11 dôvodov, prečo by sa deti mali bicyklovať

Deti a bicykel: prečo bicyklovať: Foto: Shutterstock

Bicyklovanie je úplne fantastický spôsob trávenia voľného času so svojimi deťmi. Navyše, aj pre ne je cyklistika obrovským prínosom.

1. Prirodzené cvičenie

Vo všeobecnosti sa odporúča venovať sa aspoň hodinu denne nejakej fyzickej aktivite. A preto posaďte svoje ratolesti na bicykel. Je to jedna z najlepších aktivít, ktoré pre ne môžete vybrať.

Na bicykli sa nebudú nudiť – zábava je už len to, že musia „pilotovať“ svoju miniraketu na prísne tajnej misii záchrany sveta. Detská predstavivosť je silný nástroj, ktorý môžete využiť.

Veľkou výhodou bicykla je, že nemusíte stále pedálovať, a keď zložíte nohy, chvíľku potrvá, kým zastavíte. Samozrejme, za predpokladu, že nejdete do kopca. A to je pre malé, nevytrénované nožičky veľká výhoda. Takú nemá ani beh a dokonca ani chôdza. A keď by aj bolo najhoršie, vždy môžete svoje zlatíčko potlačiť. Dáte mu ruku na chrbát, zapriete sa do pedálov a poletíte spolu.

2. Bicykel pomáha k zdravému sebavedomiu

Mať pod kontrolou zdivočené dve kolesá si vyžaduje dávku zručnosti. Na ceste k jej získaniu si dieťa osvojuje celý rad (nielen) motorických zručností, ktoré pomáhajú aj v psychologickej rovine.

Dieťa časom pochopí, že zvládať bicykel v zjazde znamená nechať ho ísť radšej rýchlejšie – a keď sa to naučí, zvládne to bez problémov, dole si utrie prach z okuliarov a vydýchne, pocíti veľké zadosťučinenie a pocit sebavedomia je priam hmatateľný.

3. So zručnosťami je život jednoduchší

A nielen jednoduchší, ale aj zábavnejší a plnší. Čím skôr si ich dieťa osvojí, tým lepšie. Naučiť sa, ako brzdiť a nedostať sa do šmyku, ako dávkovať silu prednej a zadnej brzdy, v ktorej situácii použiť ktorú brzdu a ako silno, je len jednou z mála ukážok prirodzeného nasávania zručností. Aké prevody zaradiť a ako ťažisko ovplyvňuje balans, sú ďalšou ukážkou zručností, ktoré sa mladý jazdec naučí prirodzene a stále ich bude cibriť.

4. Škola hrou

Bicykel však nie je len vzdelávacím nástrojom v medziach zručností. Je veľmi dobrým prostriedkom zasvätenia dieťaťa do základov vedy.

Mladý mozog je ako špongia, tak nepodceňujte jeho potenciál. Základy fyziky a zjednodušené prírodné zákony ešte nikomu neublížili. Stačí tému len nadškrtnúť a aj dieťa si všimne, že napríklad strmé kopce človeka spomaľujú, keď ide hore, ale zrýchľujú, keď ide dole.

Osobitnou kapitolou sú prevody a ich úloha. Nie div, že väčšina dospelých konštruktérov začínala v detstve práve bicyklom a kopou zvedavých otázok.

Hoci by to tak mohlo na prvý pohľad vyzerať, bicykel nie je len o motorických zručnostiach. V momente, keď svoje dieťa posadíte na dvojkolesového tátoša, je celý rozhodovací proces v jeho rukách. Môžete naň kričať, že má pridať alebo spomaliť, rozhodnutie je len na ňom. Môžete mu vysvetľovať, ako má pribrzdiť pred blížiacou sa zákrutou, ale to, ako silno brzdu nakoniec stlačí, ovplyniť nemôžete. Dieťa sa na každom výjazde učí robiť dôležité rozhodnutia s reálnymi dôsledkami. Učí sa zodpovednosti.

V momente, keď svoje dieťa posadíte na bicykel, je celý rozhodovací proces v jeho rukách. Foto: Shutterstock
V momente, keď svoje dieťa posadíte na bicykel, je celý rozhodovací proces v jeho rukách. Foto: Shutterstock

5. Veľké lekcie, malé riziká

Aj keď to na vašich lokálnych cyklochodníkoch a lesných cestičkách nie je to pravé orechové, vyhýbajte sa čo najviac „skutočným“ cestám. Nechceme naznačiť, že na cyklochodníkoch nehrozí žiadne nebezpečenstvo, ale na prvé kroky je to ideálne prostredie, ktoré minimalizuje riziká a zážitok z dobrého bicyklového výletu tak môže byť oveľa väčší. Ale aj keď nejazdíte v reálnej premávke, učte deti, ako sa na cestách majú správať. Veď to poznáte – čo sa za mladi naučíš…

6. V koži výskumníka

Veľká výhoda bicykla je v tom, že vďaka nemu môžete pokryť oveľa väčšiu oblasť (napríklad v porovnaní s turistikou). Vaše výlety sa tak poľahky zmenia na vzrušujúce výpravy do nepoznaných území.

Ak sa vyhnete kopcom a nabalíte si so sebou dosť jedla aj nejakú tú obľúbenú maškrtu, nebudete sa stíhať čudovať, koľko tie malé nôžky vydržia. Deťom sa páči aj predstava, že idú niekam ďaleko, rady skúmajú prírodu a „iný svet“ – na bicykli to hlavne rýchlo ubieha. A určite to znie lepšie, ako trčať celý deň na ihrisku za panelákom. Nemyslíte?

7. Dopravný prostriedok

Dôvodom bicyklovania nemusí byť len bicyklovanie samotné. Skúste ho začať vnímať ako mini dopravný prostriedok. Napríklad na nedeľný obed k babičke nemusíte chodiť každý týždeň autom. Osedlajte dvojkolesové tátoše a dopravte sa tam na bicykloch. Vaše deti tak začnú vnímať bicykel znova trochu inak. Choďte ním nákup, za kamarátmi, na tréning… Na bicykli sa tam dostanú rýchlejšie a navyše, od detstva tak budú vedieť, čo je ekologická doprava.

Učiť sa jazdiť na bicykli je skvelý spôsob,  ako zlepšiť motorické schopnosti.

8. Dajte deťom voľnosť

Postupne, keď už budete mať pocit, že vaše ratolesti s bicyklom nebojujú a zvládajú ho v pohode, doprajte im vlastný priestor. Nechajte ich ísť viac vpredu a vy sa stiahnite trochu do úzadia. Tým im ponecháte väčší priestor na dobrodružné pocity a zároveň je to ďalší impulz na zvýšenie sebavedomia.

Navyše, je úžasné sledovať, ako sa deti dokážu ponoriť do nového sveta, ktorým prechádzajú – je to úplne iný zážitok, ako keď krajinu otrávene pozorujú z auta.

Nechajte deťom voľnosť. Foto: Shutterstock
Nechajte deťom voľnosť. Foto: Shutterstock

9. Zážitky z prvej ruky

Ísť na bicykli znamená byť v priamom kontakte s okolím. Na rozdiel od cesty autom, počas ktorej taký bezprostredný zážitok nikdy nedosiahnete. Motýle a chrobáčiky môžete pozorovať z prvého radu a nikto vám nebude zacláňať vo výhľade. A viete, že naháňanie lúčnych koníkov je celkom dobrá zábava? A ak budete mať šťastie na nejakého bažanta, zajaca alebo srnku, verte, že tento zážitok ostane dlho v pamäti.

10. Vždy pripravený

Samozrejme, vyraziť na bicykel má aj svoje riziká. Možno sa vám nepodarí predbehnúť ten obrovský čierny mrak zlovestne visiaci na oblohe. Alebo sa váš boj so silnejúcim protivetrom zmení na ofučané pochodovanie vedľa bicykla s náladou pod bodom mrazu. Aj s tým treba počítať.

Aby bol váš výlet úspešný, je dobré na to myslieť dopredu. Do batoha zbaľte aj nejaké náhradné oblečenie a pri plánovaní výletu premýšľajte nad únikovými stratégiami – ako sa dostať čo najrýchlejšie domov – buď nejakou skratkou, alebo alternatívnou dopravou.

Pravda však je, že práve vypätejšie situácie sú tie, na ktoré deti s obľubou spomínajú pri šálke horúcej čokolády alebo druhý deň na ihrisku. A keď budete počúvať ich verziu vášho zážitku, nebudete sa stačiť čudovať…

11. Bicykel je zábava!

To najdôležitejšie sme si nechali na záver. Áno, jazdiť na bicykli je zábava! Pozorovať svoje ratolesti, ako sa zdokonaľujú v zručnostiach a v kondícii, sledovať, ako ožijú pri skúmaní prírody a nových svetov ďaleko od ich notoricky známeho ihriska, to všetko je veľké zadosť učinenie a radosť. A verte, že nielen pre vás.

Sledovať svoje deti, ako si zdokonaľujú zručnosti a rastie im sebavedomie počas učenia sa jazdiť, je pre rodičov nádherné. Foto: Shutterstock
Sledovať svoje deti, ako si zdokonaľujú zručnosti a rastie im sebavedomie počas učenia sa jazdiť, je pre rodičov nádherné. Foto: Shutterstock

Nikdy však nezabúdajte, že tempo majú diktovať vaše deti. Áno, povzbudzujte ich, motivujte ich ísť rýchlejšie, ale rozhodnutie nechajte na nich. Chcete predsa, aby cyklistika ostala stále zábavou. Bicykel je totiž jeden z najideálnejších prostriedkov, ako obohatiť spomienkovú knižnicu vašej rodiny, a spomínanie na spoločné zážitky je pre deti jedna z najobľúbenejších kratochvíľ.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu