Ako proti sezónnej únave a depresii z nedostatku denného svetla?

19. marca 2015
Depresia. Foto: Shutterstock

Absencia farieb prírody a predovšetkým nedostatok denného svetla spôsobuje, že v priebehu zimných mesiacov si vyčerpáme nazhromaždené „zásoby“ slnečného svitu a energie, ktoré sme prácne nazhromaždili počas letných mesiacov.

Málokedy si tak dobre uvedomujeme magický vplyv prirodzeného svetla, ktoré je hlavnou ochranou pred smútkom a výrazne sa podieľa na tvorbe serotonínu – „ladiča“ dobrej nálady alebo hormónu šťastia. Pokiaľ je jeho hladina plytká, môžeme sa cítiť depresívne, byť „bez nálady“, mať poruchy spánku, pocity nudy a neschopnosti niečo nové vymyslieť.

Nie každý má šancu a čas riešiť túto kritickú svetelnú stratu tým, že odletí na desať a viac dní do teplých slnečných krajín, alebo vystihne azúrovo svietiace nebo v horách. 


Odborne sa tento stav nazýva sezónnou emocionálnou poruchou (Seasonal Affective Disorders – SAD). Odhaduje sa, že práve týmto smútočným stavom môže byť postihnutých 4 až 6 percent populácie a u ďalších 10 až 20 percent sa vyskytuje miernejšia forma SAD, označovaná ako takzvaná „zimná melanchólia“. Niekedy nasleduje agresívne správanie, neurčité chronické pobolievanie celého tela a „z ničoho nič“ sa dostavuje výrazná až „diabolská“ chuť do jedla.

Mnohí odborníci tvrdia, že tento stav, podobný „klasickej“ depresii, sa prejavuje u žien, ktoré držia nejakú diétu spojenú s obmedzovaním príjmu obľúbenej potravy a nedostatkom pohybu.

MUDr. Malovič radí: Každé ročné obdobie má svoj pomerne výrazný vplyv na životný štýl a zdravie človeka, ale úplne špecifická situácia nastáva v ich prechodových fázach, čo sa asi najvýraznejšie prejavuje pri prelievaní zimy do leta, čiže na jar. Prevaha „čiernych“ dní, keď neskôr svitá a skôr sa stmieva, mnohých lákala k leňošeniu, nižšiemu fyzickému zaťažovaniu a k výraznejšej konzumácii nezdravých potravín. Nepriaznivo sa to prejaví náchylnosťou k vyššej únave, migrenóznym bolestiam hlavy „bez príčiny“, nízkej kreativite a depresívnym náladám či smútku – akýmsi príznakom „chrípky duše“.

Účinná je fototerapia

Osvedčenou a účinnou metódou na sezónnu poruchu tohto typu je, okrem pohybu a správnej výživy, liečba svetlom. Dokáže výrazne zlepšiť kvalitu života pomocou špeciálnych biolámp nahrádzajúcich slnečný svit.

Obyčajná „klasická“ lampa slnko nenahradí, pretože v skutočnosti ide len o veľmi slabý zdroj svetla.

Na účinný liečebný druh fototerapie sa používa svetlo s intenzitou až 2 500 luxov, čo je žiarenie približne desaťkrát väčšie ako bežné osvetlenie.

Biolampa používa svetlo s intenzitou až 2 500 luxov. Foto: Shutterstock
Biolampa používa svetlo s intenzitou až 2 500 luxov. Foto: Shutterstock

O dĺžke aplikácie sedenia pred biolampou (viacero dní po sebe 30 minút až dve hodiny) je vhodné poradiť sa s lekárom – špecialistom.

Cielená svetloliečba sa aplikuje v rozličných regeneračných centrách, ale vhodná biolampa sa dá zakúpiť aj do domácnosti, či firmy.

Na rozdiel od solárií nemá toto svetelné polarizované žiarenie nežiaduce účinky na zdravie a jeho efekt je podobný účinkom liekov proti melanchólii aj depresii.

Polarizované svetlo ako zdroj koncentrovaného liečivého svetla pôsobí aj:

  1. proti bolesti – pôsobením svojej energie znižuje citlivosť nervových buniek,
  2. proti zápalu – aktivizuje prirodzené faktory tela podieľajúce sa na likvidácii rôznych zápalov, rozširuje krvné cievy a urýchľuje látkovú výmenu v mieste zápalu, umocňuje obranyschopnosť,
  3. biostimulačne – podporuje a urýchľuje obnovu aj zdravý vývoj buniek a poškodených tkanív.

Správna výživa

So špecifickými prejavmi zmeny ročného obdobia je skrátka potrebné rátať a starať sa aj o správnu výživu. Považuje sa za vhodné konzumovať látky obsahujúce vhodnú formu cukru (komplexné sacharidy – celozrnné pečivo, nelúpaná ryža, neupravované obilniny, hrubá múka, zelenina, ovocie), ktoré pomáhajú bunkám ľudského tela s dodávkami energie.

Sezónna emocionálna porucha je stav podobný „klasickej“ depresii, aký sa prejavuje aj u žien, ktoré držia diétu a obmedzujú príjem obľúbenej potravy. Foto: Shutterstock
Sezónna emocionálna porucha je stav podobný „klasickej“ depresii, aký sa prejavuje aj u žien, ktoré držia diétu a obmedzujú príjem obľúbenej potravy. Foto: Shutterstock

Na postupný návrat k sviežej mysli, dobrej nálade, kreativite, kvalitnej koncentrácii, schopnosti rýchlej reakcie a mozgovej vitality je potrebné prirodzené zvýšenie prívodu vitamínov (B1 – tiamín, B2 – riboflavin, B3 – nikotinamid, B5 – kyselina pantoténová, B6 – pyridoxín, C, B10 – kyselina listová, B12), minerálov a stopových prvkov (chróm, zinok, selén, vápnik), výživových doplnkov (koenzým Q10, cholín, lecitín, DMAE /dimethylaminoethanol/) a bielkovín – obzvlášť ich stavebné kamene a kamienky – aminokyseliny. 

V prirodzenej výžive človeka sa nachádza dvadsať rôznych typov aminokyselín, z ktorých osem si nevie organizmus vytvoriť sám a nazývajú sa esenciálne.

Vsaďte na detox

Zaujímavé sú však aj takzvané očisťovacie dni, čo značí pravidelné výrazné obmedzenie konzumácie pevnej stravy, nahradzovanej zeleninovými a ovocnými šťavami. Ide vlastne o istú formu „hladovky”, či pôstu. 

Očistný deň môže byť do stravovacieho režimu zaradený prakticky každý týždeň, najlepšie vždy v prvý deň/pondelok. Dôvodom termínu je vo väčšine prípadov zvýšený energetický príjem a väčší objem potravy v čase víkendu.

V priebehu očisťovacieho dňa sa organizmus zbaví nahromadených zvyškov požitej potravy v tráviacom trakte a spolu s nimi ďalších toxických látok kolujúcich v organizme, ktoré prijal v priebehu stravovania.

Týmto spôsobom môže byť umožnený odpočinok všetkým orgánom, ktoré sú zapojené do spracovania prijímanej potravy.

Raz za týždeň prečistite svoje telo zeleninovými šťavami. Foto: Shutterstock
Raz za týždeň prečistite svoje telo zeleninovými šťavami. Foto: Shutterstock

Odporúča sa používať aj bylinkové čaje, špeciálne ovocné a zeleninové šťavy (napríklad z červenej repy, zeleru a mrkvy). Niekto pridáva špecifický prírodný produkt mumio alebo používa ako prísadu koreň ženšen. Takýto systém sa určitým spôsobom približuje praktikám jogínov a starovekých kresťanov, ktorí si takto „očisťovali telo” a umožňovali duši koncentráciu aj poznanie nepoznateľného. 

Správne voleným pôstom sa dá veľmi výrazne korigovať nebezpečenstvo prípadného vývoja cukrovky (diabetu) alebo porúch premeny tukov.


Pre zdravie sa zdá byť nevyhnutné využitie pôstnych dní po období výraznejšie zvýšeného príjmu potravy (po víkendoch, rôznych sviatkoch). Ak nič iné, tak sa docieli udržanie stálej telesnej hmotnosti. Postenie však vyžaduje vôľu a nácvik.

Odporúča sa začať raz za 14 dní iba 24 hodinami „hladovky“, v priebehu ktorých sa prijíma dostatok tekutín. Optimálne je zahájiť tento proces v nedeľu večer, ďalšia strava potom nasleduje v pondelok večer – musí byť veľmi málo výdatná, nesmie dochádzať k prejedaniu. Vhodná je hustá zeleninová polievka s cestovinami a nič viac. Ešte lepšie je vydržať až do utorňajšieho rána, keď je dobré dať si obilnú zmes (napríklad műsli) s nízkotučným bielym jogurtom.

Ten, kto trpí zápchou, môže v priebehu pondelka použiť „preháňadlo” z harmančekového vývaru v množstve asi 0,5 litra.

Treba ešte pripomenúť nevyhnutnosť príjmu väčšieho množstva tekutín v priebehu pôstu – aspoň 3 až 4 litre za deň.

Doprajte si čerstvú zeleninovú šťavu: 150 g červenej repy, 100 g hlávkovej kapusty, 50 g zeleru a 150 g mrkvy nastrúhame na nerezovom strúhadle a prelejeme dvoma litrami studenej, predtým prevarenej vody. V nádobe uložíme do chladu a tmy na 24 hodín. Pijeme po l dcl tak, aby sme za deň vypili aspoň liter.


Text: MUDr. Pavel Malovič, PhD., MPH
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu