5 tipov na špičkovú lyžovačku v Tirolsku

14. marca 2017
Thurntaler Sillian, Tirolsko. Foto: Shultz Gruppe/Mario Webhofer

Ak existuje nejaká krajina, ktorá je synonymom lyžovania, je to Rakúsko. My Slováci máme to šťastie, že aj keď Alpy nemáme priamo na svojom území, nie sú ani tak ďaleko.

Keď sme teda dostali ponuku ísť si zalyžovať do Tirolska, ktoré je jedným z lyžiarsky najatraktívnejších krajov Rakúska, neváhali sme.

Vyskúšali sme pre vás

Osttirol (alebo Tirolsko, ako ho slovenčina zhodne pomenúva spolu so spolkovou krajinou Tirol), leží na samom juhu pri hraniciach s Talianskom. Nech by ste sa už z Lienzu, neoficiálneho hlavného mesta regiónu vybrali ktorýmkoľvek smerom, do hodiny by ste narazili na nejaké lyžiarske stredisko.

Mnohé z týchto lyžiarskych stredísk, spolu s niekoľkými v Korutánsku vlastní jedna rodina – Familie Schultz.

Tzv. Schultz Gruppe združuje dovedna 6 stredísk s viac ako 500 kilometrami zjazdoviek a 82 vlekmi a lanovkami, ktorých spoločným menovateľom je tradícia a dlhými rokmi overené know-how rodiny, ktorá kedysi začínala z ničoho, resp. z jedného vleku na kopci Zillertal.


Hochzillertal–Kaltenbach je dnes najväčším strediskom vo vlastníctve Shultz Gruppe, spolu so Skizentrum St. Jakob im Defereggental, Mölltalerským ľadovcom s celoročnou prevádzkou, Ankogel, Großglockner Resort Kals-Matrei a Skizentrum Hochpustertal-Sillian.

Práve do posledných dvoch spomínaných sme sa vybrali osobne otestovať lyžovačku, ktorú ponúka Tirolsko pre Slovákov, a vlastne pre hocikoho, kto sa rozhodne za panorámou alpských trojtisícoviek merať cestu.

O regióne

Východné Tirolsko bolo kedysi jedným z najchudobnejších krajov Rakúska, v ktorom si ľudia zarábali na živobytie tradične – chovom a pestovaním. Turistika a primárne stavba lyžiarskych stredísk však do regiónu priniesla obrovské množstvá pracovných miest.

Ľudia zamestnaní v cestovnom ruchu sú preto za svoju prácu vďační a vedia, že každý spokojný turista je zárukou blahobytu. Vďaka tomu na každom kroku stretnete mimoriadne ochotný personál.

V regióne tiež našlo prácu mnoho Slovákov, a tak sa vám veľmi ľahko môže stať, že vám čašník zaželá „dobrú chuť“ k večeri pripravenej prevažne z domácich produktov od miestnych malovýrobcov, na ktorých si tirolskí hotelieri zakladajú.

Zdroj: Schultz Gruppe
Zdroj: Schultz Gruppe

1. Skizentrum Hochpustertal-Sillian: malé rozlohou, veľké zážitkami

Približne šesť hodín cesty z Bratislavy prevažne po diaľniciach sa nachádza malé stredisko okupujúce prakticky len jeden kopec – 2407 metrov vysoký Thurntaler.

O to viac v ňom vstupuje do hry umenie rakúskych staviteľov lyžiarskych stredísk, ktorí kopec so štyrmi lanovkami a dvoma kotvovými vlekmi využívajú naplno zjazdovkami prevažne strednej obtiažnosti s nespočtom variácií a alternatívnych ciest, na ktorých si zalyžuje naozaj každý – od milovníkov dlhých a rýchlych carvingových oblúkov po celej šírke mierne klesajúcej zjazdovky, až po vyznávačov strmších a užších zjazdoviek.

V spleti vzájomne poprepájaných svahov je niekedy až problém sa vyznať a nájsť si tie svoje najobľúbenejšie určite zaberie väčšiu časť dňa. Aj keby sa však človek stratil, vždy príde k dolnej stanici niektorej z lanoviek, ktorými sa môže vyviezť naspäť nahor a v bádaní pokračovať tam, kde skončil.

Nech už však bola naša trasa akákoľvek, jedno mali všetky spoločné – perfektne upravené svahy, prakticky bez ľadu, za ktoré vďačí stredisko orientácii na slnečnú stranu, aj umeniu Rakúšanov upraviť technický sneh aj počas tejto zimy skúpej na prírodné sneženie tak, aby čo najväčšmi kvalitou pripomínal ten od Perinbaby.

2. Pohodlie priamo oproti lanovke

Priamo pod kopcom sa nachádza dedinka Sillian, ktorá je východzím bodom pre začatie lyžovačky v stredisku, a zároveň sa stala aj našim základným táborom.

Hotel Sporthotel Sillian**** je rovno cez cestu od dolnej stanice kabínkovej lanovky a aj preto je takpovediac ideálnym miestom na váš pobyt. Medzi jeho hlavná lákadlá tiež patrí obrovský welness s rozlohou cez 3000ms voľným vstupom pre hotelových hostí, či vynikajúca kuchyňa ponúkajúca gastronomické zážitky, ktoré k lyžovačke u našich západných susedov neodmysliteľne patria.

Spoloční majitelia s lyžiarskym strediskom zaručujú zvýhodnené ceny skipasov pre hotelových hostí a ponuku výhodných pobytových balíčkov.

Hotel Dolomiten Residenz Sporthotel Sillian. Foto: Schultz Gruppe
Hotel Dolomiten Residenz Sporthotel Sillian. Foto: Schultz Gruppe

3. Großglockner Resort Kals-Matrei: Panoráma s gurmánskym zážitkom

Druhé stredisko, do ktorého sme zavítali je od Sillianu vzdialené len niečo cez hodinu a dĺžkou zjazdoviek je dvojnásobne veľké. 110 kilometrom zjazdoviek a 15 lanovkám a vlekom kraľuje vrch Cimaross s 2621 metrami.

Ako už názov strediska napovedá, v nádhernej panoráme, ktorá sa vám po vyvezení sa na Cimaross naskytne nájdete aj najvyšší vrch Rakúska – 3798 metrov vysoký Großglockner.

Aj v Kals-Matrei, stredisku, ktoré dostalo názov podľa dvoch dedín na opačných stranách kopca, ktoré spája, nájdete prevažne stredne obtiažne zjazdovky, no s niekoľkými desiatkami kilometrov modrých najľahších a zopár čiernymi najťažšími.

Aboslútne dokonale pripravené zjazdovky, do ktorých je radosť zanárať hrany lyží, pokojne aj z niekoľkých dobre vybavených požičovní v okolí.

Ďalším spoločným menovateľom oboch nami navštívených stredísk boli aj svahy s minimom ľudí. Termín týždeň pred Vianocami vysvetľuje absneciu čakania na vleky len čiastočne. V regióne je totiž toľko stredísk, že sa ľudia krásne roztratia, a tak môžete na dlhé rady a šliapanie po lyžiach pod lanovkou pokojne zabudnúť.


K výnimočnosti strediska prispieva aj Adler Lounge, reštaurácia položená tesne pod vrcholom Cimarossu postavená s kompletne presklených fasád s výhľadom na niekoľko desiatok najvyšších alpských štítov.

Luxusné gastronomické zariadenie určite nie je „táckareň“, v ktorej by ste našli klobásky, či obľúbené šnicle, no obed v nej chutí hneď nadvakrát – očiam aj ústam, a ak máte čo i len trochu peňazí v dovolenkovom fonde naviac, zážitok z kuchyne ocenenej tými najvyššími oceneniami by ste si rozhodne nemali nechať ujsť.

Interiér reštaurácie Adler Lounge.
Interiér reštaurácie Adler Lounge.

4. Luxus prostredím, nie cenami

Nad dedinkou Kals am Großglockner nájdete aj novootvorený hotelový komplex Gradonna Mountain Resort ****s.

„S“ za hviezdičkami znamená Superior, ktorý sa hotelom udeľuje za nadštandardné vybavenie aj mimo izieb, akými sú napríklad welness priestory, či športové aktivity.

Luxusný hotel v 1500 metroch nad morom funguje na unikátnom, tzv. ski in – ski out princípe, pri ktorom sa snaží minimalizovať využívanie áut prístupom priamo zo svahu a lokalizáciou čo najväčšieho množstvo potrebných zariadení priamo do komplexu.

Okrem krásne nadizajnovaného hotela s rozmanitým welness centrom, kde vás izba vyjde od 119 uer na osobu na noc, sú k dispozícii aj chatky pripomínajúce skôr malé moderné rodinné domčeky v rovankom dizajne ako hotel. Všetky chatky sú orientované tak, aby ste sa zobúdzali s panorámou alpských končiarov a ak naplníte desaťmiestnu kapacitu chatky, cena vás vyjde len od 64€ na osobu.

Unikátny komplex Gradonna****s Mountain Resort. Zdroj: Schultz Gruppe
Unikátny komplex Gradonna****s Mountain Resort. Zdroj: Schultz Gruppe

5. Na deti sa nezabúda

To, že minihostia majú v strediskách Schultz Gruppe významné miesto niet pochýb už z letmého pohľadu na cenníky lyžiarskych lístkov stredísk. Nielenže deti do 6 rokov majú lístok zadarmo no spravidla približne polovičný detský tarif platí až do osemnástich rokov.

Okrem výhodných týždenných pobytových balíkov, ktoré ponúka prakticky každé zo stredísk je k dispozícii aj balíček pre školákov, ktorí sa chcú naučiť lyžovať. Za 289€ za ubytovanie, stravu, dopravu aj lístky sa vám domov vráti lyžiar, ktorého progres v lyžiarskej škole máte garantovaný.

Tento výlet sa dá objednať aj v stredisku Mölltaler Gletscher, kde sa lyžuje celoročne, a tak sa vaše ratolesti môžu domov vrátiť naučené lyžovať ešte pred samotným začiatkom sezóny. Viac info nájdete na www.schultz-ski.at.

Ak premýšľate nad lyžovačkou v Rakúsku, a zatiaľ ste si nevybrali konkrétnu destináciu, rozhodne zaraďte medzi prvé priečky Tirolsko. Ak región stavia na prirodzene vynikajúcich podmienkach pre turistický ruch, výsledok jednoducho nemôže byť zlý, a inak to nie je ani v prípade lyžovačky na juhu Rakúska.


Text: Filip Nagy
Foto: Schultz Gruppe

1/1
Zavrieť reklamu