Správny výstroj na lyžovanie pre ženy

22. novembra 2014
Správny výstroj na lyžovanie pre ženy. Foto: Shutterstock

Podľa čoho by si mala začínajúca freestylerka alebo freeriderka vybrať výstroj? Oplatí sa zvoliť dámske modely jednotlivých prvkov a na čo, okrem správnych lyží a lyžiarok, netreba zabúdať?

Lyže na freeskiing sa dajú kúpiť v troch šírkach: freeridové lyže (do hlbokého snehu), backcountry lyže (na skoky v hlbokom snehu) a free stylové lyže (jazdenie v parku či Urampe). Preto sa musíte pred kúpou rozhodnúť, v akom teréne chcete najčastejšie lyžovať.

Na trhu je v dnešnej dobe neuveriteľne veľký výber od rôznych značiek, či už dámskych alebo pánskych modelov. Dobré lyžiarske firmy vyrábajú kvalitné aj dámske, aj pánske lyže a líšia sa nie len dizajnom, ale aj tvrdosťou lyže. Tým, že nášmu športu sa venuje viac mužov, je na trhu väčšia škála pánskych modelov. Ani dámy sa však nemusia obávať, že by si v ponuke nenašli „tú svoju lyžu“, ktorá im bude sedieť.


Dobrý predajca by vám mal vedieť vysvetliť rozdiel medzi jednotlivými modelmi a vedieť poradiť vhodnú lyžu pre vašu úroveň. Lyže sa kupujú aj podľa tvrdosti – na skoky tvrdšie, aby nás lepšie udržali, a na raily mäkšie, „hravejšie“. Lyžiarky by mali byť mäkšie ako na obyčajné lyžovanie, aby ste sa v nich cítili príjemne pri dopadoch zo skokov a prekážok. Palice na freestyle odporúčam kratšie, aby ich dĺžka neprekážala, keď budete skúšať prvé rotácie či prvé prekážky.

Vstup do snowparku neodporúčam bez prilby, v niektorých zahraničných snowparkoch vás bez nej ani do snowparku nevpustia. Free stylové helmy sa vyrábajú z ľahších materiálov, je možné na ne domontovať uši a pod helmu nasadiť čiapku. Čoskoro zabudnete, že ju na hlave máte, a ona vás bude chrániť nielen pri skúšaní nových trikov, ale aj mimo snowparku pri náhodnej zrážke s iným lyžiarom. Auto by ste si už tiež bez airbagu nekúpili 😉


Okrem prilby existujú rôzne chrániče chrbtice, kolien a bedier, je už na vás, ktoré zvolíte. Ja na kopec bez chrániča chrbtice nechodím. Okuliare je lepšie vybrať s väčším rámom a tým pádom zorným poľom, čo sa vám môže oplatiť pri jazdení na switch (do zadu), keď sa treba pozerať cez rameno. Odporúčam dokúpiť do okuliarov sklá rôzneho tónovania, aby ste ich mohli meniť podľa počasia a vždy mali čo najlepšiu viditeľnosť.

Zuzana Stromková, reprezentantka Slovenska v akrobatickom lyžovaní – Slopestyle, Big air
www.snowgirls.sk

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu