Dá sa predísť kŕčovým žilám?

24. januára 2015
Kŕčové žily na nohách. Foto: Shutterstock

Rozšírené, vyduté, kľukaté a pod kožou presvitajúce tmavomodré až fialové krvné cievy najmä na dolných končatinách, ktorým hovoríme „kŕčové žily“ (varixy), patria medzi neželaný diskomfort jedincov oboch pohlaví, viacej však žien, bez rozdielu veku.

MUDr. Malovič radí:

Ročne presedíme v priemere viac ako tritisíc hodín. A to existujú experti, ktorí dokážu aj päťtisíc hodín a viac udržiavať svoju telesnú schránku v týchto dvoch neprirodzených pravých uhloch – s prehnutými kolenami i driekom! Dolné končatiny sú pri sedení podľa zákonov hydromechaniky viac zaťažené. Krvné riečisko sa totiž správa ako vodovodné potrubie vo viacposchodovom dome. Vo vyšších poschodiach je tlak vody nižší a na prízemí vysoký. Z tohto dôvodu sa často na dolných končatinách robia kŕčové žily.

Prejavujú sa pocitmi napätia, únavy, „ťažkých nôh“, horúčosťou či až páľavou, alebo niekedy naopak – pocitom chladu. Medzi ďalšie individuálne príznaky varixov patrí svrbenie pokožky, kŕče v lýtkach, zvýšená potivosť, niekedy nepríjemný tlak – akoby mala „noha puknúť“.

Neskôr sa pridružujú opuchy a bolesti, často pozdĺž hroznovito rozšírených žíl, najmä pri dlhodobom statickom státí alebo dlhšom sedení.

U dievčat a žien sa môžu tieto ťažkosti zvýrazňovať pred menštruáciou a v teplom počasí.

S postupom ochorenia sa okrem opuchu, ktorý má stupňujúcu tendenciu aj s ohľadom na zaťaženie počas dňa, pri dlhom sedení alebo postávaní, objavujú aj rôzne zmeny kvality kože a podkožia – zvýšená tmavá fľakatosť (hyperpigmentácia), „sklovitosť“ pokožky (dermatoskleróza), strata pružnosti kože, tvrdnutie podkožia a nakoniec ako najzávažnejší prejav – ťažko liečiteľný vred predkolenia.

Môžu nastať aj komplikácie varixov – chronické zápaly žíl, rôzne druhy infekcie (napríklad „ruža“), ťažko sa hojace rany po pádoch s následným dlhodobejším krvácaním.

Včasné odhalenie

Niektorí jedinci mávajú neraz pocit ťažkých nôh, nočné kŕče, svrbenie aj pichanie a vyskytuje sa u nich nepríjemné striedanie pálenia a chladu lýtok aj bez evidentných „kŕčových žíl“.

Takéto signály rozhodne nepatria medzi bežné prejavy „kancelárskeho“ preťaženia zo sedenia, ani dôsledky náročného denného režimu alebo fyzickej aktivity. Poukazujú skôr na problém, ktorý je potrebné neodkladne konzultovať s lekárom, hoci nie je „viditeľný“.

Prvé náznaky kŕčových žíl sú pocit ťažkých nôh, nočné kŕče, svrbenie aj pichanie alebo striedanie pálenia a chladu lýtok. Foto: Shutterstock

Prvé náznaky kŕčových žíl sú pocit ťažkých nôh, nočné kŕče, svrbenie aj pichanie alebo striedanie pálenia a chladu lýtok. Foto: ShutterstockVtedy ide totiž pravdepodobne o chronické žilové ochorenie v počiatočnom štádiu. Jeho prvotnou príčinou býva oslabenie stien žíl (vrodené, po prechodenom ochorení, nedoliečenom zranení), strata ich pružnosti a následné „neviditeľné“ rozšírenie.

Spolu s tým vzniká nedovieravosť žilových chlopní a obrátenie toku krvi v žilách. To spôsobuje poruchu prúdenia v cievnom systéme a ťažkosti, ktoré uvádzajú. Hromadenie krvi, predovšetkým v povrchových žilách, zapríčiní vysoký žilový krvný tlak, spomalenie prietoku, poškodenie stien žíl vplyvom zhoršenia ich okysličovania, poruchy funkcie, opuch a zápal šíriaci sa do okolia. Následne sa devastuje podkožné tkanivo a v dôsledku zhoršeného prísunu živín vznikajú zmeny kože, ktoré môžu viesť k nehojacim sa vredom predkolenia.

Včasným diagnostikovaním – najčastejšie využívaním neinvazívnych ultrazvukových vyšetrovacích metód (dopplerovské prístroje, duplexná sonografia) – sa problém identifikuje a podľa stupňa závažnosti optimálne rieši (kompresívna liečba, venofarmaká, skleroterapia, chirurgická terapia) u všeobecného lekára, angiológa, či cievneho chirurga.

Pozor na modriny a antikoncepciu

Pri úrazoch dolných končatín, hoci aj obyčajných „udretiach“ najmä v oblasti lýtka a stehna, často dochádza k mechanickému poškodeniu vnútornej výstelky krvných ciev, na mieste ktorého krv veľmi rýchlo stráca svoju tekutosť a vytvorí sa krvná zrazenina (trombus).

Tvorba trombu v žile sa nazýva trombóza. Krv, cirkulujúca v cievach (žilách, tepnách), je prirodzenými biologickými mnohoúrovňovými mechanizmami, zahŕňajúcimi cievne steny a krvné elementy, udržovaná za normálnych okolností v permanentnom tekutom stave.

Existuje však zvýšené riziko vytvárania krvných zrazenín, najmä u ľudí majúcich výskyt trombózy a kŕčových žíl v rodine, u tých, ktorí majú pozitívne antifosfolipidové protilátky, liečia sa na infekčné ochorenie (ale aj na také „banálne“ ako je chrípka), majú hyperlipidémiu (zvýšená hladina cholesterolu a iných lipidových ukazovateľov v krvi), sú dlhodobo menej pohybliví (spomalenie krvného prietoku), majú cukrovku alebo kŕčové žily.

U žien je nezanedbateľné riziko vzniku krvných zrazenín pri užívaní hormonálnej antikoncepcie.

Čo so zrazeninou

Vznik trombu takmer vždy vyvolá aj zápal steny žily – tromboflebitídu, ktorá môže byť povrchová alebo hlboká. Povrchová sa prejavuje začervenaným bolestivým pruhom v oblasti lýtka alebo stehna, bez opuchu.

Hlboká tromboflebitída prináša pocit ťažoby v jednej končatine, bolesti okolia žíl, nevoľnosť, opuchy okolo členkov a na lýtkach, napätú lesklú kožu, vyššiu teplotu končatiny, zrýchlený pulz srdca, horúčku.

Tromboflebitída je teda stav, ktorý vyžaduje nekompromisný a rýchly medicínsky zásah, pretože jej veľmi častým následkom je životu nebezpečná tromboembolická choroba.

Týmto pomenovaním sa označuje situácia, ktorá nastane, keď sa trombus uvoľní z miesta svojho vzniku a prúdom krvi je zanesený do pľúcnych ciev, kde dokáže spôsobiť ich upchatie – embóliu.

Hoci trombus môže pochádzať prakticky z ktorejkoľvek časti tela, vo väčšine prípadov je zdrojom práve trombóza hlbokého žilového systému dolných končatín, ktorá nezriedka prebieha aj bez akýchkoľvek príznakov – nepozorovane!

Keď sa dostane do pľúcneho obehu, vyvolá okrem mechanického uzáveru aj zúženie priemeru pľúcnych ciev podráždením ich steny.

Výsledkom je zlyhanie okysličovania krvi a preťaženie srdca, ktoré musí čerpať krv proti vysokému odporu, spôsobenému usadením zrazeniny v niektorej z pľúcnych ciev.

Takáto udalosť môže nastať aj pri rozmasírovávaní krvnej zrazeniny! Vzniknutá situácia môže byť chronická, ale aj akútna, život ohrozujúca. Najčastejšie príznaky takejto pľúcnej tromboembolickej choroby sú: dýchavica, ktorá vzniká pomerne náhle, bolesť na hrudníku súvisiaca s dýchaním, kašeľ sprevádzaný príležitostne vykašliavaním krvavého hlienu, horúčka, zrýchlené dýchanie, búšenie srdca.

Pri včasnej diagnostike a rýchlom nasadení vhodnej liečby je dobrá prognóza uzdravenia, ale stav môže spôsobiť zákaz  akejkoľvek fyzickej činnosti až na polroka i viac.

Pohánka lieči problémy s cievami a srdcom. Foto: Shutterstock
Pohánka lieči problémy s cievami a srdcom. Foto: Shutterstock

Ako si pomôcť

V liečbe varixov sa zvyčajne využívajú radikálne postupy – chirurgické metódy, skleroterapia, často kombinované s konzervatívnymi metódami – málo obľubované tlakové – kompresívne pančuchy a lieky. Dôležité je pozitívne ovplyvnenie prietoku krvi veľkými žilami (makrocirkulácia) zvyšovaním pružnosti napätia ich stien (tonusu) a znižovania ich „malátnej“ roztiahnuteľnosti.

Podstatný je však aj vplyv na kvalitu prietoku malými žilami (mikrocirkulácia). Medzi látky s priaznivým účinkom na kŕčové žily patria preparáty obsahujúce liečivé rastliny, ako napríklad pagaštan konský, čučoriedky, ginkgo biloba, čili papričky, pohánka. Nezanedbateľné sú aj účinky vitamínu C.

Podstatné je však riešenie varixov hneď na začiatku objavenia sa ťažkostí, prípadne ešte pred tým, než začnú byť znetvorené žily zreteľné – prehliadkou u špecialistu, ktorý navrhne okamžité riešenie. Otáľať sa určite neoplatí, chronické problémy pri varixoch znižujú pracovnú výkonnosť a nevýslovne obťažujú aj v civilnom živote.

Potraviny pre zdravie ciev

Pohánka siata je nenáročná obilnina pripomínajúca drobné krúpy, ktorá sa začala pestovať pred 2 500 rokmi na území Himalájí v Číne a Indii. V súčasnosti je hitom zdravej výživy na celom svete najmä pre vyváženú skladbu aminokyselín (najmä lyzín), vysoký obsah ľahko stráviteľných bielkovín i nenasýtených mastných kyselín (špeciálne kyselina linolová), škrobu a vlákniny.

V plodoch pohánky je nezanedbateľné množstvo zinku, medi, kremíku, selénu, mangánu i ďalších stopových prvkov a vitamínov E, C, B1 (tiamín), B2 (riboflavín) i niacínu.

V Japonsku sa pripravujú extrakty z usušených pohánkových rastlín, ktoré sa používajú ako zdroj minerálnych látok na obohacovanie ďalších potravín.

Ako významný zdroj flavonoidu rutínu, ktorý priaznivo ovplyvňuje priepustnosť krvných ciev a tým znižuje možnosť tvorby opuchov, je pohánka vhodná ako potravina pri problémoch s kŕčovými žilami, a pre schopnosť pozitívnej regulácie krvnej zrážanlivosti aj pri častých krvácaniach z ďasien a nosa.

Podľa výsledkov chemických a imunologických štúdií môže byť pohánka cenným zdrojom diétnych bielkovín pre jedincov citlivých na lepok a držiacich bezlepkovú diétu. Pre cukrovkárov (diabetikov) je zaujímavá svojou schopnosťou upravovať hladinu krvného cukru. Zároveň posilňuje obranyschopnosť a znižuje hladinu cholesterolu.

Ginkgo biloba je unikátnou rastlinou. Pred pár rokmi bol predstavený verejnosti výťažok z tejto „zázračnej“ rastliny „z praveku“ ako podporný prostriedok pre zlepšovanie telesnej výkonnosti a mozgových činností – pamäti, koncentrácie, logického myslenia, schopnosti študovať a učiť sa, ale tiež zníženie rizika vzniku a rozvoja kŕčových žíl.

Výťažok z ginkgo biloba zvyšuje prietok krvi, čím zlepšuje prekrvenie vo všetkých orgánoch a má pôsobnosť proti zhlukovaniu krvných doštičiek a tvorbe trombov – zrazenín. Preto je účinný pri liečbe stavov po infarkte a náhlych cievnych mozgových príhodách, ale tiež pri zlepšovaní priechodnosti krvných ciev po opakovaných a starších zraneniach.

Po podvrtnutí kĺbu môžeme mať dlho pretrvávajúci opuch, ktorý nereaguje na žiadnu liečbu a veľmi často je príčinou sťažené prúdenie krvi cievami – tu môže pomôcť ginkgo v podobe potravinového doplnku.

Nezanedbateľné je jeho účinkovanie v procese spomaľovania vzniku aterosklerózy a procesov starnutia. Pri kontrolovanom užívaní výťažku ginkgo biloba si môžeme predĺžiť aktívny život. Zároveň je známy obsah látok s protinádorovým pôsobením vo výťažku, ktoré sa nazývajú flavonoidy a pôsobia skôr preventívne i protizápalovo.

Hoci predbežné výsledky sú „ohromujúce“, reakcie lekárov sú stále ešte opatrné. Pre trpiacich je však zaujímavé iba jedno – úľava od ťažkostí a zlepšenie kvality a komfortu pracovného, ale aj civilného života. To im výťažok z podivuhodnej rastliny Ginkgo biloba, ktorého rôzne podoby sa dajú získať aj u nás, ponúka.

Čili papričky, ktoré do Európy priviezol Kolumbus a ich botanický názov Capsicum frutensens je odvodený od gréckeho slova „kapto“, čo znamená „hryziem“, obsahujú liečivo pôsobiacu zlúčeninu kapsaicín, dodávajúcu tejto zelenine charakteristickú štipľavú až pálivú chuť.

Čili papričky sú tiež výborné na cievy. Foto: Shutterstock
Čili papričky sú tiež výborné na cievy. Foto: Shutterstock

V ľudovom liečiteľstve sú oddávna používané na tíšenie bolestí vo forme obkladov alebo ako prírodné antibiotikum, lebo potláčajú tvorbu baktérií. V súčasnosti je kapsaicín najčastejšie aplikovaný v mastiach i géloch na zmierňovanie bolestivých prejavov zápalov kĺbov, kŕčových žíl, blokád chrbtice, svalových kŕčov a pásového oparu.

Pokiaľ čili konzumujeme v jedle alebo nápoji, vyplavujú sa do krvi endorfíny – „hormóny šťastia“, čo má okrem dobrej nálady aj vplyv na zlepšenie výkonnosti.

Jedna čili paprička obsahuje celodennú dávku betakaroténu a takmer dvojnásobok odporúčaného denného množstva vitamínu C.

Nezanedbateľné je pôsobenie kapsaicínu na znižovanie hladiny cholesterolu a triglyceridov, ale aj na rozširovanie ciev, predlžovanie zrážanlivosti krvi a redukciu tvorby krvných zrazenín, čo preventívne vplýva na zníženie rizika vzniku aterosklerózy a mozgového i  srdcového infarktu.

Lymfodrenáž

V organizme existuje okrem známeho riečiska krvných ciev aj miazgový (lymfatický) systém, v ktorom prúdi lymfa – niekedy nazývaná tiež „biela krv“. Tento systém zabezpečuje prečisťovanie krvi a zúčastňuje sa na zneškodňovaní rozličných infekcií.

Miazgové uzliny fungujú ako filter odstraňujúci z lymfy baktérie, abnormálne a odumreté bunky. Pri rozličných ochoreniach aj infekciách bývajú zvyčajne zväčšené a dajú sa nahmatať – sú podráždené, zdurené.

Pokiaľ nie je miazgový systém schopný lymfu „precirkulovávať“ a odvádzať v dostatočnej miere – je nejakým spôsobom porušený, zablokovaný – objaví sa špecifický opuch, lymfedém, ktorý môže byť vrodený (primárny) a spravidla i dedičný, s častejším výskytom u žien; ale aj získaný (sekundárny), ktorý zvyčajne postihuje iba jednu končatinu a je zväčša podmienený procesmi mimo lymfatického systému (následok prekonaných streptokokových zápalov, napr. erysipel /ruža/, úrazov, napr. podvrtnutie, chirurgických výkonov, masívnych kŕčových žíl).

Pri dlhotrvajúcom až chronickom priebehu môže edém útlakom poškodiť jednotlivé tkanivá končatiny (koža, podkožie, svaly). Opuch býva spočiatku mäkký ako cesto, ale postupne sa stáva tuhším a vytvára deformujúce záhyby („faldy“). Je bledý, chladný, väčšinou nebolestivý.

Pomocníkom na zlepšenie situácie je špeciálna masáž, úplne odlišná od štandardnej, podporujúca obeh lymfy – manuálna lymfodrenáž.

Táto sa realizuje v špecializovaných pracoviskách, alebo ju robia vyškolení fyzioterapeuti, a mala by sa realizovať jedenkrát denne 4 až 6 týždňov.

Tlaková segmentálna masáž – pressoterapia je zasa liečebný postup, pri ktorom sa postihnutá končatina cyklicky masíruje drenážnym návlekom zloženým z niekoľkých „komôr“ (5 – 14), ktoré sa podľa nastavenia postupne plnia vzduchom a naraz vyprázdňujú.

Pri programe na rozmasírovanie sa nafukujú komory z centra k periférii, pri vlastnej masáži sa zasa nafukujú z periférie do centra.

Pressoterapia by sa nemala aplikovať bez predchádzajúcej manuálnej lymfodrenáže. Podmienkou použitia oboch metód je  neprítomnosť infekčného ochorenia na končatine.


Existujú profesionálne stroje pre odborné zdravotnícke zariadenia, ale aj prístroje na domácu liečbu. Okrem toho je vhodné, aby postihnutý cvičil špeciálne ľahké cviky (nie zaťažujúce, ale osviežujúce).

Vysoké teploty okolia výrazne stav zhoršujú – preto sa s miazgovým opuchom nechodí do sauny alebo horúcich kúpeľov a neopaľuje sa na slnku.

Text: MUDr. Pavel Malovič, PhD., MPH
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu