V akom veku možno ešte chodiť na preteky?

28. februára 2017
Preteky. Zdroj: Shutterstock

V akomkoľvek! Vek nie je prekážkou, aby ste si neužili radosť z pretekov. Je to osvieženie vašich tréningov a dodá vám to motiváciu. Nehovoriac o obdive vášho okolia.

Výskumy dokonca dokazujú, že seniori, ktorí chodia aj na preteky, sú v oveľa lepšej kondícii a majú väčšiu silu ako ich rovesníci, ktorí „len“ aktívne športujú. Preteky vás totiž vytrhnú z vášho stereotypu a vaše telo sa bude musieť vyrovnať s iným druhom záťaže. A pretekové tempo inokedy veľmi ťažko nasimulujete – naše telo nás totiž núti šetriť sa.

A pre všetkých, ktorí si chcú merať svoje sily na pretekoch:

Treba sa trápiť konkurenciou?

Netreba sa trápiť, ale keď sa vyberiete na preteky, všímajte si bežcov okolo seba a taktizujte. Ak pred sebou vidíte pretekára, ktorý je zhrbený, stačí trochu nakopnúť tempo a je váš. Bežte s rozumom, hlavne ku koncu sa snažte vygradovať vaše tempo a pokúsiť sa predbehnúť čo najviac bežcov pred vami. Samozrejme, najlepšie je, keď idete na veľké preteky, kde si takýmto spôsobom môžete zdvihnúť sebavedomie.

Ako dobre poznať a nastaviť svoje tempo?

Ak je reč o tempe na pretekoch, nejeden športovec vám poradí: „Začni naplno a postupne zrýchľuj.“ Naša skromná rada je, aby ste si dali pozor na prepálenie tempa. Lepšie je začať trochu pomalšie a postupne zrýchľovať na tempo, ktoré budete vedieť dlhodobo udržať.

Preteky vás prinútia k vyšším výkonom. Zdroj: Shutterstock
Preteky vás prinútia k vyšším výkonom. Zdroj: Shutterstock

Nemá zmysel prvý kilometer ísť svoje osobné maximum a zvyšné kilometre ťahať jazyk po zemi. Do tréningu na preteky skúste zaradiť rýchle úseky: 400 m, ak sa chystáte na 5-kilometrový beh, 800 m, ak pôjdete na 10-kilometrový beh. Idea je v tom, že medzi úsekmi si dáte výklus alebo strečing a snažíte sa ísť všetky rýchlo a zároveň tak, aby ste všetky zvládli aspoň v približnom tempe.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu