Upečiete si gaštanový pie?

15. apríla 2017
Gaštanový koláč. Foto: Shutterstock

Máte chuť na niečo nové? Vyskúšajte recept na pravý gaštanový koláč.

Čas prípravy: 90 minút aj s pečením, 60 minút chladnutie
Porcie: množstvo surovín zodpovedá 8 porciám

Suroviny:

Cesto:

  • 300 g ovsených keksíkov, napríklad Hobbit
  • 100 g roztopeného masla

Plnka:

  • 175 g gaštanového pyré
  • 40 g hrnčeka hnedého cukru
  • štipka strúhaného muškátového orieška
  • 1 vajce
  • 120 ml šľahačkovej smotany

Príprava:

  1. Keksíky rozmixujeme v mixéri, až pokiaľ nebudú sypké. Pridáme roztopené maslo a znovu mixujeme alebo ručne pomiešame. Cesto dáme do maslom vymastenej formy. Pritláčame od stredu smerom k okrajom až rovnomerne pokryjeme celý povrch. Pečieme v predhriatej rúre na 150 °C asi 8 až 10 minút.
  2. Zvýšime teplotu v rúre na 200 °C. Pripravíme si druhú časť.
  3. V miske dôkladne zmiešame gaštanové pyré s cukrom a muškátovým orieškom. Do masy pridáme vajcia, opäť rozmiešame a nakoniec prilejeme smotanu. Naposledy rozmiešame na hladkú hmotu, ktorú vylejeme na vychladnutý korpus.
  4. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C. Po 15 minútach znížime teplotu na 175 °C a necháme piecť ešte asi ¾ hodinu. Gaštanová časť by mala ostať mäkká.
  5. Koláč necháme dobre vychladnúť.

Tip

Pri servírovaní koláč oživte jemnou drobenkou z múky, masla a cukru a hoblinkami citrónovej kôry.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu