Cyklovozíky pre deti v praxi: aj na šport a namiesto kočíka

Cyklovozíky. Foto: Mariana Turanová

Riešenie pre modernú ženu, ktorá chce svojmu dieťaťu dať viac ako detstvo v paneláku a na pieskovisku.

Žijete aktívny život. Do rodiny čakáte prírastok a obávate sa, že na pár rokov bude vašou jedinou destináciou detské ihrisko? Nemusíte mať žiadne obavy. Čaro modernej doby je v tom, že niektoré problémy už niekto za nás vyriešil. Oteckovia a mamičky, predstavujeme vám cyklovozíky.

Na počiatku bol dobrý nápad, ktorý vďaka šikovnosti zainteresovaných uzrel svetlo sveta. Chvíľu trvalo, kým zrealizovaný nápad prešiel cez Atlantik, ale už niekoľko rokov sú cyklovozíky dostupné aj na Slovensku. Hoci je už celkom bežné stretnúť na výlete rodičov s deťmi v cyklovozíkoch, ešte stále vzbudzujú prekvapené pohľady (nielen) laickej verejnosti.

Nebaví vás kočíkovať? Vozte (sa)!

Bezpečnosť

Mnohí ľudia sú na prvý pohľad zdesení. „Čo tým rodičom šibe? Nezodpovední rodičia – pozrite, kde odložili svoje dieťa. Veď sa mu niečo stane.“ Pritom cyklovozík je hádam jedno z najbezpečnejších miest pre vaše dieťa.

Cyklovozíky majú atesty bezpečnosti z renomovaných amerických skúšobní (napr. ASTM – American Society for Testing of Materials). Za bezpečnosť získal plných 5 hviezdičiek, podobne ako napríklad Kia Soul. Dieťa je pripútané komfortnými päťbodovými bezpečnostnými pásmi, ktoré zabraňujú, aby vypadlo. Vďaka nízkemu ťažisku je prakticky neprevrátiteľný. A keby aj áno, robustný oceľovo-duralový rám v kombinácii s pásmi predstavuje bezpečnosť samu o sebe. Odrazky a reflexné značenie sú samozrejmosťou.

Prakticky neprevrátiteľný a 5-hviezdičkovo bezpečný.

Využitie

Hoci názov cyklovozík dosť explicitne naznačuje využite, nie ste odkázaní len na cyklistiku. Je pravda, že cyklovozíky sa líšia svojou výbavou, pri niektorých si potrebujete dokúpiť sety, ak chcete vozík využívať aj na iné športy. Stojí to však za to. Stačí nenáročná montáž a môžete si ísť s vašim juniorom zabehať, zakorčuľovať a cez zimu vyraziť na bežky. Samozrejme, to všetko s maximálnou bezpečnosťou.

Nielen na šport

Určite vás poteší, že po kúpe cyklovozíka si už nemusíte lámať hlavu nad kočíkom. Cyklovozík vám do značnej miery nahradí kočík a je veľmi pravdepodobné, že keď si zvyknete na komfort, ktorý vám ponúka, na bežný kočík už ani len nepomyslíte.

Praktickosť

Ste mamičkou na materskej, v kočíku máte bábätko, za ruku ťaháte ledva chodiaceho ďalšieho potomka a idete na nákup. Na rozbitej ceste máte čo robiť, aby ste to „ukočírovali“, keď pridáte ťažký nákup, aj si trochu ponadávate a povzdychnete, že nemôžete využiť skratku „poza bučky“.

Avšak s cyklovozíkom sa vám otvoria dvere (takmer) neobmedzených možností. Vďaka veľkým kolesám a odpruženiu nerovnosti na ceste ani nepostrehnete, na cestu domov môžete zvoliť aj poľnú, prípadne lesnú cestu a nákup si celkom pohodlne odveziete vo veľkom úložnom priestore.

Detské ihrisko nemusí byť vašou jedinou destináciou.

Cyklovozík. Foto: Juraj Janco
Cyklovozík. Foto: Juraj Janco

Komfort

Vďaka spomínanému odpruženiu sa s rodinkou môžete vybrať aj na výlet do lesa (buď na bicykloch, alebo pešo) – cyklovozík si poradí aj s terénom. Samozrejme, nič extrémne. Vaše dieťa sa bude stále cítiť pohodlne ako v bavlnke. Až tak pohodlne, že možno väčšinu výletu prespí. Ak sa rozhodne bdieť, vďaka priehľadným bočným stenám sa môže kochať výhľadmi a filozofovať o živote a ekologických problémoch :-). Špičkové modely mysleli hádam na všetko, a tak vášho miláčika ochráni aj sieťka proti hmyzu a nepremokavá slnečná clona. Cez leto vám navyše poskytne dokonalú ventiláciu a cez zimu ochráni pred chladom a vlhkom.

Od bábätiek až po malých juniorov

Cyklovozík nie je sezónna záležitosť. Vďaka novorodeneckej vložke môžete cyklovozík využívať už od raného detstva. Nosnosť vozíkov býva do 45 kg, vďaka čomu v ňom odveziete aj naozaj veľké dieťa. Záleží len od kondície :-).  

Dvojčatá?

Výrobcovia mysleli aj na dvojičky, a tak nájdete v ponuke aj dvojmiestne vozíky. Samozrejme, tento druh vozíkov využijete aj v prípade, ak máte dve deti, medzi ktorými nie je veľký vekový rozdiel. Netreba kupovať dva vozíky – postačí jeden dvojmiestny.

Kondícia

Nemusíte byť práve Rambo, aby ste utiahli za sebou na bicykli cyklovozík. Hoci so záťažou musíte počítať. Takže, ak máte pochybnosti o svojej kondícii, buďte zo začiatku opatrní a nenaplánujte si hneď príliš dlhú a náročnú trasu. Hmotnosť cyklovozíkov sa pohybuje približne v rozmedzí od 9 – 14 kg, čo vám zaručí viac spálených kalórií. Ideálny spôsob ako sa dostať do formy, nemyslíte?

TIP

Cyklovozíky pomaličky naberajú na popularite aj v našich končinách (v Čechách sa ich ročne predá okolo 3 500 kusov). Na Slovensku sa uskutočnil minulý rok prvý ročník zrazu cyklovozíkov. Prilákal približne 60 ľudí a 20 cyklovozíkov. Tento rok môžete byť jeho súčasťou aj vy. Zraz je naplánovaný na 20. – 25. 6. 2011 na Teplom Vrchu.

Viac info:
Facebook: skupina „CYKLOVOZÍKY“
Web: www.cyklovoziky.sk/ostatne/zraz-cyklovozikov/

Cyklovozík. Foto: Martin Hyc
Cyklovozík. Foto: Martin Hyc

Z pohľadu mamičky:

Martina, 34 rokov

„Vďaka cyklovozíku sme nemuseli meniť svoj životný štýl. Keď sa pred štyrmi rokmi narodil náš najstarší, hneď sme si kúpili cyklovozík a naďalej sme trávili spolu aktívne víkendy. Navyše, vďaka možnosti športovať som sa po pôrode veľmi rýchlo dostala naspäť na pôvodnú váhu. A tak, keď sme pred dvoma rokmi čakali dcérku, neváhali sme a kúpili sme ďalší. Decká vozenie zbožňujú a výborné na tom je, že naša rodina môže byť stále pokope. Martinko má už štyri roky a hoci je veľmi neposedný, do vozíka lezie s nadšením. Cyklovozík je užitočný pomocník aj na dovolenke. Výlety na pláž, prechádzky po meste, bicyklové výlety po okolí, ľahká turistika, nič nebol problém a očividne z aktívnej dovolenky mali najväčšiu radosť deti. Som veľmi vďačná tomuto vynálezu, ktorý dáva našu rodinu dokopy a dopriala by som ho každej mamičke.“

Možnosti využitia:

(nie všetky sety sú v štandardnej výbave a nie každý model ponúka možnosti rozšírenia o všetky spomenuté sety)

  • cyklistika
  • jogging
  • turistika
  • bežky / skialp
  • nordic walking

Užitočné informácie:

  • cena: približne od 250 – 900 €
  • úložný priestor: približne od 40 – 100 litrov
  • určenie: deti od 0 – 5 rokov
  • nosnosť: približne do 45 kg

Bezpečnosť a komfort:

(výbava sa môže pri niektorých modeloch – hlavne lacnejších – líšiť)

  • robustný oceľovo-duralový rám
  • päťbodové bezpečnostné pásy
  • odrazky
  • reflexné prvky
  • nárazníky vpredu a vzadu
  • moskytierka (ochrana proti hmyzu)
  • nepremokavá slnečná clona
  • ventilácia
  • priehľadné bočné steny

* oproti cyklosedačke neporovnateľne bezpečnejší

Prehľad vybraných cyklovozíkov:

1. Cyklovozík Croozer Kid 1

Cyklovozík Croozer Kid 1
Cyklovozík Croozer Kid 1

Jeden z lacnejších cyklovozíkov, ktorý sa zameriava na čo najvyššiu efektivitu za menej peňazí. V základnej výbave vám hneď ponúka niekoľko setov – môžete ho viezť za bicyklom alebo využívať pri joggingu. Za príplatok ho môžete vybaviť lyžiarskym, trekingovým setom, pláštenkou a slnečnou clonou.
Hmotnosť / nosnosť: 13,3 kg / 35 kg
Cena: 379 €

2. Cyklovozík Chariot Cougar

Cyklovozík Chariot Cougar.
Cyklovozík Chariot Cougar.

Možnosť jednomiestnej aj dvojmiestnej verzie. Nastaviteľné odpruženie umožňuje prispôsobiť tuhosť podľa hmotnosti pasažiera; v prípade dvojmiestnej verzie môžete nastaviť odpruženie každému dieťaťu zvlášť. Extra veľký batožinový priestor možno sklopiť, aby vám nezavadzal napríklad pri joggingu. Dvojkolesový základ treba doplniť dokúpením niektorého setu.
Hmotnosť / nosnosť: jednomiestny 9,7 kg / 34 kg
dvojmiestny 11,2 kg / 45 kg
Cena: jednomiestny 633 €
dvojmiestny 676 €

3. Cyklovozík Chariot CX

Cyklovozík Chariot CX.
Cyklovozík Chariot CX.

Ak nechcete žiadne kompromisy a sebe a svojmu dieťaťu chcete ponúknuť jeden z najprepracovanejších modelov, Chariot CX určite stojí za zváženie. Novinkou sú synchronizované bubnové brzdy zadných kolies, ktoré zaručujú bezpečnú jazdu pri in-line korčuľovaní a pohodlné parkovanie. V základnej výbave vám ponúka moskytierku, slnečnú clonu a ďalšie vymoženosti, ktoré zabezpečujú komfort a bezpečnosť. Dvojkolesový základ treba doplniť dokúpením niektorého setu.
Hmotnosť / nosnosť: jednomiestny 10,4 kg / 34 kg
dvojmiestny 11,8 kg / 34 kg
Cena: jednomiestny 843 €
dvojmiestny 887 €

Text: Redakcia
Foto: Mariana Turanová, Juraj Janco, Martin Hyc

1/1
Zavrieť reklamu