Morské riasy – minerálna bomba

29. júna 2015
Morské riasy. Foto: Shutterstock

Morské riasy patria k najstarším formám života na Zemi a sú zdrojom potravy ľudstva od najstarších dôb. Sú stavbou jednoduché, formou rozmanité a účinkami prekvapujúce.

Len niekoľko gramov morských rias pokryje dennú spotrebu mnohých vitamínov a minerálov. Morské riasy sú najčistejším, najkvalitnejším a organizmom najlepšie využiteľným zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín a sacharidov.

MUDr. Bergendiová radí:

Svet gastronómie, zdravej výživy a bioproduktov sa nesie v znamení rôznorodosti. Preto nebude prehnané, ak povieme, že dnes sa už konzumuje takmer všetko. Ale každý, kto sa o tematiku zaujíma podrobnejšie, veľmi rýchlo pochopí, že všetky tie novinky a revolučné objavy sú vlastne staré niekoľko tisíc rokov. Inak to nie je ani v prípade morských rias. Hoci prednedávnom spôsobili vo svetových kuchyniach poriadny prievan, ich kulinárska kariéra siaha ďaleko do histórie.

Prínos pre telo

Telu dodávajú potrebné vitamíny (A, B2, B12, C) a množstvo minerálnych látok (vápnik, zinok, horčík, železo, jód, chróm, sodík). Niektoré druhy (iziki, wakame, nori) majú až 14x viac vápnika než mlieko.

Tiež sa výrazne podieľajú na znižovaní cholesterolu a ich unikátne zloženie hrá dôležitú úlohu pri metabolizme tukov. Používajú sa ako prevencia, alebo ako stav zlepšujúci prostriedok pri širokej škále civilizačných chorôb, napr. vysoký krvný tlak, arterioskleróza, alergie, reumatizmus, poruchy nervové i gynekologické.

Morské riasy sú prirodzené antioxidanty a sú cenené aj pre svoje protizápalové a protirakovinové účinky. Upravujú činnosť zažívacieho traktu a regulujú hormóny.

Všetky morské riasy by sa však mali konzumovať s mierou, pretože obsah jódu v nich je vysoký a jeho predávkovanie spôsobuje nadmernú činnosť štítnej žľazy. Jednou zo špecifických vlastností rias je aj ich schopnosť eliminovať z tela rádioaktívne a ťažké kovy.

Ako ich vybrať

Jedlé morské riasy sa rozdeľujú na tri základné druhy – červené, hnedé a zelené. Normálne rastú zelené riasy v povrchových vodách, červené vo vodách hlbších a hnedé medzi tým.

  • Hnedé morské riasy vďačia za svoj názov aj farbu netypickému pigmentu, ktorý potláča zelený chlorofyl a ostatné farbivá. Najpoužívanejšou je riasa kombu, ktorá je typická pre kórejskú a čínsku kuchyňu. Je súčasťou polievok, mäsových aj rybacích pokrmov a má výraznú korenistú chuť. Arame, taktiež hnedá morská riasa, má sladkastú chuť a výborne ochutí akúkoľvek varenú zeleninu, znižuje krvný tlak a lieči gynekologické ochorenia.
Morské riasy Arame. Foto: Shutterstock
Morské riasy Arame. Foto: Shutterstock
  • Zelené morské riasy sú najmenej početnou skupinou. Zbierajú sa sezónne. Niekedy je ich na morskom dne toľko, že zmenia farbu vody a o pár dní po nich už niet ani stopy. Na trhu sú dostupné riasy najmä v práškovej forme. Niekedy je to mix rôznych druhov, pričom zelené morské riasy bývajú jeho súčasťou.
  • Za červenú farbu niektorých rias môže špecifický pigment a tiež to, že absorbujú modré svetlo, ktoré premieňajú na červené. Najpoužívanejšou z červených rias je nori, ktorá je základnou riasou používanou pri balení sushi. Pre svoju jemnú chuť a nízky obsah soli je nori najlepšou voľbou pre začiatočníkov. Pridáva sa do ryže podobne ako karí a nepokazí vám ani zeleninový šalát. Chutná je aj červená morská riasa dulse.

Šalátom a polievkam dodá orieškovú chuť. Kelp, mimoriadna riasa, vám pomôže spáliť tuk a urýchli metabolizmus. Užívajte ju ale v menšom množstve, pretože obsahuje veľa jódu.

Príprava a varenie

Morské riasy dostanete kúpiť v sušenej forme a dlho vydržia v uzavretej nádobe na suchom mieste. Aby sa mohli prejaviť ich pozitívne účinky, konzumovať by sme ich mali pravidelne (aspoň 3x do týždňa) v malých množstvách.

Môžeme ich variť, dusiť, smažiť, ale aj priamo konzumovať, v závislosti od typu riasy. Pred použitím ich treba opláchnuť.

Výraznejšia vôňa a chuť (pripomínajúca rybu) niektorých rias sa dá zjemniť odstátím v teplej vode alebo krátkym sparením predtým, než ich vmiešame do pripravovaného jedla. Je dobré použiť aj vodu z namočených rias.

Morské riasy Nori sa dajú konzumovať ako čipsy. Foto: Shutterstock
Morské riasy Nori sa dajú konzumovať ako čipsy. Foto: Shutterstock

Riasy môžeme poprípade povariť (vylúhovať) v celku a potom vybrať, ak je ich chuť pre nás príliš „silná“. V kontakte s vodou zväčšia svoj objem. Pre „začiatočníkov“ sú vhodné riasy nori a wakame pre ich jemnú chuť a arómu.

Nori pomáha pri trávení, preto sa často používa do jedla pečeného na oleji. Nori je dostať aj ako instantné vločky, ktoré môžete bez úpravy pridať do každého pokrmu.

Wakame chutí ako špenát, dáva sa najmä do polievok (stačí 5 cm na 3 – 5 porcií) a treba ju variť aspoň 15 minút. Prípadne ju môžete namočiť a potom pokrájanú vmiešať do šalátu.

Obľúbenou riasou je aj kombu, ktorá sa bežne varí so strukovinami (aspoň pol hodiny, ideálne hodinu). Stačí malý prúžok a nielenže skráti dobu varenia, ale zvýši stráviteľnosť jedla.

Riasa arame má jemnú sladkú chuť a dobre ladí s tofu a jemne chutiacou zeleninou. Po namočení ju nechajte odkvapkať, osmažte na oleji, poduste, pridajte vodu a zeleninu a znovu poduste.

Komu sú určené

Riasy sú cenným potravinovým prídavkom v strave pre športovcov, ale aj vegetariánov. Svojím veľkým množstvom
minerálov sa dajú porovnať s najbohatšou pozemnou zeleninou. Jedlá s riasami, kombinované so správnymi prísadami a starostlivo pripravené, môžu plnohodnotne obohatiť náš tanier.

Morské riasy môžu byť jedným z prvých krokov na ceste za zdravším jedlom, pričom ich použitie v bežnej kuchyni je jednoduché. Tvoria výraznú zložku potravy Japoncov, Kórejcov, Číňanov.

Pre obyvateľov ázijský krajín sú samozrejmosťou od predhistorických čias. Málokto ale vie, že v nedávnej minulosti boli veľmi obľúbené aj u starých európskych kultúr v juhovýchodnom Anglicku, v Škótsku, Walese či vo Francúzsku. More ponúka ďalší spôsob, ako čerpať z jeho nekonečnej energie.

Jednou zo špecifických vlastností rias je aj ich schopnosť eliminovať z tela rádioaktívne a ťažké kovy.

Hiziki šalát

  • 1/2 šálky Hiziki
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 2 šálky kukurice
  • 1/2 šálky zeleného hrášku
  • 1/2 šálky fazuľových výhonkov
  • 1/2 šálky strúhanej mrkvy
  • morská soľ
  • 4 PL horčice
  • 2 PL sezamovej pasty
  • 3 PL ryžového octu
  • 3 PL vody

Hiziki umyjeme a namočíme tak aby voda presne zakrývala riasy. Dve vody vylejeme a vodu z tretieho namáčania vylejeme do hrnca, riasy nakrájame na 4 cm kúsky. Vložíme ich do hrnca a uvedieme do varu, prikryjeme a necháme variť 35 minút na miernom stupni. Pridáme sójovú omáčku a necháme ďalších 25 minút variť, až sa voda vyparí.

Šalát z morských rias Hiziki. Foto: Shutterstock
Šalát z morských rias Hiziki. Foto: Shutterstock

V servírovacej miske zmiešame varenú HIZIKI, zelený hrášok, fazuľové výhonky, surovú strúhanú mrkvu a kukuricu. Na koniec zmiešame prísady na dressing a pridáme do šalátu.

Viac info o zdraví: www.abysportnebolel.sk 

1/1
Zavrieť reklamu