Ako si vybrať bicykel

Výber bicykla. Zdroj: Shutterstock

Nie je bicykel ako bicykel. Nezaraďte sa medzi tých, ktorí šetria, šetria, šetria, a keď našetria, kúpia hlúposť.

Je pravda, že bicykel nie je auto, takže nerozbijete až také veľké prasiatko (hoci sú biky, ktoré sú drahšie ako niektoré nové autá – tie nás ale dnes nebudú zaujímať). Aj napriek tomu by ste sa pri výbere nemali unáhliť. Chcete predsa jazdiť a nesprávny výber môže vaše výlety buď úplne ohroziť, alebo z nich minimálne vysaje všetok pôžitok.

Na čo myslieť pred kúpou?

  • koľko chcete investovať
  • na aký účel chcete bicykel využívať

Predtým ako sa vydáte do bicyklového obchodu, premyslite si odpoveď na tieto dve otázky, pretože práve od nich sa odvíja vaša spokojnosť s kúpou. Aby sme vám na hľadanie odpovedí poskytli čo najviac vstupných informácií, pripravili sme malého sprievodcu výberom správneho bicykla.

Ceny bicyklov

Ceny bicyklov sa vo všeobecnosti pohybujú asi od  400 do 10 000 €. Ak sa pýtate, koľko potrebujete na dobrý bicykel, jednoznačnú odpoveď nedostanete nikde. Každý typ bicykla má svoje vlastné hranice a každý výrobca má vlastné kritérium na pomer cena / výkon. Čiže niektoré značky si nechajú zaplatiť za meno a niektoré vám za rovnaké peniaze ponúknu lepšie komponenty.

Nemusíte však teraz preto študovať celú anatómiu bicyklov. Každý dobrý predajca vám ochotne poradí. Povedzte mu svoju finančnú hranicu (napr. 600 €), ale nenechajte sa odbyť len ukážkami toho, čo jeho predajňa ponúka. Buďte náročný, nechajte ho, aby jednotlivé modely medzi sebou porovnal.

Rozdelenie

Veľa ľudí si neuvedomuje, že cyklistika je celkom slušne rozbehnutý priemysel a značky sa predbiehajú v tom, ako ušiť svojim klientom bicykle na mieru. Preto nie je prekvapujúce, že sa za tie roky vyvinuli rôzne typy bicyklov.

Poniektorí stále rozlišujú len medzi horskými a cestnými bikmi, no vývoj šiel tak dopredu, že v každej z týchto skupín máte na výber ďalšie typy v závislosti od určenia. Nehovoriac o tom, že do hry vstupujú ďalšie skupiny bicyklov, ktoré sa uchádzajú o vašu priazeň.

Každému podľa jeho gusta

Ak ste bežný smrteľník, pravdepodobne si nekúpite Hummra, aby ste ho využívali ako dopravu do práce po meste. S bicyklami je to podobné. To, že vaši priatelia si kúpili fully (resp. horské bicykle) a chodia s nimi bicyklovať na hrádzu, ešte neznamená, že takú chybu musíte spraviť aj vy. Oveľa väčší pôžitok budete mať, keď si na „hrádzovanie“ kúpite cestný bicykel.

Ak sa vám cestný bicykel nepáči kvôli baranom a bojíte sa, že si nezvyknete na iný štýl radenia, siahnite po fitnesovom bicykli. Ak chcete svoje bicyklové výlety spríjemniť aj nenáročným terénom (upravené lesné cesty, šotolina) rozhodnite sa pre crossový bicykel. Ak preferujete jazdu terénom, siahnite po hardtaile, a ak sa v teréne chcete viac „vyhrať“, zvážte kategóriu all mountain resp. enduro.

Do lesa:

Hardtail

Univerzálny bike do lesa. Predná odpružená vidlica si poradí s bežným a stredne náročným terénom, ale nechcite od neho nič extrémne.

Výber bicykla.
Výber bicykla.

All mountain / Enduro

S odpružením vpredu aj vzadu je určený pre hravejších cyklistov, ktorí chcú väčší komfort. Bike vám jazdu z kopca dovolí okoreniť light freeridom.

Freeride

Jeho silnou stránkou sú zjazdy, ktoré si vďaka väčším zdvihom viac užijete. Vie ísť aj do kopca, ale zamakáte si.

DH zjazdový bike

Bike špeciálne len na zjazd do veľmi náročného terénu. Čistokrvný zjazdár s vysokými zdvihmi, ktorého zaujíma len jedno – rýchlosť.

Do mesta:

Mestský bik (Citybike)

Bicykel, ktorý je určený na jazdu po meste (napr. do zamestnania). Je často vybavený blatníkmi a bezpečnostnými prvkami. O radenie sa zväčša stará viacrýchlostný zadný náboj.

Cruiser

Bicykel do mesta.
Bicykel do mesta.

Bicykel, ktorý svojou stavbou pripomínajú chopper. Považuje sa skôr za imidžovku.

Elektrobike

Výber bicykla.
Výber bicykla.

Pre tých, ktorí sa nechcú pri jazde spotiť. Odveziete sa bez námahy, nemusíte pritom platiť benzín a neznečisťujete životné prostredie.

Na cestu:

Cestný bicykel

Cesťák je čistokrvný „asfaltohltač“. Ak viete, že chcete jazdiť len po asfaltových cestách, určite siahnite práve po tomto type bicykla. Do kopcov budete potrebovať trochu kondície, ale na rovine s trochou pedálovania pochopíte, čo znamená „vietor vo vlasoch“.

Fitnes bike

Tento bicykel je veľmi podobný cestnému bicyklu, ale namiesto baranov má rovné riadidlá a dvojprevodník má zväčša nahradený trojprevodníkom.

Triatlonový / časovkársky špeciál

Výber bicykla.
Výber bicykla.

Jeho hlavnou prioritou je rýchlosť, preto má špeciálnu geometriu, ktorá jazdca usadí do aerodynamického posedu.

Cestami-necestami:

Cyklokros

Vzhľadom sa podobá na cestný bicykel, ale je vystavaný tak, aby zvládol náročnejší terén (napr. profilované plášte). Ich určenie je skôr pretekárske ako výletné.

Crossový bicykel

Výber bicykla.
Výber bicykla.

Bicykel, ktorý predstavuje kompromis medzi cestným a horským bicyklom. Využijete ho na jazdy po cestách aj v ľahkom teréne. Oproti horskému biku má väčší priemer kolies (28 “), univerzálnejšie plášte a na rozdiel od cesťákov má rovné riadidlá.

Trekingový bik

Bicykel, ktorý je svojou stavbou podobný crossovému biku, ale je viac prispôsobený jazde na asfaltové cesty – vo výbave má napríklad blatníky, zvonček, osvetlenie, prípadne nosič batožiny.

Svet malých kolies:

4 × (fourcross)

Bicykel, ktorý je svojou špeciálnou geometriou stavaný na fourcrossové preteky, ktorých trať je charakteristická skokmi a klopenými zákrutami.

BMX

Výber bicykla.
Výber bicykla.

Bicykel pre bikrosové okruhy je charakteristický veľkosťou kolies 20  a 24 palcov a jedným pevným prevodom.

Dirt

Obratný, pevný a malý bicykel, ktorý je stavaný na skokanské disciplíny.

Freestyle

Bicykel určený na predvádzanie rôznych trikov, ktoré využijete v skate parkoch a freestylových parkoch, respektíve všade, kde sa dá. Aj pred domom.

Špecifické:

Dámsky bicykel

Výber bicykla.
Výber bicykla.

Pri každom type bicykla sa zväčša nájde výrobca, ktorý ponúka aj dámske zhotovenie. Líši sa najmä geometriou (kratší rám) a dizajnom. Raritou nie sú ani dámske komponenty, ktoré zohľadňujú rozdielnu anatómiu (napr. sedlo).

Detský bicykel / Detský horský bicykel

Bicykel, ktorého veľkosť kolies je do 24 palcov. Detský horský bicykel si navyše dobre poradí s jazdou v teréne, takže vaše ratolesti vás môžu sprevádzať na vašich dvojkolesových víkendových potulkách prírodou.

Na čo sa vás spýta predavač:

  • aká je vaša cenová hranica
  • v akom teréne chcete jazdiť

Na čo sa spýtate vy predavača:

  • na porovnanie bicyklov v danej cenovej kategórii
  • ktorý bicykel má lepšie komponenty (hlavne radenie a brzdy)
  • ktorý bicykel je ľahší

Minilexikon:

Hardtail – skrátene HT alebo HT-čko. Horský bicykel, ktorý má odpruženú len prednú vidlicu.

Full – z anglického „full suspension“, t. j. celoodpružený bicykel, okrem prednej odpruženej vidlice má aj zadný tlmič. Do tejto kategórie spadajú všetky celoodpružené bicykle.

DH – z anglického „down hill“, t. j. zjazd, zjazdový.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu