Kancelársky doping – patria lieky na tlmenie strachu, nervozity, depresie či bolesti do práce?

29. júna 2015
Doping na pracovisku. Foto: Shutterstock

Približne 60 percent dopujúcich ľudí užíva lieky na tlmenie strachu a nervozity, 34 percent lieky proti depresii a bolesti. Každý ôsmy konzumuje tabletky, ktoré mu majú pomôcť k lepším pracovným výkonom.

MUDr. Malovič radí:

Športovcom, ktorým dopingová kontrola zistí užívanie zakázaných prostriedkov, hrozí aj viacročný trest zákazu športovej činnosti. Pokiaľ by však rovnaké pravidlo platilo aj pre zamestnancov dopujúcich na rôznych pracoviskách, prišlo by o prácu veľa ľudí. K takému záveru prišla jedna, v odborných kruhoch rozsiahle citovaná, nemecká štúdia. V jej závere sa píše, že padol mýtus o tom, že doping na pracovisku je len záležitosťou preťaženého vrcholového manažmentu. Dopujú aj bežní pracovníci. Fakt, že v celej Európe vzrástla v ostatných rokoch viacnásobne spotreba antidepresív a ďalších liekov, ktoré pomáhajú riešiť psychické problémy a bolesť, je všeobecne známy a týka sa aj Slovenska. Čo teda znamená „kancelársky doping“?

V rámci dlhodobého užívania liekov hrozia psychické ťažkosti, ďalšie zdravotné problémy a najmä psychická aj fyzická závislosť. Pri podrobnejšom skúmaní nachádza sledovanie rozdiely aj čo sa týka pohlaví.

Muži pravdepodobne používajú liečivá predovšetkým v snahe dosiahnuť maximálny výkon v zamestnaní a s tým súvisiaci kariérny postup. Navyše, chcú mať aj dostatok energie na voľno-časové aktivity po príchode z práce. Ženy zasa dopujú kvôli zlepšeniu nálady a odbúraniu strachu či trémy. Obe pohlavia užívajú aj množstvo preparátov proti bolesti.

Približne každý druhý dopujúci zamestnanec získava lieky na lekársky predpis od svojho lekára. Každý dvanásty si objednáva liečivá cez internet, bez receptu.

Obchodovanie s nepovolenými podpornými prostriedkami – dopingovými látkami, ktoré patria do kategórie liečiv a sú určené predovšetkým pre pacientov trpiacich najrozličnejšími ochoreniami, je dnes jedným z najvýznamnejších a doposiaľ veľmi málo zákonne postihnuteľných „čiernych“ obchodov na celom svete. Aké sú najčastejšie užívané podporné preparáty?

Povzbudzujúce lieky

Amfetamíny patria medzi psychofarmaká, ktoré pre ich silný povzbudzujúci účinok na centrálny nervový systém označujeme ako psychostimulanciá. Požívanie amfetamínov bolo spočiatku len liečebné (terapia narkolepsie – nepredvídateľných záchvatov spavosti, migrény, impotencie, poškodení sliznice nosa a horných dýchacích ciest).

Neskôr začali byť „oceňované“ aj vedľajšie účinky týchto liečiv, a to najmä výrazný psychostimulačný účinok – pocity sily, sebadôvery, neunaviteľnosti, „všemohúcnosti“. Schopnosť vybičovania fyzických a psychických výkonov nad 100 percent našlo postupne svoje dopingové pseudo-uplatnenie aj v kanceláriách.

Približne 60 percent dopujúcich ľudí užíva lieky na tlmenie strachu a nervozity, 34 percent lieky proti depresii a bolesti. Foto: Shutterstock
Približne 60 percent dopujúcich ľudí užíva lieky na tlmenie strachu a nervozity, 34 percent lieky proti depresii a bolesti. Foto: Shutterstock

Psychostimulačný účinok amfetamínov sa prejavuje najmä vznikom abnormálne dobrej nálady, neobvyklého nadšenia, pocitu prívodu psychickej a fyzickej energie i sebavedomia zrýchlením intelektuálnych funkcií, kapacity pamäti, kreativity a sebadôvery. Objaví sa strata zábran v komunikácii, pocity schopnosti zvládnuť „nemožné“. V súvislosti s amfetamínmi je známy aj takzvaný fenomén speedových jázd.

Ide o niekoľkodňové ťahy, keď sa užívatelia opakovaným podávaním amfetamínov udržiavajú v nálade. Po takýchto akciách nasleduje nepokojný spánok 48 hodín i viac a po prebudení nastupuje pocit úplného vyčerpania, depresie, dehydratácie a hladu.

Špeciálny tabak

Nová forma tabakizmu – snus alebo snuff, je konzumácia špeciálne upraveného tabaku, ktorý mnohým nahrádza chuť a účinky fajčenia.

Upravené tabakové listy sa v malom množstve vkladajú medzi hornú peru a ďasná predných zubov. Cez dobre prekrvenú ústnu sliznicu sa do krvi užívateľa rýchlo vstrebávajú omamné a povzbudzujúce zložky.

Po prvej skúsenosti je užívateľovi zle, ale potom si jeho organizmus zvykne a hlavne navykne. Typický „snuffer“ skonzumuje denne aj 16 dávok. Ide o výrazne rizikovú záležitosť. Okrem zápachu z úst a klasických účinkov tabaku sa dostavuje aj efekt podobný vplyvom šnupania a žutia tabaku.

Poškodzuje sa chrup a ďasná, vznikajú chronické zápaly, zubné kazy a ložiskové infekcie s následným odhaľovaním krčkov zubov ako pri paradentóze, problémy so sliznicou tráviaceho traktu (pažerák, žalúdok).

Protizápalové preparáty

Prínosy široko používaných nesteroidných protizápalových preparátov s obsahom diklofenaku stále akoby prevyšujú riziká. Mnohí úradníci ich užívajú v hojnom množstve a často bezdôvodne vo vysokých dávkach, bez vedomia ich lekárov aj ako nezmyselný druh prevencie prepracovania a na zmiernenie ťažkostí spôsobených nadmerným pracovným zaťažením.

Popri opiátoch a trankvilizéroch („ružových pilulkách šťastia“, antidepresívach) patria do trojice skupín liečiv, pri ktorých treba rátať s veľkým podielom telesnej aj psychickej závislosti. Tá má stále vyšší návykový potenciál ako alkohol, čo mnohých určite prekvapí.

Ohrození sú najmä jedinci s trvalou aplikáciou protizápalových preparátov pre chronické bolesti kĺbov s  viacnásobnými psychosomatickými problémami.

V rámci dlhodobého užívania liekov hrozí psychická aj fyzická závislosť. Foto: Shutterstock
V rámci dlhodobého užívania liekov hrozí psychická aj fyzická závislosť. Foto: Shutterstock

Táto látka sa stala mimoriadne obľúbeným, ba až návykovým „povoleným podporným prostriedkom“, a to najmä spolu s povzbudzujúcimi energetickými nápojmi, obsahujúcimi kombináciu syntetického kofeínu s výťažkom z juhoamerickej rastliny guaraná, aminokyselinou taurínom a guaranosidmi (látky predlžujúce účinky kofeínu).

Všetky zložky takýchto rôzne mixovaných „koktejlov“ sú užívané v nadmerných množstvách bez zohľadnenia často až invalidizujúcich a smrteľných rizík týchto kombinácií.

Lieky na prechladnutie

Pseudoefedrín sa vyskytuje v mnohých liekoch zmierňujúcich následky prechladnutia, nádchy a chrípky, ktoré nie sú viazané na lekársky predpis a sú voľne predajné v lekárňach.

Popri úľave v podobe zmiernenia opuchov slizníc a zlepšenia dýchania aj pracovnej výkonnosti prináša zrýchlenie srdcovej činnosti, zvýšenie krvného tlaku a nespavosť. Znižuje aj pocity hladu a v určitých prípadoch spolu s antireumatikami a protizápalovými preparátmi (najmä ibuprofenového typu) tlmí bolesť a prejavy zápalu.

Spolu s energetickými nápojmi umožňuje užívateľovi uskutočňovať pracovnú aktivitu, hoci je chorý a vyžaduje pokojový režim na lôžku. Dávkovanie, ktoré výraznejšie presiahne 240 miligramov denne, v kombinácii s kofeínom a taurínom môže spoluúčinkovať pri „nevysvetliteľnej“ náhlej smrti oslabeného jedinca.

Pseudoefedrín sa rýchlo vstrebáva v tráviacom trakte a cca 70 percent sa vylučuje močom nezmenených, zvyšok sú produkty jeho premeny. Eliminačný čas v organizme je 9 až 16 hodín.

Pri kontrolovanom podávaní preparátov závažnejšie poškodenie nehrozí. Problémom je vždy predávkovanie, respektíve dlhodobejšie užívanie vysokých dávok a už spomínané kombinácie, ktoré vedú k závislosti.


Text: MUDr. Pavel Malovič, PhD., MPH
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu