Vybicyklujte stres! Bicyklovaním uvoľníte endorfíny a lepšie zaspíte

Vybicyklujte stres. Foto: Shutterstock

Bicyklovanie je vynikajúci spôsob, ako ostať fit, a zároveň je výborným prostriedkom, ako vybiť nahromadený stres. Neveríte? Nasadnite!

Akýkoľvek je váš dôvod na jazdenie na bicykli, jedným si môžete byť istí – váš dvojkolesový zvyk prospieva nielen vášmu telu, ale aj vašej mysli.

Bicyklovanie je výbornou liečbou stresu a vo veľa prípadoch bolo dokázané, že dokonca oveľa lepšou ako lieky. V zahraničí sa už stáva pomaly pravidlom, že lekári predpisujú svojim pacientom šport a cvičenie na liečenie stresu a depresie.

V časoch, keď máme mobil stále na dosah ruky, je stres väčší problém ako kedykoľvek predtým. Podľa prieskumov je stres najčastejšia príčina pracovnej neschopnosti. Problém je, že ako na stres nás začne zaujímať až vtedy, keď sme v ňom až po uši.

Takže nenechávajte veci na poslednú chvíľu. Vzoprite sa stresu už dnes. Vytiahnite bicykel a vyventilujte si hlavu – bicyklovanie je úplne ideálne, pretože je dostupné a dosiahnuteľné. Navyše, vedecké dôkazy o tom, ako práve tento šport odbúrava stres sa stále zvyšujú.

Cesta dláždená endorfínmi

O týchto zázračných hormónoch ste už určite veľa počuli. Sú tiež známe ako „hormóny šťastia“ a môžete ich zažiť pri akejkoľvek vytrvalostnej športovej aktivite.

Najčastejšie sa euforickými pocitmi chvália bežci, ale problém je, že podľa výskumov sa tieto pocity dostavujú najskôr až po hodine seriózneho športovania, a ak sa behu pravidelne nevenujete, pravdepodobne budete mať problém bežať tak dlho, aby ste zakúsili tento sladký pocit.

A to je čas, keď na scénu prichádza bicykel. Je totiž oveľa väčšia pravdepodobnosť, že vydržíte viac ako hodinu v sedle bicykla ako na bežeckej trati. Na dobrý pocit zo športu si človek veľmi rýchlo zvykne, pretože príjemné veci milujeme.

Možno aj preto sa pre veľa ľudí šport stane drogou. Našťastie to nie je len o dobrom pocite – fyzická aktivita prináša aj nášmu zdraviu mnoho benefitov. Ako sme už spomínali, pomáha napríklad poraziť každodenného nepriateľa menom stres.

Vedci zistili, že už len 5-percentné zlepšenie kondície vedie k 15-percentnému zlepšeniu „mentálnej kondície“, s čím súvisí aj lepšia schopnosť vyrovnať sa so stresom.

Navyše, fyzická aktivita zlepšuje krvný obeh, takže do nášho mozgu sa dostáva viac kyslíka a ten potom efektívnejšie regeneruje naše receptory – vďaka čomu dokážeme predchádzať aj chorobám, ako je napríklad alzheimer.

Endorfíny sa dostavujú až po hodine športovania, a to na bicykli vydržíte ľahšie ako pri behu. Foto: Shutterstock
Endorfíny sa dostavujú až po hodine športovania, a to na bicykli vydržíte ľahšie ako pri behu. Foto: Shutterstock

Vydýchajte stres z tela

S výhodami cyklistiky sme však ešte neskončili. Stres zapríčiňuje, že naše srdce bije rýchlejšie a naše dýchanie je takisto rýchlejšie a plytké. To má za následok nahromadenie CO2, takže menej kyslíka pre mozog, čiže ešte viac stresu. A tak sa dostávame do začarovaného kruhu.

A ako tomu všetkému môže pomôcť cyklistika? Jazda na bicykli nás núti regulovať dýchanie a taktiež sa nadychovať viac zhlboka, čím vytlačíme všetok zadržaný CO2. Táto technika sa používa aj v klinickej praxi – ak ste ju ešte nezažili na vlastnej koži, určite ste ju už videli v rôznych kúskoch kinematografického priemyslu – od komédií až po ťažšie žánre.

A ešte jedna dobrá správa – podľa psychológov rozširovanie našich pľúc dvíha bránicu, čo zmenšuje tlak na nervové centrum v našom solárnom pletenci a vďaka tomu dokážeme uvoľniť stres z nášho centrálneho nervového systému.

Vyspite sa doružova

Veľmi častý problém, ktorý súvisí so stresom, je, že človeku bráni vymaniť sa z neho nielen počas dňa, ale veľmi rád nám robí spoločnosť aj v noci, keď sa chceme a potrebujeme vyspať.

A znova sa dostávame do toho začarovaného kruhu, v ktorom si nás stres omotáva okolo prsta. Problém je v tom, že ak svoju pravidelnú dávku spánku skrátite čo len o hodinu, môže to spôsobiť prudký nárast stresového hormónu kortizolu, ktorý potom zabráni nástupu hlbokého, regeneračného spánku.

Práve cvičenie a šport vám pomôžu vykompenzovať túto dysbalanciu. Myslite na to, keď sa budete cítiť obzvlášť vyžmýkaní a unavení z práce – na prvý pohľad to možno vyzerá nelogicky, ale skúste vytiahnuť bicykel a choďte si prevetrať hlavu, nebojte sa ísť aj do kopcov a dať si do tela (ale s rozumom) – uvidíte, ako sa vám bude večer dobre zaspávať.

Bicyklovanie má ešte jedno plus - socializáciu. Ak radi chodíte na kávu, skúste ju zameniť za bicykel. Foto: Shutterstock
Bicyklovanie má ešte jedno plus – socializáciu. Ak radi chodíte na kávu, skúste ju zameniť za bicykel. Foto: Shutterstock

Vyraziť von na bicykel má ešte jeden pozitívny aspekt – socializáciu. Vedci tvrdia, že pri príjemných stretnutiach sa vylučuje hormón oxytocín, ktorý je dobrým bojovníkom so stresom – okrem iného znižuje krvný tlak a hladinu kortizolu.

Radi si s priateľmi vyrazíte do mesta na kávu? Čo keby ste sa dohodli, že namiesto toho ten čas strávite trochu aktívnejšie a na čerstvom vzduchu? Na dvoch kolesách môžete prebrať všetky dôležité veci a aj na tú kávičku sa môžete po ceste domov zastaviť. No ak bojujete proti stresu, káva asi nebude ten najlepší spojenec…

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu