5 dobrých rád, aby šport nebolel

Aby šport nebolel. Foto: Shutterstock

Nie každý deň má široká verejnosť možnosť zúčastniť sa športovej konferencie. Keď sme sa dozvedeli, že 9. februára sa v Bratislave uskutoční už tretí ročník konferencie Aby šport nebolel, neváhali sme sa zúčastniť a neoľutovali sme.

A aby ste neboli o nič ukrátení, prinášame vám zopár zaujímavých poznatkov, ktoré odzneli z úst odborníkov.

1. Existuje dobrá bolesť?

Prekonali ste zranenie a znova začínate so športom? Cítite ešte stále bolesť v postihnutom mieste a neviete, či už môžete športovať, alebo ešte nie?

Ak cítite bolesť pred tréningom, ktorá počas tréningu postupne prestane a po tréningu bolí zase trochu viac, je to tzv. dobrá bolesť. Veľmi dôležité je, aby ste o bolesti a jej charaktere hovorili so svojím fyzioterapeutom. (Ing. Vladimír Ščerbanovský – fyzioterapeut, Košice)

2. Treba operovať vysunuté platničky?

Ak máte vysunuté platničky v driekovej časti, ale nemáte bolesti, operačné riešenie nie je nevyhnutné. Mali by ste to brať ako žltú kartu – znamená to, že vaša chrbtica má problém a treba sa jej začať venovať. Navyše, žiaden chirurg by pacienta nemal presvied- čať ísť na operáciu. (MUDr. Bruno Rudinský, CSc., Nové Zámky)

3. Drahá obuv = záruka kvality?

Žiaľ, v dnešnej marketingovej dobe si človek nemôže byť ničím istý. Akokoľvek drahá obuv nie je zárukou, že vám spraví dobre.

V obchode vám síce zmerajú, či máte neutrálny, pronačný alebo supinačný došľap a podľa toho vám vyberú aj (drahé) tenisky. Problém je však v tom, že málokto má obidve chodidlá úplne totožné a v tomto prípade vám takéto „špeciálky” spravia viac škody než osohu. O super drahých a super špeciálnych univerzálnych vložkách ani nehovoriac.

Ak cítite, že by ste mohli mať problémy s došľapovaním pri behu, najlepším riešením je vyhľadať pomoc pedológa, resp. pediatra. (MUDr. Vladimír Hostýn, MPH)

4. Prečo trénovať ráno nalačno?

Ak sa venujete vytrvalostným športom, potrebujete telo naučiť prijímať energiu nielen z cukrov, ale aj z tukov. A to vôbec nie je jednoduché. Telu trvá dosť dlho, kým sa do takéhoto stavu dostane a chce to istú dávku sebazapierania.

Preto sa odporúča absolvovať dlhé ľahké tréningy (napríklad 3-hodinový cyklotréning) bez jedla a na čistej vode. Pomôže vám aj to, keď ráno vyrazíte na ľahký tréning nalačno. „Hlaďák“ vás, samozrejme, môže potrápiť, takže pre istotu si môžete nejakú malú „traťovku“ vziať do vrecka, ráno by ste však ľahký tréning v trvaní do dvoch hodín mali zvládnuť aj bez jedla. (MUDr. Karel Martinek, lekár českých profesionálnych cyklistov, Praha)

Ak trénujete vytrvalosť, mali by ste telo naučiť trénovať aj nalačno. Foto: Shutterstock
Ak trénujete vytrvalosť, mali by ste telo naučiť trénovať aj nalačno. Foto: Shutterstock

5. Trápia vás varixy?

Ak vás trápia varixy, športom si môžete pomôcť, ale aj uškodiť. Medzi odporúčané športy patrí: chôdza, beh, cyklistika, beh na lyžiach, plávanie. Vyhnúť by ste sa mali radšej silovým športom, tenisu, lyžovaniu či doskovým športom.

Dôležité je podotknúť, že zázračný liek na varixy neexistuje a takmer žiadny z produktov, ktoré poznáte z reklám, nefunguje. Pravdepodobne najlepšie účinky zaznamenávajú flavonoidy. Na varixy pomáhajú aj kompresné podkolienky. Musia však byť spravené tak, aby najviac sťahovali pri členkoch a smerom ku kolenám tlak musí klesať. (MUDr. Ján Postulka, kardiológ, Bratislava)

Informácie o ostatných výborných prednáškach, ktoré zazneli na konferencii, nájdete na stránke www.abysportnebolel.sk.

Text: Daniela Števánková
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu