Vyrobte si makové mlieko – je to vynikajúci zdroj vápnika a minerálov!

Makové mlieko. Foto: Shutterstock

Mak sa používa niekoľko tisíc rokov a pre mnohých ľudí je symbolom spánku a povedzme to na rovinu – ópia. Netreba si však mýliť jeho potravinárske využitie s tým, prečo je jeho pestovanie v niektorých krajinách zakázané.

Mak siaty je bohatým zdrojom vápnika, ale aj iných minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín.

Mak obsahuje až 1 400 mg vápnika na 100 g, a to je omnoho vyššie množstvo oproti povedzme kravskému mlieku.

Jeho pravidelná konzumácia teda výrazne pomáha predchádzať vzniku osteoporózy. Má totiž pozitívne účinky na kvalitu vlasov, nechtov a zubov.

Mak obsahuje pomerne veľké množstvo bielkovín, ktoré tvoria až 20 % jeho obsahu. Tuky tvoria 40 až 60 %, sú to najmä glyceridy kyseliny linolovej.

Mak tiež obsahuje vlákninu, z vitamínov spomenieme E a z minerálnych látok je to hlavne horčík a železo. Mak je veľmi zásaditá plodina, preto pomáha aj pri problémoch s prekyslením organizmu.

Ako začleniť mak do jedálnička?

Napríklad výrobou netradičného makového mlieka. Potrebujete len dobrý mixér, mak a vodu.

Domáca výroba makového mlieka je veľmi jednoduchá a netrvá dlho. Makové mlieko je vhodné skonzumovať ihneď. Neskladujte ho ani v chladničke. Na výrobu potrebujeme dve základné suroviny:

  • 100 g maku modrého alebo bieleho,
  • 800 až 1 000 ml vody podľa toho, či si želáte redšiu alebo krémovejšiu konzistenciu.

Prepláchnite mak, zalejte ho všetkou vodou a nechajte stáť cez noc v izbovej teplote. Do rána sa z maku uvoľní tuk, čo zbadáte aj na sivastej farbe tekutiny. Zmes nalejte do mixéra a zapnite ho na najrýchlejší stupeň. Mixovaním sa uvoľnia všetky prospešné látky. Zmes opticky zosvetlie a bude peniť. Teraz vám ostáva už len tekutinu precediť. Môžete použiť jemné čajové sitko alebo gázu.

Makové mlieko môžete osladiť medom, datľami či banánom. Foto: Shutterstock
Makové mlieko môžete osladiť medom, datľami či banánom. Foto: Shutterstock

Tip redakcie:

Hotové mlieko môžete piť samostatne, osladené napríklad medom. Je vhodné aj na výrobu kokteilov s ovocím alebo ním zalejte rannú porciu ovsených vločiek.


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu