Najlepšie tipy na výlet do Dolného Rakúska!

Dolné Rakúsko. Zdroj: Wiener Alpen in Niederosterreich/Franz Zwickl

Rakúsko je obľúbenou destináciou (nielen) Slovákov. Krásna príroda, ktorá láka z fotiek nie je žiadným produktom photoshopu – zelená je naživo ešte zelenšia, modrá ešte modrejšia. Fascinujúca kultúra, ktorá si stráži prírodné krásy ako oko v hlave môže byť nejednej krajine vzorom.

Väčšine aktívne zmýšľajúcich ľudí si však pod Rakúskom predstaví výlučne ľadovce Álp. Nemusíte sa však hnať tak ďaleko pre dotyk s neuveriteľnou prírodou. Dolné Rakúsko, vyslovene na skok z Bratislavy, si určite zamilujete.

Leto v horách

Rakúsko je pre našinca obľúbenou dovolenkovou destináciou. Hlavne cez zimu. Ak ste aj nemali česť ochutnať rozprávkovo zasneženú krajinu našich západných susedov, určite ju poznáte z reklám a katalógov cestovných kancelárií. Vyžeňte však stereotyp z hlavy. Poďte s nami na výlet do Rakúska v lete a zažite (aj) najzelenejšie lúky, aké si len viete predstaviť. Predstavíme vám srdce Rakúska – malebnú krajinu rozprestierajúcu sa okolo Viedne, oboma smermi od brehov Dunaja a zároveň najrozmanitejšiu provincia celej krajiny. Vitajte v Dolnom Rakúsku.

Viedenské Alpy – nielen pre lyžiarov

Najjužnejšia časť Dolného Rakúska, nesúca meno Viedenské Alpy sľubuje rôzne možnosti aktívneho odpočinku pre všetkých, ktorí nepohrdnú kopcovitou krajinou. Schneeberg, Rax a Semmering (2 075m) je alpské dolnorakúske trio ponúkajúce krásne výhľady a umeleckú inšpiráciu. Ak ste naladený na umeleckú nôtu, vezmite si so sebou skicár alebo rozpracovanú zbierku poézie a nechajte sa unášať romantickým prostredím. A hoci sú tieto oblasti známe svojimi vynikajúcimi podmienkami na lyžovanie, ani cez leto neprídete skrátka.

Pre celú rodinu

Turistika a (horská) cyklistika sú najobľúbenejšie letné aktivity, ale ak aj nemáte práve chuť trochu potrápiť telo, prípadne máte strach, že vaše malé potomstvo nezvládne o niečo dlhší výlet, nezúfajte. Región je ideálne miesto pre celú rodinu. Viaceré vyhliadky sú prístupné aj autom, prípadne lanovkou. Jednoducho, nemusíte sa zapotiť, aby ste sa dotkli “neba”. Nehovoriac o tom, že si prinesiete domov zážitky, ktoré vám budú dodávať chuť do života, keď budete sedieť za zavretými oknami, v klimatizovanej kancelárii.

Mostviertel – v rozmanitosti je krása

Región v juhozápadnej časti Dolného Rakúska, ktorý má dve tváre – na juhu naberá krajina alpský ráz, je plná nedotknutej prírody, úzkych údolí a vŕškov. Na severe, s hranicou v podobe Dunaja je Mostviertel podmanivou krajinou mierne zvlenných kopcov a kopčekov. Vďaka Dunajskej cykloceste je táto oblasť ideálna pre cykloturistiku.

Ubytovanie

Lacné: Terrassen-Camping

Terrasen-Camping Traisen. Foto: Camping Traisen
Terrasen-Camping Traisen. Foto: Camping Traisen

Terrassen-Camping Traisen Romantický kemp s výhľadom na kopce je ten pravý oddych v spätosti s prírodou. Kemp má k dispozícii (okrem iného) aj detské ihrisko a bazén, pre náročnejších a workoholikov je možnosťpripojenia sa do internetu. Môžete podnikať výlety do okolia, v oblasti je veľmi obľúbená horská cyklistika a môžete si zájsť aj do neďalekej Viedne.
Cena: od 23€
www.camping-traisen.at

Stredné: PayerbachHof

Hotel Payerbacherhof.
Hotel Payerbacherhof.

Romantické ubytovanie v Payerbachu na brehu rieky je to pravé orechové pre vašu dovolenku. Payerbacherhof postavený v roku 1854 je rodinný podnik – postará sa o vás rodina už štvrtá generácia rodiny Hübner a ich peronál. Po náročnom aktívnom dni si môžete oddýchnuť vo vírivke, v bazéne alebo na masáži.
www.payerbacherhof.at

Originálne: Looshaus

Looshaus. Foto: Christian Redtenbacher
Looshaus. Foto: Christian Redtenbacher

Historická budova z roku 1928 prerobená do moderného šatu, ponúkajúca výhľady na Semmering a Rax je to pravé ubytovanie pre vyznávačov moderného umenia. Rodinný podnik nachádzajúci sa 900 m nad morom vám ponúkne vynikajúci štartovný bod pre vaše aktivity aj v lete aj v zime.
Cena: od 35 €
wwwww.looshaus.at

Strava

Lacné: Heurige

Navštívte domáce rakúske trhy. Foto: Shutterstock
Navštívte domáce rakúske trhy. Foto: Shutterstock

Rakúšania majú veľmi zaujímavý zvyk. Niekoľkokrát v roku (presné dátumy si treba pozrieťv kalendári) majú “špeciálne” dni, kedy na svojich gazdovských dvoroch predávajú domáce víno a jedlá studenej kuchyne a všetko je to za veľmi dobré ceny, ktoré sú navyše oslobodené od dane. Vrelo odporúčame!
www.top-heuriger.at

Stredné: Schneeberg Genussladen

Kvalitné rakúske potraviny. Foto: Shutterstock
Kvalitné rakúske potraviny. Foto: Shutterstock

Schneebergské lahôdky v Bad Fischau-Brunne, vysokokvalitné potraviny, ktoré pochádzajú priamo od hospodárov z okolitých hôr. Na výber máte sezónnu zeleninu a ovocie, ale aj rôzne druhy mäsitých výrobkov – šunka, ovčie, jahňacie a jelenie mäso. Na svoje si prídu aj milovníci syrov a čerstvého mlieka. Samozrejmosťou je pečivo, džemy a dokonca aj domáce bio víno.

Originálne: Kartause Gaming

Kartause Gaming Foto: Mostviertel Tourismus/ weinfranz.at
Kartause Gaming Foto: Mostviertel Tourismus/ weinfranz.at

Obed v kláštore? Prečo nie? Hlavne ak ste milovníkom piva. Mnísi tu vyrábajú vlastné pivo, ktorého produkciu si môžte pozrieť na vlastné oči. Ak by vám pivo moc zachutilo a príliš by vás “spoločensky” unavilo, môžete využiť aj možnosť ubytovania sa v originálne zariadených izbách.
www.kartause-gaming.at

Na zdravie!

Hruškový mušt. Zdroj: Shutterstock
Hruškový mušt. Zdroj: Shutterstock

Región Mostviertel učaruje hlavne milovníkom “ľahkého” alkoholu. Táto oblasť je totiž známa výrobou hruškového muštu, čo je jedinečné, pretože v Európe sa vyrába mušt hlavne z jabĺk. Ak si návštevu naplánujete na koniec apríla, zažijete rozkvet približne 300 000 hruškových stromov. Mušt skúšajte priao na mieste – najlepšie v jednej z mnohých útulných vinárničiek.

TIPY:

Mariazeller Bahn

Mariazellerbahn. Foto: MostviertelTourismus/weinfranz.at
Mariazellerbahn. Foto: MostviertelTourismus/weinfranz.at

Mariazell je známe pútnické miesto, ktoré ponúka množstvo možností aktívneho oddychu, aj v lete, aj v zime. Mariazellská železnica je historická úzkokoľajná železnica, ktorá je zároveň najdlhšou úzkokoľajkou v Rakúsku. Určite by ste ju pri plánovaní výletov nemali vynechať, hlavne ak sa chystáte dovolenkovať s deťmi. Železnica spája dolnorakúske hlavné mesto St. Pölten s Mariazellom. V Mariazelli určite navštívte svetoznámu baziliku, vlastivedné múzeum a čarovné jazero Erlaufsee.

Cyklocesta Treisental-Radweg

Cyklocesta Traisental Radweg. Foto: MostviertelTourismus/Weinfranz.at
Cyklocesta Traisental Radweg. Foto: MostviertelTourismus/Weinfranz.at

Cyklocesta Treisental v regióne Mostviertel je doslova pre všetkých. Prejdete ňou od Dunaja až do Mariazellu, čo vám pokryje 111 km. Ak chcete hltať kilometre, zvládnete túto trasu za deň, ak si chcete spraviť výlet pre celú rodinu, môžete si trasu rozdeliť do štyroch etáp. Prvú etapu začnete z Dunajskej cyklocesty, prípadne, na Treisental Radweg sa môžete napojiť v mestečku Traismauer a odveziete sa do St. Pöltenu. Druhú etapu začnete v St. Pöltene a ukončíte je v Lilienfelde, v tretej etape si zabicyklujete do St. Aegydu a v štvrtej ukončíte svoju cestu v Mariazelli.

1. Etapa: Dunajská cyklocesta – St. Pôlten (23 km)
2. Etapa: St. Pôlten – Lilienfeld (27 km)
3. Etapa: Lilienfeld – St. Aegyd (24 km)
4. Etapa: St. Aegyd – Mariazell (37 km)

Kláštor Seitenstetten

Kláštor Seitenstetten. Foto: MostviertelTourismus/Weinfranz.at
Kláštor Seitenstetten. Foto: MostviertelTourismus/Weinfranz.at

Historória dýchajúca z benediktínskeho kláštora Seitenstetten založeného v roku 1112 vás v mysli prevedie dávnymi dobami, ktoré si predstavujete pri čítaní historických románov. Medzi rokmi 1718-1747 musela stavba prejsť rozsiahlou rekonštrukciou, vďaka čomu získala terajší barokový ráz. Kláštor sa nachádza medzi mestami Amstetten a Steyr. Pri návšteve určite nevynechajte kláštorný kostol, knižnicu, obrazáreň, mramorovú sálu a kláštornú záhradu s viac ako sto druhmi ruží.
kultur@stift-seitenstetten.at

Raxalpe – lanovka na Rax

Lanovka na Rax. Mapa: Robert Hošták
Lanovka na Rax. Mapa: Robert Hošták

Lanovka na Rax bola úplne najprvšou lanovkou v Rakúsku. Vďaka nej sa na vrchol Heukuppe (2007 m) dostanete “bezbolestne” a aj s celou rodinou. Rozľahlá vysokohorská planina Raxplateau je obľúbeným cieľom peších turistov. Nenáročné putovanie v lone panenskej prírody budete očarení výhľadmi na celé Viedenské Alpy a vôňa množstva pestrofarebných alpských kvetov bude hýčkať vaše zmysly.
Cena: 19,30 € dospelí; deti do 6 rokov zdarma
www.raxseilbahn.com

Festival Schwaigen-Reigen

Festival Schwaigen-reigen. Foto: Niederösterreich-werbung/Aleksandra Pawloff
Festival Schwaigen-reigen. Foto: Niederösterreich-werbung/Aleksandra Pawloff

Ak si svoj výled do Viedenských Álp naplánujete na 9. júna, máte možnosť zažiť regionálny festival plný dobrej nálady, regionálnej hudby a rôznych špecialít, ktoré pošteklia váš žalúdok a zmysly. Do projektu je zapojených viacero chát z tejto oblasti a k dispozícii bude kyvadlová doprava, takže s pitným (viacpercentným) režimom nebude problém. Avšak, pre využitie všetkých organizátorskych benefitov sa musíte dopredu zaregistrovať. Potrebné informácie nájdete na www.schwaigen-reigen.at.

Text: Redakcia
Foto: Wiener Alpen in Niederosterreich/Franz Zwickl

1/1
Zavrieť reklamu