Čo potrebujete vedieť o predlžovaní vlasov

21. júna 2014
Predlžovanie vlasov. Foto: Shutterstock

Špecialistka na predlžovanie a spracovanie vlasov Zuzana Muránska odpovedá na najčastejšie otázky a radí, aký spôsob predlžovania vlasov si vybrať, ako sa starať o predlžované vlasy a aké sú riziká predlžovania.

Bezpečné predlžovanie vlasov

Každá žena by chcela mať dlhé a husté vlasy, ale nie všetkým to bolo dopriate. Preto prišlo ako záchrana predlžovanie a zahusťovanie vlasov. Veľa ľudí ho vyskúšalo a malo pozitívne aj negatívne skúsenosti. Je predlžovanie vlasov zdravotne vyhovujúce alebo škodlivé?

Áno, predlžovanie vlasov môže byť bezpečné a neškodné, pokiaľ si vyberiete správnu metódu predĺženia.

Z výskumu o predlžovaní vlasov, ktorý sa uskutočnil pred 2 rokmi v Londýne a boli v ňom testované všetky typy predĺženia, vyšlo, že predĺženie, ktoré je po pramienkoch (Super Euroloky) a nie je lepené (Keratin), je bezpečné a nijako nezasahujú do štruktúry vášho vlasu.

Ide o predlžovanie po samostatných pramienkoch, ktoré sú mechanicky uzatvorené na prameni vašich vlasov. Musí byť dodržaná hrúbka prameňa, na ktorý sa uchopia, a rozloženie spojov. Samozrejme, práca musí byť vykonaná skúseným profesionálom, ktorý pozná negatíva a bezpečný spôsob uchopenia spoja.

Aby predĺženie vlasov nebolo škodlivé, je dôležité nechať si vlasy maximálne predĺžené 3 mesiace a na odpojenie alebo prepojenie spojov ísť k profesionálovi. Totiž pri odpojení vlasov môže dochádzať k poškodeniu, lámaniu a vytrhaniu vašich vlasov.

My samozrejme, máme metódy, ako to spraviť bez poškodenia. Pri keratíne dochádza k poškodeniu vlasov najviac, a preto je veľmi nebezpečný a vôbec nevhodný pre jemné vlasy.

Keratín je totiž továrenské lepidlo na báze živice, ktoré sa pod vplyvom tepla alebo ultrazvuku topí a následne zasúva do vlasov. Pri tomto procese sa molekuly keratínu dostanú všade medzi vlasy a dokonca aj pod šupiny vlasu samotného. Pri skladaní sa keratín drví alebo sťahuje z vlasu. Týmto procesom dochádza k odlámaniu šupín z vlasu, čo spôsobí jeho oslabenie a následne odlomenie.

Toto je hlavný dôvod, prečo keratín nie je bezpečný na predlžovanie a z dlhodobého hľadiska nesie najväčšie riziko zničenia vašich vlasov.

predĺženie, ktoré je po pramienkoch (Super Euroloky) a nie je lepené (Keratin), je bezpečné a nijako nezasahujú do štruktúry vášho vlasu. Foto: Shutterstock
predĺženie, ktoré je po pramienkoch (Super Euroloky) a nie je lepené (Keratin), je bezpečné a nijako nezasahujú do štruktúry vášho vlasu. Foto: Shutterstock

Tipy na starostlivosť o predĺžené vlasy

Máte nejaké tipy a rady, ako sa starať o už predĺžené vlasy? Ako predchádzať tomu, aby sme mali vlasy po predĺžení zničené? Čoho sa treba vyvarovať a akú starostlivosť si dopriať napríklad v letných mesiacoch alebo na dovolenke pri mori?

Predĺžené vlasy nie sú náročné na starostlivosť. Samozrejme, hovoríme o pravých ľudských vlasoch. Keďže sú ľudské, a nie umelé, nie je potrebné kupovať si špeciálne šampóny alebo prípravky. Môžete používať to, na čo ste boli doteraz zvyknutí.

Jediné, čo si treba uvedomiť, je, že predĺžené vlasy nemastnejú, lebo sa nedotýkajú pokožky na hlave. To znamená, že pri každom šampónovaní je potrebné nanášať na ne veľa kondicionéru alebo masky.

Každý šampón obsahuje alkohol (Sulfat). Táto zložka odmasťuje vlasy. Keďže predĺžené vlasy nematnejú, pri nanášaní šampónu na ne vlasy tvrdnú a sú presušené. Toto môže skrátiť ich životnosť, spôsobiť chlpatenie a lámanie vlasov.

Veľa ľudí si to neuvedomuje, ale vlasy a nechty sú mŕtve. To znamená, že len čo odrastú, tak sa nedajú vnútorne vyživovať. Teda napojené vlasy sú presne také ako tie, ktoré nám rastú na hlave. Reagujú na farbenie, tepelnú úpravu a ostatné úpravy alebo regeneračné kúry, ktoré poznáme a aplikujeme na naše vlasy.

Pri mori by som odporučila používať viac kondicionéru a zakúpiť si kondicionér, ktorý sa aplikuje po umytí vlasov, takzvaný LEAVE-IN. Vlasy dodatočne revitalizuje a ochraňuje pred slnkom a vetrom.

Treba si uvedomiť, že predlžované vlasy sa nemastia, takže na ne treba používať masky a kondicionéry. Foto: Shutterstock
Treba si uvedomiť, že predlžované vlasy sa nemastia, takže na ne treba používať masky a kondicionéry. Foto: Shutterstock

Čoho sa pri predlžovaní vlasov vyvarovať

Je predĺženie vlasov vhodné pre každého? Ktorá žena a kedy sa môže k tomuto kroku ku kráse odhodlať a aké predĺženie radíte? Čoho sa je dobré vyvarovať?

Predĺženie vlasov je vhodné pre 99 % z nás. Samozrejme, stále hovorím o šetrnej a bezpečnej metóde Super Eurolokmi. Totiž v našich salónoch sa špecializujeme na pravé aj na problémové typy – na prirodzene riedke vlasy, na zničené vlasy po trvalej, po zlom predĺžení a podobne.

Vieme vlasy predĺžiť šetrne a bezpečne tak, aby vaše vlasy mohli prirodzene rásť. Máme veľmi pozitívne výsledky.

Pri predlžovaní sa, prosím, vyvarujte predlžovaniu po pásoch (nalepovacie pásky, našívanie pásov) alebo klipom. Toto je maximálne neprirodzené  predĺženie a zaťažuje nerovnomerne určité časti vlasov na hlave. Tým, že tu nie je rovnomerne rozložená hmotnosť zaťaženia, dochádza k vypadaniu vlasov na miestach, kde pásy vlasov sú pripojené.

Takéto vypadanie vlasov nie je u väčšiny z nás trvalé, ale trvá nejaký čas, kým vlasy opäť dorastú do hrúbky a dĺžky ako ostatné.

Zuzana Muránska, špecialistka na predlžovanie a spracovanie vlasov, Salón IX, Vienna Gate, Bratislava
www.salon9.skwww.ez-hair.sk
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu