4 nové tipy na ochranu pred slnkom – nanočastice z opaľovacích krémov môžu škodiť

2. apríla 2017
Ochrana pred slnkom. Foto: Shutterstock

Môže opaľovací krém škodiť vašej pokožke? Nové výskumy ukazujú, že by ste mali prehodnotiť zaužívané pravidlá.

Dlhé roky sme počúvali, že prevencia pred rakovinou kože spočíva v hrubej vrstve opaľovacieho krému. V poslednej dobe sa však na svetlo sveta dostávajú informácie, že niektoré z týchto krémov sú tak napchaté chemickými látkami, že vám môžu viac uškodiť, ako pomôcť. Niektorí z nás sa dokonca natierajú takou hrubou vrstvou krému, až náš organizmus nie je schopný dopĺňať zásoby vitamínu D.

Nebezpečenstvo z nanočastíc

Ochranné krémy vytvárajú na pokožke buď bariéru, alebo sa vpijú do pokožky a absorbujú UV žiarenie.

Aké prísady sa však dostávajú do našej kože? Jedna z posledných štúdií informuje o nebezpečenstve hroziacom z nanočastíc, ktoré sú prítomné v niektorých (nielen) ochranných krémoch.

Táto štúdia zistila, že pri kontakte so slnečným žiarením nanočastice chemicky reagujú a uvoľňujú do nášho tela karcinogénne voľné radikály.

Veľmi veľa krémov masovej produkcie obsahuje namiesto organických častíc práve nanočastice.

Nanočastice sú najmenšie chemické látky, ktoré sa môžu dostať do nášho krvného riečiska a najlepšie je, keď sa tomu vyhneme.

S ochrannými krémami opatrne

Okrem „moderných” nanočastíc môžu krémy obsahovať aj iné nebezpečné látky. Napríklad retynil palmitát a oxybenzón, ktorý môže spôsobovať alergické reakcie a hormonálne narušenie. Pozor si treba dávať aj na petrochemikálie, parabény a phthaláty. Nebezpečenstvo sa však nezužuje len na jeden alebo dva typy chemických látok.

V jednom kréme môžete mať namixovaný pestrý kokteil škodlivých substancií.

Ako teda na slnko?

Keďže nemáme k dispozícii štúdie, ktoré by testovali dlhodobý vplyv takéhoto mixu škodlivých látok, najrozumnejšou radou, ako na opaľovanie, je nezdržiavať sa na slnku príliš dlho, používať najprirodzenejšie a organické produkty na trhu a chrániť sa ľahkým, vzdušným a dlhým oblečením. Nezabudnite však dopriať vašej pokožke aj dostatočné slnečné žiarenie, aby ste si doplnili zásoby vitamínu D.

Na ochranu pred slnkom je najlepšie používať najprirodzenejšie a organické produkty a ľahké oblečenie. Foto: ShutterstockNa ochranu pred slnkom je najlepšie používať najprirodzenejšie a organické produkty a ľahké oblečenie. Foto: Shutterstock
Na ochranu pred slnkom je najlepšie používať najprirodzenejšie a organické produkty a ľahké oblečenie. Foto: Shutterstock

4 tipy, ako sa opaľovať zdravo

1. Vyberte si správny ochranný krém

Prečítajte si popis a vyberte si produkt s čo najmenším množstvom chemických látok. Ideálne je, ak siahnete po kréme, ktorý blokuje slnečné žiarenie pomocou oxidu zinočnatého a dioxidu titaničitého, ale vyhnite sa takým, ktoré tieto látky obsahujú v nanočasticovej forme.

Bohužiaľ, v dnešnej dobe neexistuje zákon, ktorý by výrobcom prikazoval uvádzať nanočastice na štítkoch. Ale podľa skúseností ich neobsahujú „organické” produkty a taktiež sa v nich zvyknú nenachádzať konzervačné látky, umelé farbivá a arómy, čo ich robí vhodnejšími pre naše zdravie.

2. Aplikujte s rozumom

Vyhýbajte sa tomu, aby ste automaticky a bezmyšlienkovite capkali na seba opaľovací krém, keď vám to len napadne – nanášajte ho, len keď to skutočne potrebujete. Bude vám dosť na nič, ak väčšinu času strávite vnútri, alebo sa hneď po natretí oblečiete. Náš tip je: natierajte sa, len keď budete vystavený slnečnému žiareniu.

3. Radšej sa oblečte

Ešte lepšie, ako natierať sa vrstvami krému, je zakryť sa. Siahnite po voľnom, vzdušnom a ľahkom oblečení s dlhými rukávmi a na hlavu si dajte veľký klobúk, ktorý vám zatieni tvár a krk.

4. Nezabudnite na vitamín D

Samozrejme, chrániť si pokožku je veľmi dôležité, ale nevyhýbajte sa slnku úplne, pretože potrebujete doplniť zásoby vitamínu D. Tento vitamín pomáha udržiavať silné kosti a imunitný systém a taktiež pomáha pri prevencii pred rakovinou. Počas leta vám stačí pomerne krátke vystavenie sa slnečným lúčom (ktoré vás neohrozí rizikom rakoviny kože) približne 20 minút medzi desiatou a treťou hodinou trikrát týždenne.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu