Ako zvládne bábätko ponorenie do vody?

16. marca 2015
Plávanie s bábätkom. Foto: Shutterstock

Aký je priebeh a časové trvanie jednotlivých lekcií detského plávania?

Lekcie dojčenského plávania sú prevádzané hravou formou, prostredníctvom riekaniek, pesničiek, hračiek a činností, z ktorých majú deti radosť. S úsmevom na tváričke zvládnu dýchať do vody, splývať na brušku a na chrbátiku, zanoriť sa a orientovať pod vodou.


Zvládajú rôzne, i neočakávané situácie, ako sú pády do vody, skoky, ale aj spoločné potápanie rodičov s deťmi. Počas lekcie sa striedajú relaxačné aktivity s aktívnejšími, polohovanie z bruška na chrbátik, z uška na uško, mamičky sa učia rôzne úchopy a polohovanie dieťatka vo vodnom prostredí a na záver sú zaraďované rôzne, predovšetkým kolektívne hry. Počas plávania je zdokonaľovaná aj jemná motorika ručičiek pri manipulácii s rôznymi hračkami.

Mnohé mamičky sa boja hlavne ponárania, viac ako samotné detičky. Nikdy však neponárame násilím. Skúsená inštruktorka presne vie, kedy je dieťatko pripravené na ponor, kedy správne reaguje na signál a nebude potopenie pre neho stres.

Frekvencia jednotlivých lekcií je raz do týždňa, u starších detičiek dochádza k postupnému zvyšovaniu na dve lekcie do týždňa. Trvanie lekcie pre 3 až 6 mesačné detičky je zo začiatku maximálne 25 minút, u starších detí sa lekcie opäť predlžujú.

Po lekcii niektoré centrá ponúkajú aj saunovanie (40 – 45 °C), ktoré slúži len na minimálne zohriatie telíčka pred aklimatizáciou a výstupom do vonkajšieho prostredia.


Radí PhDr. Zuzana Pintérová, inštruktorka plávania dojčiat a batoliat
www.aquababy.sk

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu