Stravovacie extrémy

28. januára 2015
Bio zelenina. Foto: Shutterstock

V dnešnej dobe je veľa ľudí zástancami istého druhu stravovania a každý o svojom tvrdí, že je najlepšie: vegetarián, vegán, surová strava, paleo,… Čo je pre človeka prospešné a čo je už extrém?

V dnešnej dobe skutočne prichádzajú na „trh“ rôzne výživové smery, a keďže ľudia radi patria do nejakej skupiny, majú svoj úspech.

Najdôležitejšie sú dlhodobé výsledky. Ak ich niektorý z uvedených druhov stravovania má, potom asi funguje. Problém je ten, že väčšinou nefunguje každému a to len dokazuje, akí sú ľudia rozdielni.


Ak si však teraz odmyslíme rozdielne potreby jednotlivých ľudí, úplne najdôležitejšie je prijímať všetky živiny dôležité pre organizmus človeka ako esenciálne tuky a aminokyseliny, vitamíny, minerály a ďalšie dôležité živiny. Ak niektorá z týchto živín dlhodobo chýba v strave, potom nastáva problém a organizmus bude mať oslabenú imunitu a zvýšenú náchylnosť na chronické a infekčné ochorenia.

Tieto esenciálne živiny sa nachádzajú prakticky len v nespracovaných potravinách a ja im hovorím „skutočné jedlo“. Patrí tam mäso, ryby, vajcia, orechy, semená, zelenina, ovocie, hľuzy, korienky či bylinky.

Neskôr do stravy človeka prišli aj obilniny, strukoviny, mlieko a mliečne výrobky, ale nie každý sa na ne stihol za tisícky rokov adaptovať.

Dnes nekúpite v bežnom supermarkete potraviny, aké konzumovali naši predkovia. Naši predkovia konzumovali iné druhy pšenice a obilnín, než sa predávajú dnes.


V dnešných spracovaných potravinách zo supermarketu nenájdete žiadne, alebo len minimum esenciálnych živín. Aj keď je to stále ťažšie, našťastie je možné zabezpečiť si čerstvé a výživné potraviny od poctivých lokálnych farmárov.

Takže v podstate je jedno, aký druh stravovania praktizujete a vôbec žiadny praktizovať nemusíte. Dôležité je len pravidelne prijímať dostatočné množstvá tukov, bielkovín, vitamínov a minerálov a ideálne z celých jedál vyprodukovaných tradičnými spôsobmi.

Martin Chudý – konzultant pre optimálne zdravie a výživu
martinchudy.blogspot.sk

Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu