10 tipov ako začať behať

Nike Ellie Goulding.

Už dlho sa chystáte začať, no stále to odkladáte na zajtra alebo na ďalší týždeň? Tu je 10 realistických tipov, ktoré vám pomôžu a budú vás motivovať, aby sa z vás konečne stala naozajstná bežkyňa.

1. Stanovte si rozumné ciele

Najdôležitejšie je vhodné predsavzatie. Ak ste dosiaľ vôbec nebehali, nemá zmysel klásť si na začiatok vysoké nároky. Musíte si zvoliť rozumnú vzdialenosť a početnosť tréningu. Po prvé by ste si mohli ublížiť a po druhé stratiť všetku motiváciu. Začínajte pozvoľna a bežte tak dlho, dokiaľ sa budete cítiť príjemne. Nesnažte sa za každú cenu ubehnúť vopred stanovenú vzdialenosť. Vnímajte reakciu vášho tela.

2. Plánujte

Vyhraďte si dva až tri dni v týždni, počas ktorých zaradíte beh s rovnakou dôležitosťou, ako sú raňajky a čistenie zubov. O svojej novej aktivite povedzte partnerovi, kolegom a všetkým v okolí. Budete tak pod väčším tlakom vydržať vo svojom odhodlaní.

3. Stanovte si konkrétny cieľ

Bežte za ním. Môže to byť čas, ktorý pobežíte vkuse, môžu to byť kilometre, ktoré chcete ubehnúť, alebo účasť na niektorých pretekoch.

4. Sledujte svoje pokroky

Monitorujte si nabehané kilometre. Vaše úspechy vás budú aj ďalej motivovať. Vyskúšajte technológiu Nikeplus, ktorá umož- ňuje sledovať vaše vý- kony (bližšie na webovej stránke www.nikewomenblog.cz).

5. Odmeňte sa

Na ceste za plnením cieľov sa nezabudnite odmeniť. Kúpte si niečo pekné, napríklad nové bežecké topánky alebo bežecký komplet. Urobíte si radosť a zároveň budete mať ďalšiu inšpiráciu. Budete sa tešiť na to, keď v nových veciach zasa vybehnete.

6. Nebehajte sama

Nechce sa vám behať samej? Prehovorte kamarátku, kolegyňu alebo partnera, aby s vami behali. Rýchlejšie vám to utečie, behanie sa stane súčasťou vášho týždenného programu a nebudete sa musieť prehovárať k obutiu bežeckých topánok. Môžete však skúsiť aj niektorý z bežeckých tréningov s profesionálnymi trénermi.

7. Pozor na stereotyp

Ak začnete mať pocit, že váš tréning prechádza do stereotypu, skúste zmenu. Bežte do iného parku, v iný čas než obvykle, choďte na verejné tréningy alebo si nechajte spraviť tréningový plán na mieru. Prehľad lokalít, kam môžete vybehnúť, nájdete na www.nikewomenblog.cz.

8. Nezanedbávajte strečing

Venujte mu čas. Uľavíte unaveným svalom a zároveň zlepšíte ich funkciu.

Nezanedbávajte strečing. Foto: Shutterstock
Nezanedbávajte strečing. Foto: Shutterstock

9. Značte si splnené predsavzatia

Papier so svojimi predsavzatiami majte pri sebe. Občas si svoje plány prejdite a odškrtnite si, čo všetko sa vám podarilo splniť. Hneď budete mať krajší deň.

10. Doprajte si správnu bežeckú obuv

Zvážte, na akom povrchu budete najčastejšie behať a čo od bežeckých topánok očakávate. Poraďte sa s odborným personálom, ktorý vám poradí, aký typ sa pre vás hodí.

Text: Nike
Foto: Nike, Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu