Prečo je niekomu stále chladno?

28. januára 2017
Zima. Foto: Shutterstock

Deväť z desiatich ľudí trpiacich pocitom chladu sú ženy. Niektorí odborníci to vysvetľujú prítomnosťou estrogénu v krvi. Tento „dámsky“ hormón totiž zahusťuje krv a môže spomaľovať jej prívod do drobných cievok. Ženy majú pomalší metabolizmus, tenšie cievy a nižšie percento svalovej hmoty, ktorá podporuje prúdenie krvi v tele.

Svoju úlohu zohráva aj nízky tlak a rizikovým faktorom je tiež užívanie hormonálnej antikoncepcie.

Aj psychika „ochladzuje“. Ak sa niečoho veľmi bojíme, keď sa preľakneme alebo sa náš organizmus dostane do stresovej situácie, výsledok je rovnaký: studené ruky a nohy. Periférne tepny v týchto oblastiach sa stiahnu a kŕč spôsobí dočasné nedokrvenie prstov, ktoré sa obnoví zhruba 20 minút po upokojení.

Emocionálna pohoda bez toho, aby sme si to uvedomovali, predstavuje dôležitý zdroj tepla.

Suchá koža je citlivá, má slabšiu obranyschopnosť a ťažšie sa bráni zmenám okolitej teploty. Udržujme ju preto vláčnu mastnými krémami na ruky a nohy.

Ak nám je zima, pomôže masáž alebo upokojenie. Foto: Shutterstock
Ak nám je zima, pomôže masáž alebo upokojenie. Foto: Shutterstock

Pomôže aj masáž, ktorá je vynikajúca nielen na zahriatie rúk a nôh, ale aj na celkové uvoľnenie tela. V lekárňach dokážeme kúpiť aj špeciálne krémy na masáž studených končatín, ktoré telo príjemne prehrejú. Pomôže však akýkoľvek mastný krém, ktorý dôkladne vmasírujeme do chodidiel od prstov k päte. Potom prejdeme na ruky a masáž dlaní a zápästí. Premasírujte si ich krúživými pohybmi a okamžite pocítite prúdenie krvi a teplo.

Viac o chlade si môžete prečítať v článku Prečo mi je stále zima.

Text: MUDr. Pavel Malovič, PhD., MPH
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu