5 najkrajších stredísk vo Švajčiarsku

27. novembra 2015
Lyžovačka vo Švajčiarsku. Foto: Shutterstock

Poradil nám Lukáš Kotrbanec, manažér zimného produktu Cestovnej Kancelárie m.s.t.t. Je špecialistom na zimné dovolenkové destinácie a lyžovačky vo Švajčiarsku v jednej z najstarších slovenských cestoviek, ktorá tento rok oslavuje 25. sezónu.

Ako sa z teba stal špecialista na lyžovačku vo Švajčiarsku?

Je to už veľa rokov, čo som prvýkrát navštívil túto krajinu pracovne. Okamžite som si to tam zamiloval, s trochou zveličenia môžem povedať, že je to moja obľúbená krajina.

Čím si ťa tak získalo?

Čokoládou, ktorú mi hneď pri vstupe do lietadla ponúkli usmievavé letušky! Ale vážne, vo Švajčiarsku sú to práve detaily, ktoré majú dotiahnuté do dokonalosti.

No a prírodná krása, akou Švajčiarsko oplýva, vyráža dych. Mestá majú nádherné a udržiavané historické budovy, mosty, fontány nezničené svetovými vojnami. Na každom kroku objavíte niečo zaujímavé.

Čo ponúkajú švajčiarske hory pre našinca?

Povedal by som, že pre Slovákov je Švajčiarsko stále takou miernou exotikou, všetci vedia, počuli, že je tam krásne, ale zdráhajú sa zavítať na návštevu.

Krása a majestát švajčiarskych hôr sú všadeprítomné. Pod vrchom Jungfrau. Foto: Shutterstock
Krása a majestát švajčiarskych hôr sú všadeprítomné. Pod vrchom Jungfrau. Foto: Shutterstock

Pre Slovákov je Švajčiarsko synonymom drahoty, áno, životná úroveň je tu vyššia, ale nie je to iba o peniazoch. Je tam vysoká úroveň služieb, najdrahšie hotely a reštaurácie, ale nájdete aj ubytovanie za normálne ceny porovnateľné s Rakúskom.

Napríklad ceny v supermarkete sú veľmi podobné tým našim – no ak porovnáme kvalitu predávaného tovaru, dá sa povedať, že je u nás drahšie.

A čo hory? Tie si nespomenul.

Hory sú samostatná kapitola. Nadmorská výška je jedným z faktorov, ktorý vás dostane do kolien. Krása a majestát hôr sú všadeprítomné, málokde na svete sa dostanete tak blízko, tak vysoko a prežijete také silné momenty na horách tak jednoducho ako práve tu.

Ďalšia veľmi dôležitá vec je fakt, že história osídlenia horských oblastí tu siaha ďaleko do minulosti. Ducha hôr, krásu a romantiku vysokohorských usadlostí, popri ktorých postupne vyrástli lyžiarske strediská, si tu ochránili dodnes. Nepodriadili lyžiarske strediská masovému konzumu ako napr. vo Francúzsku, kde si vystavali paneláky uprostred hôr.

Priamo pod Matterhornom – Zermatt

Zermatt leží na juhu Švajčiarska na talianskej hranici v kantóne Valais na úpätí najfotografovanejšej hory na svete Matterhorn v nadmorskej výške 1 600 m n. m.

Lyžovačka pod Matterhornom je snáď snom každého lyžiara. Foto: Shutterstock
Lyžovačka pod Matterhornom je snáď snom každého lyžiara. Foto: Shutterstock

Právom sa radí medzi najlepšie lyžiarske rezorty na svete a pre väčšinu turistov je práve Zermatt obrazom Švajčiarska. Vysoká kvalita služieb, neuveriteľná lyžovačka a voľné terény priamo pod Matterhornom, výborná gastronómia a celková, až priam magická atmosféra sa postarajú o nezabudnuteľný zážitok.

Zermatt si dodnes zachováva ducha, mocného ducha hôr, ktorý vás jednoducho dostane do kolien. V jeden deň môžete zažiť dve krajiny a rozličné kultúry, zlyžujete do talianskej časti na klasický taliansky obed alebo espresso a večeriate v jednej zo štýlových reštaurácii Zermattu.

Vývoz priamo z centra mestečka horskou železnicou na Gornergrat je tiež jedinečnou možnosťou, ako začať lyžovačku v Zermatte. Ak chcete zlyžovať aspoň časť tohto obrovského strediska, odporúčame zakúpiť aspoň 3-dňový skipass.

Čo nato Lukáš?

Pre každého lyžiara je Zermatt niečo ako Mekka, pútnické miesto, ktoré treba aspoň raz za život navštíviť. Pre mňa to od prvej návštevy bola láska na prvý pohľad. 

  • Nadmorská výška strediska: 1 524 – 3 899 m n. m.
  • Celková dĺžka zjazdoviek: viac ako 350 km
  • Cena v apartmáne bez stravy: 4 noci so skipassom od 599 €

Mekka freeridingu – Engelberg – Titlis

Nachádza sa v centrálnom Švajčiarsku a pre Slováka síce nerezonuje svojím menom tak ako St. Moritz, Jungfrau či Zermatt, ale právom patrí medzi to najlepšie, čo Švajčiarsko ponúka.

Prvá panoramatická otáčajúca sa lanovka na svete bola v švajčiarskom stredisku Engelberg - Titlis. Foto: Shutterstock
Prvá panoramatická otáčajúca sa lanovka na svete bola v švajčiarskom stredisku Engelberg – Titlis. Foto: Shutterstock

Extrémni jazdci z celého sveta poznajú Engelberg ako mekku freeridingu pre jeho strmšie svahy a výborný sneh. Pre rodiny s deťmi a začiatočníkov sú tu príjemné slnečné svahy v časti strediska s názvom Brunnialp.

Prvá panoramatická otáčajúca sa lanovka na svete – Rotair bola uvedená do prevádzky práve tu v roku 1992.

Krajina sa rozvíja pri jazde lanovkou alebo na lyžiach doslova ako fototapeta. Nádherné okolie Engelbergu je perfektnou kulisou k aktívnemu tráveniu dňa aj inak ako brázdením miestnych kopcov na lyžiach.

Ponuka pre nelyžiarov je nemenej pestrá: výlety na snežniciach, až 49 km upravovaných zimných turistických chodníkov, sánkarské dráhy, bobovanie či airboarding priamo na ľadovci, ľadovcová jaskyňa, jazda na snežných skútroch a motorkách či výlet to obľúbeného Luzernu.

Čo nato Lukáš? 

V Engelbergu strávite vysnívanú lyžovačku s celou rodinou, prenocujete v pravom iglu, otec si zjazdí prašan svetového formátu a mama chytí bronz na tvári pri jazere a podvečer sa všetci spolu odveziete konským záprahom na fondue. Čo viac si priať, no nie?

  • Nadmorská výška strediska: 1 050 – 3 028 m n. m.
  • Celková dĺžka zjazdoviek: 82 km
  • Cena v apartmáne bez stravy: 4 noci so skipassom od 329 €

Najslávnejšie stredisko – St. Moritz

Leží v nadmorskej výške 1 856 m na východe Švajčiarska v kantóne Graubünden, na hranici s Talianskom. 

Jedno z najslávnejších lyžiarskych stredísk sveta so super bilanciou pekného počasia (v priemere 300 slnečných dní v roku). Práve tu sa začala písať história zimného turizmu, ako ju poznáme dnes.

V St. Moritz sa lyžuje až do 3-tisícovej nadmorskej výšky a snehová pokrývka je každoročne bohatá. Foto: Shutterstock
V St. Moritz sa lyžuje až do 3-tisícovej nadmorskej výšky a snehová pokrývka je každoročne bohatá. Foto: Shutterstock

Lyžuje sa až do 3-tisícovej nadmorskej výšky a snehová pokrývka je každoročne bohatá. Celá oblasť sa skladá z viacerých stredísk Corviglia – Corvatsch – Diavolezza – v blízkom údolí láka skutočných fajnšmekrov najmä svojím najdlhším ľadovcovým zjazdom vo Švajčiarsku (10 km), Zuoz –a ďalších šesť ministredísk v údolí.

Ak sa ubytujete v partnerskom hoteli minimálne na 2 noci, denný skipass kúpite iba za 31 € (čo je menej ako na Chopku).

Čo nato Lukáš?

St. Moritz tiež patrí k miestam, ktoré treba vidieť, zažiť. Táto rozsiahla náhorná plošina je ako z iného sveta. Na svahu si môžete dať pivo a klobásu alebo si vychutnať najdrahšie šampanské s hľuzovkovým obedovým menu za 600 frankov.

  • Nadmorská výška strediska: 1 716 – 3 303 m n. m.
  • Celková dĺžka zjazdoviek: 350 km
  • Cena v hoteli s raňajkami: 4 noci so skipassom od 499 €

Malý neobjavený raj – Savognin

Nachádza sa v strede kantónu Graubünden, najbližšiemu k Slovensku, a je pomerne dobre dostupný autom. V porovnaní s už predstavenými top strediskami Švajčiarska je Savognin menším, masami neobjaveným rajom.

Malý neobjavený raj - Savognin. Foto: Shutterstock
Malý neobjavený raj – Savognin. Foto: Shutterstock

Romantické mestečko je ideálna oáza pokoja, športového vyžitia s možnosťou zaujímavých výletov do okolia. Napríklad návšteva či lyžovačka v St. Moritz alebo svetoznámy Davos sú vzdialené iba 40 km.

Savognin ponúka široké možnosti freeridového lyžovania, je ideálny aj pre rodiny s deťmi či zjazdové lyžovanie. Ponúka prakticky všetko, čo ostatné strediská.

Hlavnou výhodou sú veľmi priaznivé ceny ubytovania a skipassov – napr. deti do 10 rokov v sprievode dospelého lyžujú iba za 2 franky denne! Rodina s dvoma ratolesťami tak zaplatí za týždňové skipassy iba cca 520 €.

Čo nato Lukáš?

Savognin je moja srdcovka, horská služba mi tam privolávala vrtuľník po páde vo voľnom teréne! Plánujem sa tam túto zimu vrátiť, mám rád menšie strediská, majú takú dedinskú atmosféru. Moje deti sa tam raz budú učiť lyžovať!

  • Nadmorská výška strediska: 1 200 – 2 713 m n. m.
  • Celková dĺžka zjazdoviek :80 km
  • Cena v hoteli s raňajkami: 4 noci so skipassom od 449 €

Najvyššie položená železnica – Jungfrau

Jungfrau región leží v strednom Švajčiarsku v Bernských Alpách, na úpätí svetoznámej trojice hôr Eiger, Mönch a Jungfrau. Lyžovačka s kulisou tejto trojice hôr patrí jednoznačne medzi to najlepšie, čo môžete v zime vo Švajčiarsku zažiť.

Ubytovanie v regióne je veľmi rozmanité od najluxusnejších hotelov po jednoduché horské chaty. Či už bývate dolu v Interlakene medzi dvomi jazerami v meste plnom života, alebo v romantických horských mestečkách ako Wengen či Grindelwald.

Železnice Jungfraubahnen vás vyvezú priamo na zjazdovky a k jedinečným divom prírody. Najdlhšia zjazdovka má až 14 km, nájdete tu veľmi náročné čierne zjazdy pre ozajstných profíkov, ako aj množstvo modrých zjazdov.

Pod Jungfrau sa nachádza najvyššie položená železnica. Foto: Shutterstock
Pod Jungfrau sa nachádza najvyššie položená železnica. Foto: Shutterstock

Na svoje si prídu aj nelyžiari, okrem zjazdoviek sú hory pretkané zimnými výletnými chodníkmi a sánkarskými dráhami.

Nachádza sa tu aj najdlhšia sánkarská dráha sveta, ktorá má až 15 km.

Cestujte do nadmorskej výšky 3 454 m unikátnym vlakom s panoramatickými zastávkami, prvá je v stene Eigeru, ďalšia na ľadovom mori a cieľ na Jungfrau, najvyššie položenú vlakovú stanicu v Európe s výhľadmi na Jungfrau-Aletschský ľadovec zapísaný vo svetovom dedičstve UNESCO.

Čo nato Lukáš?

Jungfrau je komplexný a nádherný región, na jar môžete pokojne lyžovať na vode jazera v Interlakene a druhý deň jazdiť na prašane na Schilthorne. Ísť vlakom na Jungfrau 7 km dlhým tunelom tesaným do skaly je ozaj silným zážitkom!

  • Nadmorská výška strediska: 1 500 – 3 000 m n. m.
  • Celková dĺžka zjazdoviek: viac ako 300 km
  • Cena v apartmáne bez stravy: 4 noci so skipassom od 399 €


Text: Lukáš Kotrbanec m.s.t.t.
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu