Bez soli neprežijete!

15. júna 2017
Soľ. Foto: Shutterstock

Soľ je pre ľudský organizmus životne dôležitá a nikto z nás bez tohto bieleho prášku neprežije. Napriek tomu nám lekári často radia nesoliť. Kedy nám táto rada zachráni život a kedy nám, naopak, môže zničiť zdravie?

Naše chuťové bunky sa bez nej zaobídu len ťažko a ľudský organizmus si bez nej nevystačí. Soľ si totiž nevie vytvoriť sám, preto ju musíme prijímať potravou. Za bežných okolností potrebuje organizmus dospelého človeka nevyhnutne doplniť 1,5 – 2 g soli denne. Bezpečné množstvo je až do 6 g. Čo sa stane keď túto hodnotu radikálne prekročíme? Čo spôsobí nadbytok a, naopak, nedostatok soli nášmu telu?

Soľ je biela tuhá látka, ktorá sa vyskytuje v morskej vode alebo vo forme kamennej soli. Každá obsahuje chlorid sodný, jednotlivé druhy sa však líšia obsahom minerálov a stopových prvkov.  Prečo je nenahraditeľná?

Určitú dávku soli potrebujú všetky živočíchy ako nevyhnutný doplnok stravy. Sodík aj ióny chloridu sú dôležité pre správnu funkciu každého organizmu. Okrem toho, že vylepšuje chuť jedla, je soľ životne dôležitá pre látkovú premenu, udržiavanie nervovej činnosti, je náhrada za krv – fyziologický roztok, má antibakteriálne aj konzervačné účinky.

Soľ ovplyvňuje hospodárenie tela s vodou, je potrebná pre normálnu činnosť svalov, tvorbu žalúdočnej kyseliny, zapája sa i do celého radu ďalších procesov. Aerosóly mikročastíc NaCl dokonca pôsobia liečivo napríklad pri pobyte pri mori alebo v soľných jaskyniach.

Morská soľ obsahuje veľa minerálov, no môže byť z mora znečistená viac ako kamenná soľ. Foto: Shutterstock
Morská soľ obsahuje veľa minerálov, no môže byť z mora znečistená viac ako kamenná soľ. Foto: Shutterstock

Kde je soľ ukrytá? Až tri štvrtiny z celkového množstva skonzumovanej soli získavame v skrytej potravinovej podobe. Budete určite prekvapení, že jedným z hlavných zdrojov je chlieb a pečivo. Netreba si preto dávať pozor len na to, či nad obedom potrasieme soľničkou, ale hlavne na to, koľko soli majú už hotové jedlá a polotovary.

Viac ako 50 % soli obsahujú obľúbené dochucovadlá, ako sú bujóny, vegeta či nekvalitná sójová omáčka, bez ktorých sa, bohužiaľ, mnoho domácností pri varení nezaobíde. Ak by ste si aj prestali prisáľať jedlo soľou ako takou, stále jej budete prijímať v potravinách dosť.

Vysoké množstvo soli sa nenachádza len v kukuričných či zemiakových lupienkoch a arašidoch, ktoré s takou obľubou maškrtíte pri telke. Jej zdroj je ukrytý aj v bielom pečive, syroch, údeninách, paštétach, hotových dresingoch, polievkových dochucovadlách a fastfoodových jedlách.

Čo spôsobuje jej nadbytok?

Ak sa kuchynská soľ – chlorid sodný, privádza do organizmu v nadmernom množstve, môže mať závažné nežiaduce účinky. Dlhodobý nadmerný príjem soli podporuje vznik vysokého krvného tlaku a ďalších kardiovaskulárnych chorôb. Nadmiera soli zvyšuje aj riziko kornatenia ciev. Sodík v tele zadržiava vodu, čím zaťažuje krvný obeh a spôsobuje opuchy nôh. Vysoký príjem soli zaťažuje obličky, ktoré prebytočnú soľ vylučujú. Organizmus pritom stráca cenný vápnik.

Nadbytočné množstvo kuchynskej soli má nežiaduce účinky. Foto: Shutterstock
Nadbytočné množstvo kuchynskej soli má nežiaduce účinky. Foto: Shutterstock

Ktorá je lepšia?

Prírodná nerafinovaná kamenná soľ verzus kuchynská soľ-1:0

Prírodná soľ je jemnejšia, alkalickejšia a obsahuje niekoľko desiatok minerálnych látok. Naproti tomu kuchynská soľ je látka s obsahom len dvoch prvkov. Každá kvalitná prírodná neupravovaná – nerafinovaná soľ obsahuje veľké množstvo minerálov. Tá najkvalitnejšia himalájska kamenná soľ ich má až vyše 80, pričom hlavný podiel (90 až 95 %) tvorí chlór a sodík.

Teraz by sa dalo namietať, že prírodná soľ sa so svojím malým podielom ostatných prvkov len málo odlišuje od chloridu sodného, teda kuchynskej soli. Tá je však rafinovaná. Je chemicky spracovávaná a zbavená všetkých minerálnych prímesí, ktoré sa v prírodnej soli nachádzajú. Zostane iba chlorid sodný, ku ktorému sa v prípade stolovej soli pridáva jód, prípadne protihrudkujúce látky.

Chemickou úpravou sa teda naruší štruktúra prírodnej soli, rozštiepi sa, resp. rozloží na jednotlivé prvky  a z týchto prvkov sa potom vyberú len dva, chlór a sodík, a ak sa tieto dva prvky chemicky opäť zlepia dokopy, tak vznikne soľ nie príliš zdraviu prospešná.

Do tela síce prichádza známy chlór a sodík, ale v neznámej štruktúre, v akej sa do tela v minulosti nikdy dostať nemohol. No v optimálnej konštrukcii, teda v sprievode ďalších spoluhráčov ako vápnik, horčík, draslík … atď. až po viac ako 80 – 84 ďalších minerálnych prvkov, ktoré sa v prírodnej Himalájskej kamennej soli nachádzajú a v bežnej kuchynskej soli chýbajú, je soľ pre telo zdravšia.

Nerafinovaná soľ obsahuje veľké množstvo minerálov.

Nerafinovaná soľ obsahuje množstvo minerálov. Foto: Shutterstock
Nerafinovaná soľ obsahuje množstvo minerálov. Foto: Shutterstock

NA SOLENIE SI DÁVAJTE POZOR, AK:

✚ ste kardiak ✚ trpíte ochorením obličiek ✚ trpíte vysokým krvným tlakom  ✚ máte obezitu ✚ vás trápia migrény  ✚ pripravujete jedlo dieťaťu do jedného roka

NA SOĽ NEZABÚDAJTE, KEĎ:

✚ vás bolí hrdlo, kloktajte slanou vodou ✚ trpíte svalovými kŕčmi pri športe ✚ vás trápi akné, urobte si masku z morskej soli ✚ sa nadmerne potíte pri veľkej fyzickej námahe  ✚ chcete zvýrazniť chuť sladkých jedál, stačí štipka

Pozor, vysoký krvný tlak sa spája s nadmerným solením. Foto: Shutterstock
Pozor, vysoký krvný tlak sa spája s nadmerným solením. Foto: Shutterstock

Začiatok trápenia sa s vysokým krvným tlakom sa začína slovom soľ… Čím viac si jej doprajete, tým skôr si koledujete o spomínaný problém. Váš tlak s prísunom tejto ingrediencie nebude nikdy klesať.

Každá choroba sa dá našťastie ovplyvniť stravou. A v prípade vysokého krvného tlaku je to jednoduché, lebo skutočne nepomôže nič viac, ako prestať soliť.

Podľa štatistiky totiž na Slovensku solíme až štyrikrát viac, ako je zdravé! Tak pozor na to. Ideálne je zdravotným problémom, samozrejme, predchádzať. Ak sa držíte starého známeho hesla „všetko s mierou“, nestane sa vám, že pre nadmerný príjem soli v minulosti ju budete musieť prestať konzumovať v budúcnosti, lebo pre vás začne byť životunebezpečnou.

Perzská soľ

Zloženie modrej soli z Iránu, mimoriadne bohatej na draslík, je dobrým argumentom voči tým, ktorí tvrdia, že soľ je nezdravá. Funkcia draslíka ako esenciálnej minerálnej látky pre mnohé procesy v ľudskom tele je vedecky nevyvrátiteľná! Peržania to vedeli už dávno a zrejme aj preto je modrá soľ úzkoprofilovým tovarom. Úžasnú modrastú farbu získala soľ z prítomného minerálu sylvínu.

Modrá perzská soľ, citrónová a čili soľ. Foto: Shutterstock
Modrá perzská soľ, citrónová a čili soľ. Foto: Shutterstock

Havajská soľ

Čierna soľ je nielen chutná, ale aj veľmi dekoratívna. Pochádza z ostrova Molokai, kde sa pomocou slnečnej energie odparuje voda z Tichého oceánu. Čiernu farbu získava soľ vďaka vysoko čistému aktívnemu uhliu. To je známe ako potravinový doplnok s antitoxickými a tráviacimi účinkami. Úžasne dotvára maslové a syrové nátierky, najrôznejšie predjedlá, ako aj šaláty.

Čierna soľ z Havaja. Foto: Shutterstock
Čierna soľ z Havaja. Foto: Shutterstock

Austrálska hodvábna soľ

Nazývajú ju hodvábna soľ pre jej krehkú konzistenciu a staroružovú farbu. Táto špecialita pochádza z vôd najväčšej austrálskej rieky Murray River. Povodie rieky je nízkymi zrážkami a vysokou rýchlosťou odparovania ideálnym miestom. Navyše, ak sú v blízkosti rozsiahle zásoby podzemnej vody s vysokou koncentráciou soli – soľanky, nedotknuté po tisíce rokov. Soľ má jemnú chuť a dobre sa rozpúšťa na jazyku. Vychutnajte si ju s dobrou tequilou – jednoducho vynikajúce!

Dánska dymová soľ

Gurmáni ju milujú pre jej dymovú príchuť a čisto prírodné zloženie. Soľ z Mŕtveho mora sa údi studeným dymom z bukového dreva až 160 hodín! Preto je tak vysoko hodnotená. Soľ má nádhernú zlatohnedú farbu. Príchuť je skôr jemná a čerstvá ako ťažká. Dánskou dymovou soľou ochutené potraviny ako zelenina či sójové výrobky veľmi ľahko prijímajú jemne údenú chuť. Čerešničkou na torte je dochutenie čerstvo grilovaného steaku, pretože dymová soľ je schopná rozvinúť aj ostatné chute potravín.

Dánska dymová soľ. Foto: Shutterstock
Dánska dymová soľ. Foto: Shutterstock

Himalájska soľ

Úplne prírodné kryštáliky delikátnej chuti. Táto soľ je mimoriadne bohatá na minerály ako horčík a vápnik. Jej prírodné sfarbenie je červenkasté a to vďaka obsahu železa. Jej pH je neutrálne alebo mierne zásadité.

Vylaďte si chute bez námahy s LINEO PM-15

Každý „michelinovský“ šéfkuchár vám potvrdí, že korunou dokonale pripraveného jedla je správne vyladenie chutí soľou a korením. Najlepšie tými čerstvo zomletými.

Preto v každej vychýrenej kuchyni nechýba verný pomocník hviezdneho kuchára – mlynček na hrubozrnnú soľ a koreniny, ktorý vám ich zomelie v tej správnej sekunde tesne pred podávaním do lahodného pokrmu.

Najlepší je taký, z ktorého vás ani ruky nebolia, hoci by ste varili pre celú posádku. Elektrický mlynček na soľ a korenie Lineo PM-15 funguje na štyri 1,5 V batérie a pomocou skrutky si na ňom kedykoľvek ľahko nastavíte, ako jemno či hrubo si dochucovadlá želáte zomlieť.

Lineo PM-15 tak zvládne „drinu“ za vás – vy si pri stole už len vychutnáte slová pochvaly a uznania. Elektrický mlynček na soľ a koreniny Lineo PM-15 má priehľadný zásobník, takže vždy viete, koľko dochucovadla vám ešte na zomletie ostáva. Predáva Orava v e-shope www.orava.eu za 8,90 €.

Čerstvo pomletú soľ používajú aj profesionálny kuchári. Foto: Shutterstock
Čerstvo pomletú soľ používajú aj profesionálny kuchári. Foto: Shutterstock

Odborným okom

Ing. Ivan Gallo – špecialista na zdravé stravovanie

Soľ nad zlato… túto rozprávku pozná asi každý. Bez soli sme chorí a s ňou taktiež. Kde je pravda?

Soľ potrebujeme, ale s mierou! Toto sa o priemyselnom cukre povedať nedá. Nemohol som si odpustiť túto poznámku. Cukor mi napadol asi preto, lebo aj ten potrebujeme dostať do nášho tela v primeranom množstve, a takisto, čo sa soli týka, treba jednoznačne a výhradne použiť prírodný zdroj. Ja napríklad jedlo nikdy nesolím, jem ho také, ako je. Dokonca aj pri varení používam veľmi málo soli, a keď už, tak len výhradne prírodnú kamennú soľ.

Ktorú? To je takmer jedno, ja používam karpatskú, keďže som zástancom toho, že treba jesť veci z nášho okolia, v tomto prípade z Európy. Dôležité je vedieť, že kamenná soľ je plná minerálov, nie je znečistená (čo o morskej povedať jednoznačne nemôžem) a čo je ešte naozaj dôležité, nie je priemyselne spracovaná, nie sú do nej pridávané protihrudkujúce látky ako do kuchynskej soli.

Tieto látky nie sú to najlepšie, čo svojmu organizmu môžete dodať. Nezabudnite, ak sa chcete zdravo stravovať, snažte sa jesť také potraviny a prísady, ktoré nie sú priemyselne spracované alebo len veľmi málo. Prečo? Odpoveď predsa poznáte. Začnite jesť viac zeleniny a ovocia, uprednostnite farmárske ekopestovanie, veď práve v týchto plodoch a rastlinách sa nachádza primerané množstvo chlóru a sodíka, ktoré vaše telo vyžaduje pre každodenný metabolizmus.

Jesť slané jedlá je len zlý zvyk, našťastie to nie je závislosť ako pri cukre. S dostatočnou pozornosťou sa tohto zvyku veľmi ľahko zbavíte hoci aj za jeden týždeň. So zmenou treba začať trebárs aj teraz hneď! Byť zdravý je jednoduché!

Najlepšie spravíte, ak budete soliť kamennou soľou. Foto: Shutterstock
Najlepšie spravíte, ak budete soliť kamennou soľou. Foto: Shutterstock

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu