Čo piť okrem vody?

12. apríla 2017
Čo piť okrem vody? Foto: Shutterstock

Aby mohla každá bunka nášho tela dokonale fungovať, potrebuje vodu. Pri dodávaní tekutín do tela však nemusí byť práve voda jedinou voľbou. Tu sú ďalšie zdravé alternatívy.

Voda nie je jedinou dostupnou formou hydratácie. Pozrime sa na ďalšie možnosti…

Čaj

Tento zázračný nápoj je v lete často opomínaný. Čaj je hneď po vode najviac konzumovaný nápoj na svete. Skrýva v sebe viac ako 700 látok, nevynímajúc flavonoidy, aminokyseliny, vitamíny (C, E a K), kofeín a polysacharidy. Má pozitívne účinky na imunitu a pôsobí tiež priaznivo na črevnú mikroflóru.

Obsah kofeínu závisí hlavne od druhu čaju a jeho množstva v jednej šálke, vo všeobecnosti sa však dá povedať, že táto hladina je nižšia ako hladina kofeínu v káve. Čajový kofeín je predovšetkým menej močopudný, a teda ostávate dlhšie hydratovaní.

Zelený čaj

Ak sa potrebujete poriadne naštartovať, zvoľte ako ranný nápoj číslo jedna zelený čaj. Nielenže je nabitý antioxidantmi, ale aj konkrétnymi katechínmi, ktoré pomáhajú aktívnym ľuďom zhodiť hmotnosť pri cvičení. Japonské štúdie tiež dokázali, že pravidelným pitím zeleného čaju sa nabijete energiou a zvýšite si výkon až o 24 percent.

Káva

Jedna 30 ml šálka kávy obsahuje 80 až 125 mg kofeínu. Nájdeme v nej 8 percent z dennej dávky niacínu, ktorý má nenahraditeľnú úlohu pri premene potravy na energiu a pri produkcii červených krviniek. Draslík zase reguluje krvný tlak a pôsobí priaznivo na srdce.

K šálke kávy si vždy doprajte štedrý pohár vody, inak vás môže dehydrovať.

Správne kávičkovanie

Dať si kávu je v rámci krátkej pauzy na cyklovýlete bežná vec. Ktorá nám skutočne pomôže a kedy je na ňu správny čas?

Kofeín ako taký podporuje metabolizmus tukov a udržuje svalový glykogén, pre telo okamžitý zdroj energie.

Ak si dáte ráno pred športovým výkonom šálku kávy, zvýšite tým množstvo spálených tukov. Nespoliehajte sa však príliš len na jeho pozitíva, konzumácia vyššieho množstva kofeínu vám môže narušiť spánok a znížiť schopnosť spracovať cukry.

Ktorá káva je teda pre vás najlepšia a kedy? Vystreľte na bicykel po chutnom dvojitom esprese. Tento kofeínový doping si doprajte bez mlieka, ktoré zbytočne zaťažuje tráviaci systém. Počas jazdenia presedlajte na prekvapkávanú kávu s cukrom a troškou mlieka. Dostatočne vás stimuluje k výkonu bez rizika, že zaťažíte žalúdok.

Po jazdení zmeňte taktiku a zvoľte skôr regeneračné mliečne nápoje. Caffé latté z plnotučného mlieka je tou ideálnou voľbou. Dodá telu látky potrebné na regeneráciu po výkone, ako sú esenciálne proteíny, vápnik a tuky.

Športové nápoje

Kvalitné „jonťáky“ dopĺňajú tekutiny a minerály, ktoré naše telo stráca potením. Poskytnú vám dostatok energie, ktorú spaľujete prácou svalov, čo vám umožní bicyklovať ďalej a rýchlejšie. Benefitom je aj obsah sodíka, ktorý dodáva vodu priamo do krvi, kde sa absorbuje do tela.

Športové nápoje si môžete dopriať, ale len z času na čas pri naozaj náročnom a dlhom tréningu. Foto: Shutterstock
Športové nápoje si môžete dopriať, ale len z času na čas pri naozaj náročnom a dlhom tréningu. Foto: Shutterstock

Pomarančový džús

Po jazde na bicykli alebo inej námahe dbajte na to, aby ste telu doplnili tekutiny potrebné na jeho zotavenie. Pomarančový džús vie svalom okamžite dodať sodík a draslík, ktorý počas výkonu strácajú, a tak zabrániť kŕčom a kardiovaskulárnym nezrovnalostiam. Karbohydráty napomáhajú svalom navrátiť glykogén a vitamín C, tak potrebný na ochranu buniek, a tým aj vášho zdravia.

Čerešňový džús

Doslova prekypuje antioxidantmi, to však nie je zďaleka všetko. Čerešňový džús je prírodný liek proti bolesti. Bežci na dlhé trate zvyknú piť tento prírodný zázrak dvakrát denne počas týždňa pred pretekmi, aby zabránili svalovej únave a bolestiam. Skúste ho aj vy. Vďaka obsahu prírodných farbív zvaných antokyány pôsobí tiež protizápalovo a ako prevencia rakoviny hrubého čreva.

Mliečne nápoje

Ideálne k večernému relaxu po dni nabitom športom. Dodajú vám pocit vnútorného blahobytu a sú dostatočne sladké, aby doplnili do organizmu cukor. Ak sú teplé vo forme horúcej čokolády alebo kakaa, pomôžu vám zaspať. Plus aminokyselina tryptofán obsiahnutá v mlieku vám môže zvýšiť hladinu serotonínu v krvi, čo prispieva k relaxácii.

Text: Valéria N.
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu