Pijeme zdravú vodu? Piť prírodné, balené alebo filtrované vody?

22. októbra 2014
Pijeme zdravú vodu? Foto: Shutterstock

Život bez nej si nikto z nás nevie predstaviť. Viete ale, že aj voda vám môže uškodiť?

Kvalitu vody väčšina z nás posudzuje na základe jej čírosti a zápachu. Tých vzdelanejších zaujíma aj jej mikrobiologická neškodnosť, ktorá je „neviditeľná“, no môže sa prejaviť pomerne rýchlo vo forme akútnych ochorení.

Kvalita zdravej vody však znamená aj prítomnosť, resp. neprítomnosť minerálnych látok, ktoré sú v nej rozpustené, alebo naopak výskyt zdraviu škodlivých chemických látok, ktoré sa do vody dostávajú rôznymi cestami. Ktorá voda je vhodná na každodenné pitie a kedy by sme mali byť opatrní?

Voda z vodovodu

Voda, ako ju poznáme z našich kohútikov, musí prejsť viacerými úpravami predtým, ako sa stane pitnou. Používame ju na pitie, varenie, prípravu potravín alebo iné domáce účely.

Pitná voda, ktorá je vo vodovodnom potrubí a následne nám tečie z kohútikov, je práve z dôvodu odstránenia škodlivých baktérií vždy upravovaná. Spôsob dezinfekcie (chlorácia, chlórdioxid, ozonizácia, UV žiarenie) závisí od miestnych pomerov a kvality podzemného zdroja vody.

Používanie chlóru pri dezinfekcii pitnej vody je hlavne v posledných rokoch predmetom veľkej diskusie. Viacerí vedci poukazujú na vedľajšie účinky chlóru vo vodách, ktoré obsahujú organické látky (táto kombinácia spôsobuje vznik karcinogénnych látok). Dobre známe sú aj akútne hnačky u detí a starších osôb vznikajúce pri prechlórovaní pitnej vody.


Veľkou neznámou je aj obsah ťažkých kovov, zvyškov priemyselných chemikálií a liekov. Niektoré z nich sa tradičným spôsobom úpravy vody nedajú eliminovať alebo sa nesledujú, ťažké kovy a nebezpečné látky sa do vody môžu dostať pri „doprave“ vody do domácností nevhodným a zastaraným potrubím.

Slovensko patrí medzi svetové veľmoci v kvalite pitnej vody, no aj tak odporúčame informovať sa u lokálneho dodávateľa konkrétnej pitnej vody na kvalitu a obsah minerálnych látok v nej, aby pri ich nízkej koncentrácii alebo nedostatku niektorých dôležitých prvkov bola možná ich náhrada.

Ak je to možné, je dobré nájsť si v okolí kvalitný prameň. Foto: Shutterstock
Ak je to možné, je dobré nájsť si v okolí kvalitný prameň. Foto: Shutterstock

Prírodné a balené vody

Množstvo a rôznorodosť jednotlivých minerálnych látok v prírodných vodách rozdeľuje tieto vody na liečivé, minerálne a pramenité vody. Osobitnou kategóriou sú pitné a dojčenské balené vody.

Minerálne vody nie sú určené na dlhodobú konzumáciu predovšetkým z hľadiska vysokého obsahu minerálnych látok, ktoré sa usadzujú v našom organizme.

„Sviatočné“ pitie minerálnej vody pri zvýšenom výkone a obmedzenom množstve má priaznivé účinky, odporúčame ich však striedať s vodami, ktoré neobsahujú zvýšený obsah minerálov. Ako hovorili naše staré mamy „všetkého veľa škodí“.

Vhodným variantom pre každodennú konzumáciu môžu byť práve dojčenské vody alebo pramenité vody.

Veľkou nevýhodou balených vôd je cena, likvidácia odpadu, a baktérie, ktoré sa nachádzajú v balených vodách.

Rozdiel medzi minerálnou, pramenitou, dojčenskou a balenou pitnou vodou

Minerálna voda má charakteristické zloženie minerálov, nesmie sa upravovať, okrem odstránenia nestabilných zložiek, môže sa pridať CO2. Liečivá voda má charakteristické zloženie minerálov s obsahom vyšším ako 1000 mg/l a preukázateľné liečivé účinky, nesmie sa upravovať, okrem odstránenia nestabilných zložiek, môže sa pridať CO2.

Pramenitá voda je mikrobiologicky neškodná podzemná voda, nesmie sa upravovať, okrem odstránenia nestabilných zložiek, nesmie sa pridať CO2.

Dojčenská voda je mikrobiologicky neškodná podzemná voda, spĺňa požiadavky na prípravu stravy pre dojčatá, nesmie sa upravovať, okrem odstránenia nestabilných zložiek, musí byť na obale uvedená aj informácia „pred použitím odstrániť oxid uhličitý varom“.

Balená pitná voda je mikrobiologicky neškodná podzemná alebo povrchová voda, nesmie sa upravovať zlúčeninami obsahujúci chlór, nemôže sa pridať CO2.

Dojčenská voda je mikrobiologicky neškodná podzemná voda, nesmie sa upravovať, okrem odstránenia nestabilných zložiek, musí byť na obale uvedená aj informácia „pred použitím odstrániť oxid uhličitý varom“. Foto: Shutterstock
Dojčenská voda je mikrobiologicky neškodná podzemná voda, nesmie sa upravovať, okrem odstránenia nestabilných zložiek, musí byť na obale uvedená aj informácia „pred použitím odstrániť oxid uhličitý varom“. Foto: Shutterstock

Filtrovaná voda

Zaujímavým variantom na konzumáciu „zdravej vody“ je filtrácia pitnej vody v domácnosti. Jednorazová investícia do jednoduchej a dnes už aj dizajnovo zaujímavej filtračnej kanvice dokáže rýchlo prinavrátiť vynaložené peniaze.

Pred kúpou odporúčame oboznámiť sa s princípom fungovania patrón, ktoré pri filtrácii pomáhajú zdravú a chutnú
vodu vyrobiť na počkanie. Viacerí výrobcovia používajú kombináciu niekoľkých vrstiev filtrov, ktoré odstránia ťažké kovy, baktérie, dusičnany a zvyšky organických látok z ľudskej činnosti.

Najčastejšie je filter kombináciou aktívneho uhlia (odstraňuje chlór, organické látky, baktérie, zlepšuje chuť a odstraňuje možný zápach) a iónomeničov (odstraňujú ťažké kovy, uhličitany, ktoré spôsobujú tvrdosť vody).


Filtračné patróny vodu úplne nedemineralizujú a nie je možné zamieňať si ju s destilovanou vodou, ktorá nie je vhodná na pitie a má výlučne technické využitie.

Princíp reverznej osmózy, pomocou ktorej tieto filtre pracujú, je dnes najdokonalejším princípom úpravy vody bez použitia chemikálií. Takáto voda je vhodná na každodennú konzumáciu a okrem vždy čerstvej a chutnej vody pomôže udržať vaše telo a myseľ vo výbornej kondícii.

Top metódou filtrovania vody je reverzná osmóza. Foto: Shutterstock
Top metódou filtrovania vody je reverzná osmóza. Foto: Shutterstock

Čo by ste mali vedieť o vode

Dojčatá nemôžu piť minerálky

Pri príprave stravy a pri pitnom režime dojčeniec nie je vhodné používať minerálne vody, najmä tie, ktoré majú vyššiu celkovú mineralizáciu a obsahujú vyššie hodnoty sodíka. Treba zvážiť i dostupnú pitnú vodu, najmä z hľadiska obsahu sodíka a dusičnanov. Najvhodnejšie je používanie balených dojčenských vôd.

Balená voda sa po otvorení nemusí hneď skonzumovať

Otvorená voda by sa vo všeobecnosti mala skladovať v chlade a tme a spotrebovať do 3 – 4 dní. Tu je mierny rozdiel medzi sýtenými a nesýtenými vodami. Pretože oxid uhličitý (CO2) zabraňuje rozmnožovaniu mikroorganizmov, sýtená voda vydrží dlhšie ako „tichá“. Preto je najlepšie, v záujme zachovania vlastností vody po otvorení, skladovať ju v chladničke.

Teplá voda nie je rovnako kvalitná ako studená

Aj keď sa teplá voda môže vyrábať len z pitnej vody, ktorá spĺňa kvalitatívne požiadavky pre vodu určenú na ľudskú spotrebu, jej ohrevom sa narúša mikrobiologická stabilita, a preto nie je teplá voda vhodná na priamu konzumáciu, len na použitie ako úžitková voda.

Voda je lepšia ako jogurt

Vedecky sa dokázalo, že minerálne látky prítomné vo vode sa ľahšie vstrebávajú a sú biologicky ľahšie využiteľné, ako keď sa do organizmu dostávajú potravou alebo doplnkami výživy. Využiteľnosť vápnika z mliečnych výrobkov je asi 30 %, zatiaľ čo z minerálnych vôd je to až 60 %. V prípade ľudí s alergiou na laktózu alebo s intoleranciou mlieka je krytie potreby tohto minerálu minerálnymi vodami veľmi dobrou alternatívou.

Starší ľudia sú často dehydrovaní

Dospelý človek za deň bežne prijme pitím tekutín a potravou približne dva litre vody, ktorá sa vstrebáva v črevách. Množstvo vody, ktoré potrebujeme dodať organizmu u zdravých ľudí, je regulované pocitom smädu. Starší ľudia však
vekom strácajú pocit smädu, pijú málo a častejšie sú ohrození dehydratáciou.

Je potrebné, hlavne v prípade starostlivosti o starších, na opateru odkázaných ľudí, špeciálne sledovať ich pitný režim, jeho kvalitu a dopĺňanie minerálnych látok.

Zásaditá minerálka pomáha po nadmernom požití alkoholu (po opici)

Po požití veľkého množstva alkoholu organizmus zažíva absolútny rozvrat látkovej výmeny a straty minerálov. Čím viac vypijeme, tým častejšie musíme chodiť na toaletu. S močom však odchádza z tela veľa dôležitých minerálnych látok.

Alkohol zároveň podráždi žalúdok a najmä pečeň. Pečeň totiž musí alkohol rozložiť a škodlivé látky vylúčiť z tela von. Preto je nevyhnutné organizmu dodať tekutiny a minerály, hlavne horčík. Dobré je piť predovšetkým minerálne vody so zvýšeným obsahom minerálov, hlavne sodíka a hydrogénuhličitanov.

Text: Ľudovít Schreiber, copijeme.sk
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu