Morské riasy – prečo by ste ich mali milovať?

13. apríla 2017
Morské riasy Nori. Foto: Shutterstock

Tie otravné dlhé slizké veci, ktoré sa vám pri plávaní v mori obtierajú okolo nôh, vás totiž omladia, zoštíhlia, dodajú vám porciu zdravia, zahustia vlasy a priblížia vás k dlhovekosti.

Morské riasy sú niečo ako zelenina mora. Na rozdiel od suchozemskej zeleniny však obsahujú o 10 až 20 percent viac minerálov. Sú chutné, nízkokalorické a majú schopnosť zbavovať telo toxických látok – rádioaktívnych prvkov či ťažkých kovov – a neutralizujú kyseliny z modernej stravy.

Niektoré majú až 14-násobne vyššie množstvo vápnika ako kravské mlieko.

Sú jedným z najstarších zdrojov potravy a na rozdiel od rýb žijú len v čistej morskej vode. Stačí ich skonzumovať len malé množstvo.

Už pár gramov rias vám dodá dennú dávku železa, jódu, draslíka, kyseliny listovej či vitamínu A, D, E. Dokážu oživiť jedlá ich vôňami, chuťami a farbami.

Nemáte s nimi doposiaľ žiadne skúsenosti? Nevadí. Jednoduchá príprava a bohatý výber – to sú morské riasy, potravina budúcnosti.

Nori

… je najpopulárnejšia z rias hlavne pre začiatočníkov. Má veľmi jemnú chuť, drvená sa podobá na slovenskú petržlenovú vňatku, a v jedle je teda skoro nerozoznateľná. Aj nedôverčivý stravník si tak môže dopriať najvyšší obsah bielkovín a veľa vitamínu C, B a A. Pomáha pri trávení tukov, preto sa hodí k vyprážaným jedlám.

Tip: Vločkami Nori posypte svoj obľúbený šalát. Ideálne na prípravu sushi. Väčšie plátky opražené s troškou soli a sójovou omáčkou sú vhodné aj na priamu konzumáciu.

Kombu

Druhé meno tejto multitalentovanej hlbokomorskej hnedej riasy je Kelp. Zo štrnástich prvkov, ktoré sú podstatné pre funkcie látkovej výmeny ľudského tela, sa ich štrnásť vyskytuje v tejto riase. Je nabitá kyselinou algínovou, ktorá čistí a posilňuje predovšetkým črevá. Kombu je najbohatšia riasa na obsah jódu, a teda prospešná pri liečení štítnej žľazy. Má tiež vysoký obsah kyseliny glutámovej, ktorá prirodzene zosilňuje chuť jedla a urýchľuje varenie hlavne strukovín.

Tip: Zmiešajte drvené kombu s morskou soľou a máte na svete zaujímavé orientálne korenie. Keď sa vyvarí vo vode, tvorí vďake jemne nasladnutej chuti skvelý základ polievok.

Wakame

Wakame má oproti iným riasam mnohé svojské prednosti. Je veľmi bohatá na železo, vápnik a bielkoviny a má aj vyššie množstvo vitamínov B a C. Stimuluje imunitný systém a znižuje toxické účinky nikotínu a dioxínov v organizme. Pomáha pri čistení krvi, posilňuje krvný obeh a zabraňuje šediveniu vlasov. Tradičná japonská polievka Miso sa bez nej nezaobíde. Veľmi dobre sa kombinuje so zeleninou alebo sa z nej dá spraviť chutný šalát.

Tip: 10 minút povarená vo vode, jemne dochutená a zmiešaná s avokádom je vhodná ako príloha k rybe.

Rýchly wakame šalát. Foto: Shutterstock
Rýchly wakame šalát. Foto: Shutterstock

Rýchly šalát

  • 150 g rias Wakame
  • 10 ml sezamového oleja
  • 10 ml ryžového octu
  • soľ a čili vločky podľa chuti
  • sezam na posypanie

Riasy namočíme na 10 minút do horúcej vody a po vybratí nakrájame na tenké pásiky. Dobre zmixujeme olej, ocot, soľ a čili. Primiešame k riasam a posypeme sezamovými semienkami.

Text: Valéria N.
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu