Ako sa správne saunovať

Sauna. Foto: Shutterstock

Treba mať v saunovaní systém, aby nám to neublížilo ale pomohlo? Treba sa „vedieť” saunovať a je sauna vhodná aj pre deti?

Keďže v saunách je oproti bežnému okoliu oveľa vyššia teplota, musíme mať ako vravíte – systém. Je to individuálne, lebo každý z nás znáša teplo inak, ale nie vždy je horúcejšie a dlhšie aj pre organizmus lepšie.

Saunovanie by som v každom prípade začala pohárom vody. V suchej saune by som odporúčala teploty nepresahujúce 100°C a pobyt v saune nie dlhší ako 20 min. Tí z nás, ktorí už majú nejaké to saunovanie za sebou, môžu predĺžiť pobyt na 30 minút. Potom je potrebný oddych minimálne 10 minút, výdatne doplniť tekutiny a schladiť sa studenou sprchou, či ľadovou fontánou.

Pozitívne vlastnosti saunovania

Saunovanie nám cez potenie pomáha eliminovať toxíny a teplo napomáha telu regenerovať sa. V podstate na takej úrovni, ako v našom tele pracuje zvýšená teplota. Aktívne bojuje proti vírusom – a to prirodzenou cestou. Zrýchľuje tiež krvný obeh, činnosť srdca, uvoľňujú sa svaly a zmierňujú sa bolesti šliach.

Žena v saune.
Nie vždy je horúcejšie a dlhšie aj lepšie pre organizmus. Foto: Shutterstock.

Škodí saunovanie?

Kedy škodí? Tak, ako všetko, keď je niečoho veľa, a keď nie je sauna určená pre nás. Existujú totiž kontraindikácie ako srdcovo-cievne choroby, kožné choroby, konzumácia alkoholu alebo omamných látok a podobne.

Saunovanie a deti

Sauna je vhodná aj pre deti, posilňuje ich imunitný systém a rovnako pomáha zlepšovať dýchacie problémy, ktorými veľa detí trpí. Je, samozrejme, potrebné skrátiť pobyt v saune na 10 minút a do sauny by nemali ísť deti, ktoré ešte nevedia popísať svoje pocity, pretože by nám v prípade slabosti, či nevoľnosti nevedeli oznámiť, že sa niečo deje.

Radí: Anna Jarinová, profesionál v oblasti spa, generálna riaditeľka ZION SPA, www.zionspa.sk


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu