátylku, čo by vám okuliare ťahalo a mohli by vám spadnúť, zvlášť pri silnejšom odraze. Ak nosíte dlhé vlasy, vyčešte si ich pod plaveckú čiapku do chvosta a jednu gumičku si presuňte nad chvost a druhú podeň.
  5. Po plávaní svoje okuliare vysušte, najmä vnútornú stranu. Takto zabránite ich splesneniu. Prenášajte ich v puzdre, aby sa vám v taške nepoškrabali od ostrejších predmetov.

Plavky Ocean Goddess Thin Strap Funkita

Bohyňa oceánov v bazéne. V týchto tréningových plavkách s nápaditým vzorom budete jednoducho neprehliadnuteľná. Plavky sú vyrobené zo 100-percentného polyesteru, čo znamená, že sú prakticky nezničiteľné. Vydržia tisícky odplávaných kilometrov. Keď si budete kupovať nové plavky, nekupujte polyamidové, tie sa vám v chlórovanej vode rýchlo rozpadnú.

Plavky Ocean Goddess Thin Strap Funkita
Plavky Ocean Goddess Thin Strap Funkita

Plavecká čiapka TYR Woodstock

Plavecké čiapky bývali kedysi na plavárňach povinnosťou, dnes sa však s týmto pravidlom už len málokde stretnete. Ak však nosíte dlhšie vlasy, výhody plaveckej čiapky oceníte. A verte tomu, že ju ocenia aj ostatní plavci v bazéne. Navyše, čiapky majú v súčasnosti rôzne farby a vzory a môžete nimi skvelo doplniť svoj plavecký outfit.

Plavecké okuliare TYR Nest Pro

Veľa ľudí chodí plávať bez okuliarov a je pravda, že ak hlavu neponárate do vody, nemusíte tento artikel vôbec riešiť. Ak však chcete vaše plávanie posunúť na vyšší level, bez ponorenej hlavy sa to nezaobíde. A prečo sa trápiť s očami vyštípanými od chlóru? Okuliare TYR Nest Pro majú šošovky s anti-fog úpravou (nezahmlievajú sa) a UV filter. Patria medzi najuniverzálnejšie modely, vhodné do bazéna, ale aj na kúpalisko a otvorenú vodu.  

Plavecké okuliare TYR Nest Pro
Plavecké okuliare TYR Nest Pro

Plavecké pomôcky

Ak budete chcieť z času strávenom v bazéne vyťažiť maximum, odporúčame vám plavecké pomôcky, ktoré sú veľmi rôznorodé a pomôžu vám vo vode ešte viac posilňovať. Na úvod vám predstavíme aspoň dva druhy – packy (alebo pádla) a piškót. Packy si dáte na ruky, čím vytvoríte väčšiu plochu záberu. Plávanie tak bude silovo náročnejšie a vaše paže dostanú pekne zabrať. Packy sa vyrábajú v rôznych veľkostiach, ak ste však začiatočník, odporúčame radšej menšie. Piškót je malá doska, ktorú si dá plavec medzi nohy a pri plávaní sa tak viac zameria na ruky. Môžete ho však využiť aj tak, že ho budete držať vpredu pred sebou a budete len kopať nohami.

 

Plavecké pomôcky
Plavecké pomôcky

Bližšie informácie nájdete na stránke www.swimmax.sk.

Text: Daniela Števánková
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu