Ako riešiť vybité zuby

16. marca 2014
Ako riešiť vybité zuby. Foto: Shutterstock

Väčšina športov, a to aj tie bezkontaktné, so sebou nesie riziko poranenia a úrazu. Častejšie a jednoduchšie riešiteľné sú úrazy zubov, špeciálne vybitie jedného alebo viacerých.

Zrazu máte kompromitovaný úsmev a celej rodine, kamarátom a kolegom ste na smiech. Ako to riešiť?

Váš stomatológ vám iste pomôže zvoliť tú správnu cestu. V zásade máte dve možnosti.

Môžete si dať zbrúsiť dva alebo viac okolitých zubov a použiť ich ako piliere pod fixný mostík. Zoberú sa odtlačky, laborant v zubnom laboratóriu na modeloch zhotoví kovokeramickú alebo zirkónkeramickú náhradu a u stomatológa ju nacementujú alebo nalepia do úst. Riešenie je to jednoduché, so slušným a dlhotrvajúcim výsledkom. Problémom a škodou zostávajú zdravé zuby, ktoré sa musia zbrúsiť.

Túto nepríjemnosť vie vyriešiť použitie implantátov, titánových valcov so závitom, ktoré sa vložia do kosti v oblasti chýbajúceho zuba. Po hojacej fáze, trvajúcej 2 – 6 mesiacov, sa po odtlačení a práci laboranta vyrobí na nadstavbe nový zub a ten sa upevní do implantátu.

Tento systém je na nerozoznanie od vlastných zubov, je odskúšaný a dlhodobo funkčný desiatky rokov. Na vás už zostane len perfektná starostlivosť o celý chrup. Ak však tieto výkony podstupovať nechcete, skúste pri každom športe používať odporúčané ochranné pomôcky. V tomto prípade chránič na zuby.

Text: MUDr. Marcel Podhorec, zubný lekár, zubná klinika VITADENT Trenčín, www.zubnylekar.sk
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu