Natankujte energiu z prírody! Tu je 5 skvelých potravín, ktoré vás nakopnú

10. apríla 2017
Športové nápoje alebo zdravá strava? Foto: Shutterstock

Pre výživu športovca je prírodná cesta najlepšia. Choďte do toho a siahnite po tom najlepšom z prírody. Vaše telo sa vám odmení extra výkonom.

Niet žiadnych pochybností o tom, že športové nápoje a energetické gély ponúkajú rýchlu a jednoduchú cestu, ako poháňať svaly k práci. Žiaľ, až príliš veľa ľudí doslova hltá tieto športové doplnky stravy sediac pritom za stolom vo svojich kanceláriách, namiesto toho, aby ich používali správne – pri cvičení.

Keď ide o výživu športovca, mnohé prieskumy potvrdzujú, že víťaznou voľbou sú prírodné potraviny. Z hľadiska výkonu aj zdravia je vždy lepšie jesť v prvom radu „skutočné“ jedlo a až druhotne k nemu pridať doplnky – ale len ak je to nevyhnutné.

Pokiaľ nie ste vo vytrvalostnom tréningovom programe alebo necvičíte viac ako 90 minút, športové nápoje môžu pre vás byť zničujúce vzhľadom na vysoký obsah cukrov.

Skutočné nespracované potraviny dodávajú organizmu oveľa viac výživných a telu prospešných látok. Vláknina, vitamíny a minerály nachádzajúce sa v prírodnom jedle sú nenahraditeľné a nemôžu byť umelo obsiahnuté v športových nápojoch a doplnkoch. Začnite teda ihneď tankovať svoje telo prírodnými dobrotami.

1. Zelený čaj

Nie je len osviežujúcim nápojom, ale aj skvelým spaľovačom tukov. Zelený čaj má silný osviežujúci účinok na organizmus vystavený dlhodobej fyzickej aj psychickej záťaži.

Zelený čaj vám dodá energiu na športovanie. Foto: Shutterstock
Zelený čaj vám dodá energiu na športovanie. Foto: Shutterstock

Obsahuje antioxidanty, polyfenoly a katechíny, ktoré pomáhajú dobíjať energiu, a tak zvyšovať jej vydané množstvo za 24 hodín. Má blahodarné účinky na pleť, zabraňuje poteniu a potláča pocit smädu. Zároveň upokojuje a pomáha vám lepšie sa sústrediť. V diéte športovca je nenahraditeľným nápojom. Doprajte si bez obáv 4 až 5 šálok denne. Ak vám nie je sympatická jeho chuť, doplňte ho mätou.

2. Tmavá čokoláda

Všetci milujú čokoládu. Nie je možné, aby táto lahodná potravina nemala pozitívny efekt na vaše telo a dušu.

Tmavá čokoláda vás tiež nabudí do akejkoľvek športovej aktivity. Foto: Shutterstock
Tmavá čokoláda vás tiež nabudí do akejkoľvek športovej aktivity. Foto: Shutterstock

Čokoládu s obsahom kakaa nad 70 % by ste mali konzumovať pravidelne. Má vysoký antioxidačný potenciál. V preklade je to vlastnosť látok zabrániť tvorbe voľných radikálov, alebo obmedziť ich škodlivé účinky v organizme. Kakaový prášok v čokoláde dosahuje, dokonca aj prevyšuje hodnoty antioxidantov bobuľových plodov. Každým kúskom zjedenej tmavej čokolády odstraňujete aj napätie a stres a privolávate si pocit pokoja.

3. Cvikla

Milujeme ju, pretože je krásne ružová. Krása ale nie je všetko a podstatné sú hodnoty vo vnútri. Cvikla je ideálna odpoveď na častú otázku: „Čo zjesť pred tréningom?“

Cvikla je vynikajúca v šťave, šaláte, ale aj varená alebo pečená. Vyskúšajte. Foto: Shutterstock
Cvikla je vynikajúca v šťave, šaláte, ale aj varená alebo pečená. Vyskúšajte. Foto: Shutterstock

Cvikla prebúdza lenivé svaly zvyšovaním hodnoty dusičnanov v krvi. Rozširuje cievy, čo spôsobuje, že sa krvou rýchlejšie okysličujú. Výsledný efekt je jasný. Dokážete behať dlhšie a rýchlejšie. Je tiež skvelá proti anémii. Kremík obsiahnutý v cvikle napomáha pevnosti väzív a pružnosti ciev. Zvykli ste si ju jesť sterilizovanú v octovom náleve? Vyskúšajte ju odšťaviť alebo upiecť nakrájanú na tenké plátky do šalátu.

4. Žerucha

Nenápadná rastlinka plná vitamínov a antioxidantov, ktorá vám vyrastie aj na kuchynskom okne. Minimalizuje vypätie tela po namáhavom cvičení.

Žeruchu si vypestujete aj cez zimu doma v kuchyni. Foto: Shutterstock
Žeruchu si vypestujete aj cez zimu doma v kuchyni. Foto: Shutterstock

Drobné lístky jemne pikantnej chute pripomínajúcej reďkovku sú hodnotnými pomocníkmi pri strese a vyčerpanosti. Žerucha obnovuje živiny, zvyšuje vitalitu, obsahuje železo a chróm, ktorý reguluje pocit hladu. Zlepšuje vstrebávanie živín z potravy, a to je ďalší dôvod, prečo by nemala chýbať vo vašom obedňajšom šaláte. Jej žuvanie dokonca posilňuje ďasná.

5. Banány

Nenápadné banány sú v športovej výžive nenahraditeľné asi ako elektrárne pre moderný život. Banány dokážu nabudiť výkon športovca rovnakou mierou ako sacharidové športové nápoje.

Banány pred tréningom či po tréningu... ľahko stráviteľné jedlo, ktoré vám dodá tú najlepšiu energiu. Foto: Shutterstock
Banány pred tréningom či po tréningu… ľahko stráviteľné jedlo, ktoré vám dodá tú najlepšiu energiu. Foto: Shutterstock

Čo však odlišuje toto ovocie od športového nápoja sú antioxidanty, vláknina, draslík, vitamín B6, ktorý telo potrebuje na premenu bielkovín a cukrov na energiu. Banány obsahujú aj zdravšiu zmes cukrov, ktoré sú oveľa prínosnejšie pre vaše telo. Draslík stimuluje svalové elektrické impulzy, ktoré stupňujú výkon. Banány sú veľmi ľahko stráviteľné, ich rýchle cukry okamžite dodávajú energiu. Doprajte si ich 30 až 40 minút pred cvičením. Najlepšie je, že majú svoj vlastný obal, a tak si ich môžete vziať kamkoľvek.

Text: Valéria N.
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu