Ako pitie štiav a smoothies pôsobí na zuby – a ako to zlepšiť

16. marca 2014
Ako šťavy a smoothies pôsobia na zuby. Foto: Shutterstock

Módou dneška sa v zdravom životnom štýle stáva RAW food a detox pomocou prírodných štiav z čistého ovocia, zeleniny, prípadne ich mixu. Ako to pôsobí na zuby a ústa?

Pitie štiav a smoothies je zdravé, prináša nám množstvo vitamínov, balastných látok, minimum kalórií, vyživuje, dodáva minerály a mnoho iných látok takých potrebných pre každé telo. To už každý z nás vie. Zamysleli sme sa však niekedy nad tým, čo to všetko spôsobuje vstupnej bráne do nášho tela, našim ústam?

Môže pitie a konzumácia ovocných štiav ovplyvniť naše zuby a akým spôsobom?

Akokoľvek zdravo sa cítime pri ich konzumácii, nesmieme zabúdať na to, že väčšina ovocia a niektoré typy zeleniny obsahujú aj kyslé substancie, ktoré práve povrchovej vrstve zubov – sklovine, vôbec neprajú. Podľa posledných výskumov sú práve tieto kyslé látky zodpovedné za pomalú deštrukciu skloviny, zníženú ochranu zubov cez regulačné mechanizmy sliny, čo v neskoršom štádiu môže priniesť aj väčší prírastok nových zubných kazov a zvýšenie zubnej citlivosti.

Dosť však bolo zlých správ. Znamená to, že sa pitia týchto štiav máte navždy vzdať? Nie. Stačí len dodržať pár rád a mnohé z následkov môžete eliminovať alebo sa im úplne vyhnúť.

  • Nepite pohár šťavy príliš dlho a príliš často.
  • Dajte kyselinám kratší čas na útok, pokojne aj pitím cez slamku, a ak je to možné, zapite šťavu čistou vodou, prípadne si ústa vypláchnite.
  • S čistením zubov po ich pití počkajte aspoň hodinu, používajte kvalitnú zubnú pastu a mäkkú zubnú kefku.
  • Pite čo najmenej čisté šťavy z pomarančov, limetiek, grapefruitov či rajčín a skúste ich radšej zmiešať s iným, menej kyslým typom ovocia a zeleniny, ako napríklad avokádo, melón, zeler, mrkva.
  • A v neposlednom rade nezabúdajte na pravidelnú návštevu svojho zubného lekára a dentálnej hygieničky.

Text: MUDr. Marcel Podhorec, zubný lekár, zubná klinika VITADENT Trenčín, www.zubnylekar.sk
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu