Bratislava Marathon Sport Club: konečne komplexný tréning

Bežecký tréning a komunita. Foto: Shutterstock

BMSC je inovatívny, komplexný a zábavný športový klub, plne odhodlaný vytvoriť cvičebný program pre jednotlivcov, ktorých baví viac než jeden šport.

Konečne sa aj vy môžete zúčastniť skupinových tréningov, teoretických školení a sledovať svoje vlastné výkony a pokroky v kempoch a súťažiach. Jedinečný tréningový program vám zabezpečí získanie výsledkov, ktoré hľadáte.

Čo je to BMSC?

Bratislava Marathon Sport Club (BMSC) je nasledovníkom bežeckého klubu Bratislava Marathon Runing Club (BMRC), ktorý pôsobil pod záštitou ČSOB Bratislava Marathon, najväčšieho bežeckého podujatia na Slovensku.

Myšlienka rozšírenia bežeckých aktivít o ďalšie odvetvia sa rodila postupne. Primárnym impulzom pôvodného BMRC bolo združovať bežcov a pripravovať pre nich kvalitné bežecké tréningy.

Nasledovník, teda BMSC, bude v porovnaní so svojím predchodcom poskytovať komplexnú a ucelenú športovú prípravu pre hobby športovcov pod vedením špičkových trénerov z rôznych odvetví športu. Cieľom je pomáhať športovcom všetkých vekových a výkonnostných kategórií dosahovať lepšie výsledky a užívať si šport naplno a s úsmevom na tvári.

Systém klubu bude zameraný na mesačný kalendár tréningov. Za fixné mesačné členské si môžete vybrať zo širokej ponuky tréningových jednotiek a zvoliť si tak počet tréningov.

V rámci BMSC budeme poskytovať športovcom rôzne formy športovej realizácie. Rozdelili sme ich do štyroch základných skupín:

  1. Tréningy
  2. Športové kempy
  3. Bežecké výlety
  4. Vzdelávanie

1. Tréningy

Základnou a nosnou časťou sú tréningy, ktoré sa budú skladať z rôznych druhov športov s cieľom zabezpečiť komplexnosť športovej prípravy. Odvetvia, ktoré sme dali dokopy, sú v symbióze a vytvárajú tak ucelený športový plán. Ten bude vždy koordinovaný hlavným trénerom Marcelom Mataninom, ktorý bude spoločne s kolegami nastavovať tréningové periódy tak, aby sa jednotlivé tréningové jednotky podporovali. Na tréningoch vám poskytneme osobný prístup špičkových trénerov v každej oblasti.

Aký by to bol tréning bez konkrétneho cieľa? Počas celého roka budú tréningy ladené vždy k najväčším športovým eventom organizovaným na Slovensku tak, aby aj celá príprava bola systematická a kontinuálna.

2. Športové kempy

Súčasťou športovej prípravy sú aj športové kempy, ktoré budeme organizovať v rôznych termínoch počas roka, aby sme ľuďom poskytli možnosť pripravovať sa na športové výkony v rôznych častiach roka. Pripravujeme dva typy kempov, kratšie 4-dňové alebo dlhšie 7-dňové.

V priebehu mesiaca marec nájdete na našej stránke už konkrétne miesto a termín pre prvý jarný kemp. Okrem kempov na Slovensku sa môžete tešiť aj na kempy v zahraničí. V rámci nich sa budeme zameriavať najmä na celkový rozvoj kondície a vzdelávanie.

Tréningové jednotky budú aj tu poskladané tak, aby vytvárali jednotu a po náročnej záťaži ponúkli aktívnu regeneráciu.

Sme presvedčení, že práve kempy budú jedným zo základných pilierov, kde sa bude vytvárať komunita a komunitný život nášho klubu. Budete mať spoločné zážitky a môžete sa navzájom podporovať nielen počas sústredenia, ale aj po návrate domov, či už v rámci tréningu, alebo počas podujatí. Kempy budú otvorené aj pre nečlenov BMSC, pričom členovia BMSC budú mať zvýhodnené podmienky.

3. Bežecké výlety

Vychádzajúc z vlastných skúseností a nadobudnutia množstva zážitkov vidíme, že výlety na bežecké podujatia sú pre športovcov veľkou atrakciou. Už to nie je len o preteku samotnom, ale aj o partii, ktorá sa na týchto „výjazdoch“ vytvára.

Osobná skúsenosť Jerguša Holéc zyho, jedného zo zakladateľov klubu, hovorí za všetko. „Ja sám som v roku 2013 absolvoval 29 pretekov. Od takých, kde bolo na štarte 120 ľudí, až po maratón v New Yorku. Každý jeden bol pre mňa dobrodružstvom, ktoré som prežíval so svojimi kamarátmi. Na Slovensku, ale aj v našom okolí, je množstvo behov, ktoré sa oplatí navštíviť a spraviť si na ne výlet.“

4. Vzdelávanie

V BMSC už dnes považujeme za neoddeliteľnú súčasť našich aktivít vzdelávanie, preto vám prinášame prednášky a diskusie na rôzne témy so špičkovými odborníkmi. Už od začiatku tohto roka sme naštartovali pravidelné stretnutia v našej klubovni, kde sa vždy v stredu stretávame a diskutujeme na aktuálne športové témy.

V uplynulých týždňoch sme hovorili napríklad o dôležitosti lekárskych prehliadok pre športovcov a o príprave na maratón či polmaratón 60 dní pred podujatím. Váš veľký záujem je pre nás záväzkom pokračovať v seminároch aj naďalej a napojiť ich na naše rozširujúce sa aktivity.

Výhody členov BMSC:

  • Celoročná zľava v Bratislava Marathon Running Store (20 %)
  • Akcie BE COOL, s.r.o. – zľava 20 % na štartovnom
  • Winter tour – zimné 10K behy (1. 3. 2014)
  • ČSOB Bratislava Marathon (4. – 6. 4. 2014)
  • Volkswagen Slovakia Run and Fun – štafetový beh (17. – 18. 5. 2014)
  • Rajec High Tatras Night run (31. 5. 2014)
  • Fa Donovaly Night run (2. 8. 2014)
  • Telekom Night Run (13. 9. 2014)
  • dm ženský beh (27. 9. 2014)
  • Zájazdy a kempy – zvýhodnené podmienky pre členov BMSC
  • Výhody u partnerov BMSC, ktoré postupne zverejníme

Po diskusiách s trénermi o nastavení tréningového plánu sme sa rozhodli v úvodnej fáze pripraviť tréningy BMSC k nasledujúcim športom:

a) Beh
b) Plávanie
c) Bicyklovanie
d) Funkčný tréning (crossfit)
e) Kompenzačné cvičenia (joga)

Tieto športy sa navzájom podporujú a prinášajú si navzájom osoh. Jednotlivé tréningové jednotky budú nastavené a koordinované hlavným trénerom tak, aby vytvárali synergické efekty.

a) Beh pre nás ostáva „nosným“ športom, pre ktorý budú zvyšné „len“ doplnkové. V praxi to znamená, že ich budeme rozvíjať, ale budú mu podriadené.

b) Plávanie je vynikajúci doplnok z dvoch hľadísk. Prvým je fakt, že je to vynikajúci spôsob regenerácie nielen pre bežcov, ale pre športovcov všeobecne. Druhým je ten, že dýchanie do vody a namáhanie pľúc proti odporu vody nám zvyšuje ich kapacitu a pomáha to aj srdcovocievnemu systému, čo sa pri behu pozitívne prejaví pri zvyšovaní vitálnej kapacity pľúc.

c) V rámci pestrosti zapájame aj bicyklovanie, ktoré nám pomáha budovať kondičnú vytrvalosť a posilňovať vybrané svalové partie. Pre telo je to v porovnaní s behom iný druh pohybu, zapájané sú iné svalové partie, pričom sa tak nenamáhajú kĺby. Pre bežcov zameraných na dlhé trate je výhodou aj to, že na bicykli strávia dostatočne dlhý čas, čím si telo zvyká na dlhodobú námahu.

d) Funkčný tréning je základom pre všetkých športovcov. Pevné držanie tela je nesmierne dôležité aj pri behu. Ak si dokážete ustrážiť svoje postavenie, uľahčí vám to pohyb a ušetrí energiu, čo je pri vytrvalostných športoch neoceniteľné.

e) Kompenzačné cvičenia, ako napríklad joga, slúžia na regeneráciu a strečing namáhaných svalov. Vždy je dobré rozvíjať sa aj v tomto smere. Správna a dobrá regenerácia je začiatkom prípravy na ďalší záťažový tréning či preteky. Elastický sval zabezpečí dlhší krok, čím pri behu zredukujete počet krokov. Čím viac kilometrov vás čaká, tým väčší objem energie ušetríte.

Týždenný tréningový plán

Celotýždňový tréningový plán je nastavený tak, aby bol vyvážený a zohľadňoval všetky fázy prípravy, pričom prihliada na to, že športovým vrcholom je víkend (sobota alebo nedeľa).

Pondelok je dňom, ktorý je zameraný na zrelaxovanie a naštartovanie na záťaž ďalších dní. Utorok, streda a štvrtok budú náročnejšie dni zamerané na rozvoj rýchlosti a sily. Piatok opäť relaxačný deň a cez víkend nasleduje záťaž vo forme pretekov, dlhšieho behu alebo cyklojazdy. Základný tréningový plán sme pripravili na prvé mesiace života klubu. Pri narastajúcom počte jeho členov budeme jednotlivé tréningové jednotky pridávať podľa potreby, aby sa zachovala variabilita tréningov a súčasne individuálny prístup trénerov vo vzťahu k vám.

Pondelok: joga alebo plávanie Utorok: beh, cyklotréning Streda: funkčný tréning (crossfit) Štvrtok: plávanie, beh Piatok: joga Sobota, nedeľa: preteky alebo beh alebo cyklotréning.

Ponúkame vám 3 typy členstva v BMSC:

BMSC BASIC: 30 € ročne zaručuje členovi BMSC balíček „BASIC výhod“. Neumožňuje mu však účasť na tréningoch.

BMSC FIT: 1 mesiac = 60 € 3 mesiace = 150 € (zľava 30 €) 6 mesiacov = 300 € (zľava 60 €) 5 mesiacov + 1 mesiac zdarma + klubové tričko adidas 12 mesiacov = 600 € (zľava 120 €) 10 mesiacov + 2 mesiace zdarma + funkčné meranie v Národnom športovom centre

BMSC TOP FIT 6/12 mesiacov s individuálnym prístupom v rámci vybranej športovej aktivity – cena BMSC FIT + dohodou

Lajkujte nás na Facebooku a majte prehľad, čo sa deje vo vašom obľúbenom klube: www.facebook.com/bratislavamarathonsportclub

Text: Jerguš Holéczy, redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu