Ohromujúca krása švajčiarskych hôr

22. novembra 2015
Ohromujúca krása švajčiarskych hôr. Foto: Shutterstock

Málokde na svete máte ako turista či lyžiar možnosť dostať sa tak blízko k ľadovcom, magickým zákutiam prírody a užiť si fascinujúce výhľady z pohodlia terasy horskej reštaurácie než vo Švajčiarsku.

Švajčiarsko je jedinečnou destináciou na zimnú dovolenku – lyžovačku. Táto krajina a jej obyvatelia oslávili minulý rok 150. výročie zimného turizmu a pyšne sa hrdia tým, že ho prakticky vymysleli.

Dlhoročná tradícia poskytovania služieb v oblasti turizmu robí zo Švajčiarska jednu z najatraktívnejších krajín na lyžovačku vôbec.

Vôbec nie je drahé

Švajčiarsko je horskou krajinou s veľmi rozmanitou prírodnou i kultúrnou ponukou. Známe je predovšetkým svojimi finančnými ústavmi, vynikajúcim syrom a čokoládou, hodinárskym priemyslom, prekrásnou krajinou a skvelým dopravným systémom.

Ale toto všetci veľmi dobre vieme. Krajina ostáva, čo sa týka turizmu, u Slovákov zatiaľ neobjavenou neznámou, samozrejme, iba v číslach. Medziročne záujem Slovákov narastá, čo potvrdzujú aj štatistiky návštevnosti.

Ak prekonáte zažitú dogmu, že Švajčiarsko je pre Slováka pridrahé, a vycestujete tam, je veľmi pravdepodobné, že vás to bude ťahať späť do konca života.

Ak využijete rôzne špeciálne ponuky a svoju cestu si poctivo naplánujete, zistíte, že Švajčiarsko vôbec nie je až také drahé, ako ste si mysleli. Práve naopak, zážitky, ktoré si odtiaľ prinesiete naspäť domov, vo vás pretrvajú a stanú sa tak neoceniteľnými.

Horským vlakom až na svah

Do hôr vás vyvezú železnice najmalebnejšími trasami. Vystúpite z vlaku priamo na lyže a spustíte sa do doliny. Železnice hrali dôležitú rolu v rozvoji lyžovania a dodnes partia k veľmi špecifickému koloritu lyžovačky vo Švajčiarsku.

Do švajčiarskych hôr vás vyvezú železnice najmalebnejšími trasami. Foto: Shutterstock
Do švajčiarskych hôr vás vyvezú železnice najmalebnejšími trasami. Foto: Shutterstock

Lyžiarske rezorty majú veľmi romantický ráz a poväčšine vyrástli v rámci historických usadlostí, horských miest a dedín. Nenájdete tu obrovské panelákové stavby uprostred hôr, skôr malé rodinné hotely, chaty a luxusné hotely vmiesené do každodenného života miestnych obyvateľov.

Úchvatná nadmorská výška

Už samotnú cestu do cieľovej destinácie budete milovať. Lyžiarsky a snowboardový výstroj (do 15 kg) vám SWISS prepraví zdarma nad rámec štandardnej 20 kg batožiny.

Len čo dorazíte do cieľa cesty, ohromia vás hory a nadmorská výška, v akej sa lyžuje. Táto je bežne vo švajčiarskych Alpách vyššia, než ste zvyknutí z Rakúska či Talianska.

Švajčiarske Alpy sú domovom 44 vrcholov s výškou nad 4 000 m n. m. Práve nadmorská výška je veľmi dôležitým faktorom pre množstvo a kvalitu prírodného snehu, prevýšenie a dĺžku zjazdoviek.

5 dôvodov, prečo vyraziť na lyžovačku do Švajčiarska

Len veľmi ťažko sa dá vybrať iba 5 dôvodov, prečo vyraziť na zimnú dovolenku práve do Švajčiarska. To, prečo sa tak ťažko hľadajú, je, že ich existuje naozaj veľa.

Lyžovanie na prírodnom snehu
Nadmorská výška stredísk
Nepreplnené zjazdovky
Romantická atmosféra hôr
Vlakom na kopec

Dôvodov, prečo vyraziť na zimnú dovolenku práve do Švajčiarska existuje naozaj veľa. Foto: Shutterstock
Dôvodov, prečo vyraziť na zimnú dovolenku práve do Švajčiarska existuje naozaj veľa. Foto: Shutterstock

Či už prichádzate autom, vlakom, alebo letecky, okamžite vás ohromí krása okolitej krajiny. Dostupnosť autom je pomerne jednoduchá a vzdialenosti sú porovnateľné s lyžovačkou napr. v Taliansku. Vzdialenejšie lyžiarske strediská sú zas výborne prístupné v kombinácii lietadlo + vlak.


Text: Lukáš Kotrbanec m.s.t.t.
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu