Kým začnete športovať… alebo aby zdravie fungovalo

Regenerácia po športe. Foto: Shutterstock

Sezóna outdoorových športov je tu. Kým sa však vydáte na cyklotúru, zistite, čo na to hovorí váš imunitný systém.

Ľudský organizmus prechádza počas roka rôznymi fázami. Citlivo reaguje na zmeny počasia a niekedy nás prekvapí naozaj nečakanou reakciou. Pri športe a celkovo zvýšenej námahe to platí dvojnásobne.

Ak dokážete pri športe vydať zo seba 100 % výkon, minimálne rovnaký dôraz by ste mali venovať aj prevencii a následnej rekonvalescencii.

Jedným z dôkazov úspešnosti tohto prístupu je dnes už 43-ročná legenda NHL, fínsky hokejista Teemu Selänne, ktorý v tomto veku stále patrí medzi opory fínskej reprezentácie. Jeho recept je jednoduchý – dokonalá prevencia a plnohodnotná relaxácia po športovom výkone.

1. Správna diagnostika

Prvým krokom je správna diagnostika. Každý vrcholový, ale aj rekreačný športovec s podozrením na alergiu alebo imunologické ochorenia by mal absolvovať základnú preventívnu prehliadku napríklad v našom ImunoVital centre.

Na základe komplexných testov dokážeme odhaliť prípadné problémy s alergiou, oslabenou imunitou alebo ochoreniami dýchacieho ústrojenstva. S návštevou špecializovaného centra by ste nemali váhať ani pri neprimeranom pocite únavy pred športovým výkonom alebo počas neho. Ten môže odkazovať napríklad na mononukleózu alebo chronický únavový syndróm.

2. Nekašlite na to

Častým sprievodným znakom ochorení dýchacieho ústrojenstva je opakovaný kašeľ po fyzickom výkone. Spolu s ťažkosťami s dýchaním znižuje váš výkon a niekedy prerastá až do chronických a dlhodobých komplikácií. Príčin môže byť niekoľko od sezónnych infekčných ochorení dýchacích ciest až po bronchiálnu astmu.

3. Dôležitá imunita

S vyrážkami, ekzémami, plesňami či herpesom sa stretol už takmer každý aktívny športovec. Či jazdíte na „bajku“, plávate, alebo beháte, váš organizmus sa dostáva do kontaktu s okolitým prostredím, ktoré spolu s psychickou a fyzickou záťažou dokáže narobiť poriadne problémy. Riešením je návšteva imunológa v ImunoVital centre, ktorý vám nastaví imunomodulačnú liečbu priamo na mieru.

4. Dýchate správne?

Pri aeróbnych športoch, ako napríklad bicyklovaní, je správne dýchanie základom úspechu. Pomocou digitálneho prístroja Power Breathe dokážu odborníci v ImunoVital centre efektívne sledovať a nastaviť tréning vášho
dýchacieho svalstva. Pomocou spirometrie vedia diagnostikovať aj aktuálny stav a funkčnosť vašich pľúc.

5. Všetko s mierou a na mieru

Súčasná medicína dokáže efektívne zvýšiť vašu radosť zo športu. Najnovšie profylaktické a liečebné programy sú šité na mieru klientov ImunoVital centra a nezaťažujú ich organizmus množstvom liekov. K tým najmodernejším patrí infúzna liečba vitamínom C, oxygenoterapia alebo biorezonancia.

Dôveryhodnosť a účinnosť uvedených liečebných metód potvrdzuje množstvo spokojných a vyliečených pacientov. Neváhajte sa poradiť s našimi odborníkmi a nezabudnite, že podobne ako pri liečbe, tak aj pri športe platí, že všetko s mierou.

Viac o ImunoVital centre zistíte na www.imunovital.sk.

Text: MUDr. Katarína Bergendiová, PhD.
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu