Poďme sa bicyklovať do Chorvátska!

Bicyklovanie v Chorvátsku. Foto: Shutterstock

Kedy sa chodí bicyklovať do Chorvátska? Na jar alebo pred letom! Cez leto, v horúčave a s kopami turistov na každom kroku vás budú kroky niesť len za leňošením na pláži a prehriaty mozog sa bude brániť akejkoľvek suchozemskej aktivite.

Z jari a pred sezónou na vás však čaká príjemné počasie, nepreplnené ulice a cesty, jednoducho ideálna možnosť aktívneho odpočinku. A tak neváhajte, zbaľte kufre a poďte s nami na Istriu.

Trasa autom: Bratislava • Viedeň • Graz • Maribor • Ljublana • Koper • Pula • Premantura
Vzdialenosť: 640 km
Čas cesty: 7 hodín

Najväčší polostrov v Jadranskom mori nesie meno Istria. My vás dnes vezmeme do jedného z jeho regiónov – polostrov Kamenjak, na ktorom leží malá malebná obec Premantura s 250 obyvateľmi. Poloha 200 metrov od mora a 12 km od Puly, ktorá je s približne 60-tisíc obyvateľmi najväčším mestom Istrie. História Premantury siaha až do dôb antiky. Mestečko vzniklo na zrúcaninách ilýrsko-rímskeho sídla.

Cyklistika

Polostrov Kamenjak je ideálne miesto na aktívnu dovolenku a pre cyklistov je priam dotykom raja. Je pretkaný neasfaltovými, prašnými cestami, ktoré vedú celým polostrovom od severu k juhu. Práve cyklotrasy na Kamenjaku sú tými najpopulárnejšími na Istrii. Každoročne oblasť navštívia tisíce nadšených cyklistov, ktorí sa tu radi vracajú. Organizuje sa tu slušné množstvo amatérskych cyklistických pretekov, ale aj medzinárodné preteky (v horskej cyklistike) zvučného mena Alpe – Adria Cup.
Ak sa do regiónu vyberiete v letných mesiacoch, odporúčame vám zaujímavú udalosť „Full Moon“ cyklotúru, ktorá býva počas letných nocí pri splne mesiaca.

Mapa Premantura. Zdroj: Tereza Sadilková
Mapa Premantura. Zdroj: Tereza Sadilková

Cesta

Môže sa vám to zdať strelené, ale z Bratislavy je to na skok. Takmer. Z Bratislavy sme vyrazili ráno o ôsmej. Cesta ubiehala rýchlo. Viedeň za hodinku, Maribor za tri, Koper za šesť. Slovinsko je úžasná krajina – vinice, hrady,
Alpy. Akurát v Maribore sme vychytili pravú mestskú premávku, ktorú sme si užívali celú polhodinu. Mohlo to byť však aj horšie. No a potom už len sympatická diaľnica do Koperu. Odtiaľ je to len polhodinka do Chorvátska, kde sme sa napojili na rýchlostnú cestu B9. V reči čísel: Bratislava – Premantura: 640 km, 7 hodín cesty.

Ubytovanie

Lacné: KEMP STUPICE

Kemp Stupice. Zdroj: arenacamps.com/en/camps-istria/camping-arena-stupice/photos-video
Kemp Stupice. Zdroj: arenacamps.com

Kemp sa nachádza v hustom borovicovom lese pri Permanture. V kempe nájdete malé mobilné domčeky s kapacitou 5 osôb, vybavené klímou, satelitnou TV a terasou s panoramatickým výhľadom na more.
Cena: od 36 € mimo sezóny
acstupice@arenaturist.hr

Stredné: APART HOTEL MIRIAM

Apart hotel Miriam. Zdroj: http://www.premantura.hr/accommodation/en/miriam.php
Apart hotel Miriam. Zdroj: http://www.premantura.hr/accommodation/en/miriam.php

Apartmánový dom sa nachádza v Premanture, má 3 poschodia a 13 apartmánov. Na dvore domu môžete využiť gril a čiastočne krytú spoločnú terasu. Apartmán má vlastné parkovisko.
Cena: od 60 € mimo sezóny (pre 4 osoby)

Originálne: VILLA BLUE VODNJAN

Luxusná vila vo Vodnjane, neďaleko Puly, je postavená z domácich materiálov – istrijského kameňa a dreva. Dom je vďaka veľkým oknám plný svetla a hneď z prvého podlažia ponúka výhľad na more. Veľká záhrada, bazén, barbecue – dovolenka ako vyšitá.
info@croatianvillaholidays.com

Strava

Lacné: Bistrá a fast foody, Pula

Fast food. Zdroj: Shutterstock
Fast food. Zdroj: Shutterstock

V Pule nájdete niekoľko možností, kde sa dá najesť „za behu“ a menej peňazí ako vo vychytených reštauráciách. Ironicky, kúsok domova vám možno poskytne medzinárodný McDonalds, ktorý nájdete na ulici: Matka Laginje 1

Stredné: MILAN

Reštaurácia Milan. Zdroj: Limun.hr
Reštaurácia Milan. Zdroj: Limun.hr

Reštaurácia Milan je považovaná za najlepšiu na Istrii a jednu z najlepších v celom Chorvátsku. Ak máte radi „plody mora“, odporúčame vám krevetové rizoto alebo grilované kalamáre z Jadranu – sú to vraj najlepšie kalamáre na svete.
Adresa: Stoja 4, Pula

Originálne: FRA-KAT

Reštaurácia FRA-KAT. Zdroj: Premantura.net
Reštaurácia FRA-KAT. Zdroj: Premantura.net

Priamo v Premanture nájdete čarovnú reštauráciu s nezvyčajným menom. Morské špeciality pripravované z úlovkov miestnych rybárov nadchnú nejedného gurmána. Ale spravte si svoj názor sami.
Premantura 42

Na zdravie!

V Chorvátsku vám radi „nasypú“ rakiju. Tento alkoholický nápoj považuje viacero štátov za svoju národnú pijatiku. Podiel alkoholu predstavuje spravidla 40 %, ale zvlášť pri domácich páleniciach je to aj viac. Pre mnohých rakija predstavuje synonymum k slivovici, ale vyskytuje sa aj s príchuťami marhúľ alebo hrozna.

Rakija. Zdroj: Shutterstock
Rakija. Zdroj: Shutterstock

Raj pre windsurferov

Premantura a jej okolie má vynikajúce podmienky pre windsurfing. Oblasť je považovaná za jednu z troch najlepších na windsurfing v Jadrane. Od apríla do novembra tu nájdete otvorené požičovne. Odporúčame požičovňu Windsurfing Centar Premantura, ktorú nájdete v kempe Stupice. Ceny sa pohybujú od 70 – 150 HRK za hodinu.
Kontakt: Boris Ivančić, bivancic@yahoo.com, (+385) 915 123 646, web: www.windsurfing.hr

Premantura poskytuje vynikajúce podmienky pre windsurfing. Zdroj: Shutterstock
Premantura poskytuje vynikajúce podmienky pre windsurfing. Zdroj: Shutterstock

Maják Porer

2,5 km od pobrežia a Premantury leží malý ostrovček Porer, na ktorom bol v roku 1833 postavený maják s rovnakým menom. Označenie ostrovčeka je naozaj namieste, pretože jeho rozloha je taká miniatúrna, že ho obídete do minúty. Niektorým možno napadla planéta Malého Princa. Ak snívate o pokojnej dovolenke, určite sa vyberte na maják Porer.
Cena 4-lôžkového apartmánu sa pohybuje od 69 do 119 € za noc a na západy slnka z tejto pevnosti budete spomínať celý život. Nezabudnite si pribaliť veľa kníh.

Maják Porer. Zdroj: Shutterstock
Maják Porer. Zdroj: Shutterstock

Safari bar

Safari je najextrémnejší spot južnej Istrie. Keď začne fúkať Jugo, hladina sa zdvihne do 5- až 6-metrových vĺn. Práve tu sa nachádza Safari Bar. Zhodli sme sa, že je to ten najnezvyčajnejší a najoriginálnejší bar, aký sme kedy navštívili.
Na prvý pohľad ho neuvidíte, pretože sa nachádza v 4-metrovej trstine. Celé „zariadenie“ baru je z prírodných materiálov s atrakciami pre deti. Podávajú tu výbornú sangriu a večer si vychutnáte s oblohou obsypanou hviezdami v bezpečnej vzdialenosti od svetiel mesta.

Cyklistika pre každého

Na polostrove Kamenjak si na svoje prídu aj nenáročnejší cykloturisti, ktorí využijú cyklotrasu „od place do place“ (od námestia k námestiu), ktorá vedie po trase Medulin – Pomer – Pješčana uvala – Banjole – Premantura. Cyklotrasy často lemujú pobrežie a ponúkajú našincovi neobvyklé výhľady. Povrch cestičiek tvorí zväčša štrk, takže by ste mali počítať s tým, že z výjazdu prídete skôr zaprášení ako zablatení. Trasy majú prevažne rovinatý charakter.
Určite môžete zabudnúť na adrenalínové zjazdy v rozbitom teréne a na nekonečné driapanie sa hore do oblakov. Napriek tomu, na polostrove nájdete aj kopček. Volá sa Volme (65 m) a vďaka nemu sa nemusíte báť, že by ste boli odkázaní na rovinu od vidím do vidím.

Poloostrov Kamenjak je vhodný aj pre nenáročných cykloturistov, nemá veľké kopce. Zdroj Shutterstock
Poloostrov Kamenjak je vhodný aj pre nenáročných cykloturistov, nemá veľké kopce. Zdroj Shutterstock

Rímsky amfiteáter

Milovníci histórie a kultúry nesmú vynechať návštevu mesta Pula. Je to mesto, ktoré si svojho času podmanili Rimania a dôkazy ich prítomnosti sa zachovali do dnešných dôb. Dominantou mesta je Rímsky amfiteáter, nazývaný aj Aréna. Nechal ho postaviť cisár Augustus v 3 stor. p. n. l. a vybudovaný bol približne v rovnakom čase ako slávne koloseum v Ríme. V súčasnosti sa tu odohrávajú najmä rôzne koncertné vystúpenia či filmové festivaly.

Amfiteáter v Pule sa určite oplatí navštíviť. Zdroj: Shutterstock
Amfiteáter v Pule sa určite oplatí navštíviť. Zdroj: Shutterstock

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu